Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Faültetéssel hagynak nyomot az utókornak

2021. március 28. 5:00
24 darab lombos fát ültettek el a Jutasi út mentén szombat délelőtt a veszprémi Fa-Örökbefogadási Program keretében. A fákat helyi civilek és intézmények fogadták örökbe. A program ősszel és jövő tavasszal is folytatódik.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a Fa-Örökbefogadási Program részeként összesen 125 lombos fát fognak elültetni Veszprém 5 különböző pontján 2022-ig. Az első ilyen akciót szombaton tartották a Jutasi út mentén a teniszpályáktól a Hittudományi Főiskoláig tartó szakaszán, ahol a Csalán Egyesület koordinálása mellett elültettek 24 darab ezüstlevelű hársat a járda és az útszakasz közti részen.

Az ültetésen részt vett Brányi Mária alpolgármester is, aki az Élhető Városért Helyi Akciócsoport vezetőjeként már a program kidolgozásában is részt vett. Elmondta, hogy a fák elültetésével a környezetünk állapotát javítjuk, amiből pedig egyenesen következik az életminőség emelkedése. Véleménye szerint ezzel az akcióval lehet igazán fenntartható és hasznos nyomot hagyni az utókornak.

A faültetési program egyébként pályázati forrásból valósul meg, a Csalán Egyesület 12,5 millió forint uniós forrást nyert rá, a projekt menedzselésében pedig a ProVeszprém Kft. vállal szerepet.

A menedzsment cég ügyvezetőjétől, Ferenczy Gábortól megtudtuk, hogy a projekt vezérelve a közösségépítés, amelynek egyik eszköze a környezetünk megszépítése. Ez a stratégia már számos alkalommal bizonyította hatékonyságát, mondta.

A tapasztalatok alapján a veszprémi faültetési programnál is elindult egy ilyen közösségi aktivitás, erre bizonyíték, hogy a mostani akcióban is számos veszprémi civil és intézmény részt vett.

Dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke a helyszínen elmondta, ősszel újabb fákat fognak elültetni, valamint jövő tavasszal is folytatódik a program, amelyhez a Csalán Egyesület honlapján bárki csatlakozhat, aki szeretne „örökbe fogadni” egy fát.

Brányi Mária és Ovádi Péter is elültettek egy-egy fátBrányi Mária és Ovádi Péter is elültettek egy-egy fát

A szombati ültetésbe bekapcsolódott több család és civil szervezet is. Többek közt a Fidelitas veszprémi csoportjának tagjai ültettek egy fát, ahogy Ovádi Péter is. Az országgyűlési képviselő egyébként maga is meghirdetett korábban egy faültetési akciót, az Unokáink fája program keretében Veszprémben és a környező kistelepüléseken ültetnek időről időre facsemetéket.

Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.