2021. szeptember 26.
//
Jusztina névnap

Faültetéssel hagynak nyomot az utókornak

24 darab lombos fát ültettek el a Jutasi út mentén szombat délelőtt a veszprémi Fa-Örökbefogadási Program keretében. A fákat helyi civilek és intézmények fogadták örökbe. A program ősszel és jövő tavasszal is folytatódik.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a Fa-Örökbefogadási Program részeként összesen 125 lombos fát fognak elültetni Veszprém 5 különböző pontján 2022-ig. Az első ilyen akciót szombaton tartották a Jutasi út mentén a teniszpályáktól a Hittudományi Főiskoláig tartó szakaszán, ahol a Csalán Egyesület koordinálása mellett elültettek 24 darab ezüstlevelű hársat a járda és az útszakasz közti részen.

Az ültetésen részt vett Brányi Mária alpolgármester is, aki az Élhető Városért Helyi Akciócsoport vezetőjeként már a program kidolgozásában is részt vett. Elmondta, hogy a fák elültetésével a környezetünk állapotát javítjuk, amiből pedig egyenesen következik az életminőség emelkedése. Véleménye szerint ezzel az akcióval lehet igazán fenntartható és hasznos nyomot hagyni az utókornak.

A faültetési program egyébként pályázati forrásból valósul meg, a Csalán Egyesület 12,5 millió forint uniós forrást nyert rá, a projekt menedzselésében pedig a ProVeszprém Kft. vállal szerepet.

A menedzsment cég ügyvezetőjétől, Ferenczy Gábortól megtudtuk, hogy a projekt vezérelve a közösségépítés, amelynek egyik eszköze a környezetünk megszépítése. Ez a stratégia már számos alkalommal bizonyította hatékonyságát, mondta.

A tapasztalatok alapján a veszprémi faültetési programnál is elindult egy ilyen közösségi aktivitás, erre bizonyíték, hogy a mostani akcióban is számos veszprémi civil és intézmény részt vett.

Dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke a helyszínen elmondta, ősszel újabb fákat fognak elültetni, valamint jövő tavasszal is folytatódik a program, amelyhez a Csalán Egyesület honlapján bárki csatlakozhat, aki szeretne „örökbe fogadni” egy fát.

Brányi Mária és Ovádi Péter is elültettek egy-egy fátBrányi Mária és Ovádi Péter is elültettek egy-egy fát

A szombati ültetésbe bekapcsolódott több család és civil szervezet is. Többek közt a Fidelitas veszprémi csoportjának tagjai ültettek egy fát, ahogy Ovádi Péter is. Az országgyűlési képviselő egyébként maga is meghirdetett korábban egy faültetési akciót, az Unokáink fája program keretében Veszprémben és a környező kistelepüléseken ültetnek időről időre facsemetéket.

Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Több ezer új facsemete kerül a veszprémi erdőkbe
Több ezer új facsemete kerül a veszprémi erdőkbe
6000 darab fenyőfacsemetét fognak elültetni a Veszprém környéki erdőkben a közeljövőben. A Bakonyerdő Zrt. felajánlásával a megyeszékhely már most túlteljesítette az idei faültetési vállalását.
125 fát ültetnek el Veszprémben 2022 tavaszáig
125 fát ültetnek el Veszprémben 2022 tavaszáig
A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület ötlete alapján, 12,5 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósuló Fa-Örökbefogadási Program keretében Veszprém öt pontja válhat zöldebbé.
Faültető kezdeményezést hívott életre Ovádi Péter
Faültető kezdeményezést hívott életre Ovádi Péter
A térség országgyűlési képviselője legalább 100 fát ültetne el a választókerület településein.
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
Garancia van arra, hogy Veszprém minőségi zöldfelületei hosszútávon megmaradjanak
A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Brányi Mária alpolgármester számolt be az idén Veszprémben megvalósult fásításokról.
Virágzó állatkert, zöldülő város
Virágzó állatkert, zöldülő város
Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt öt évben közel hatezer fa, valamint cserje ültetésével járulhatott hozzá a Veszprémi Állatkert a megyeszékhely zöld stratégiájához – hangsúlyozta a park igazgatója, Török László a faültetéssel egybekötött szerda délutáni sajtótájékoztatón.