Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A húsvét éke: a díszített tojás

2021. április 4. 4:01
Egyedülálló hungarikum, ha patkoljuk, szemet gyönyörködtető műalkotás, ha kicsipkézzük, vagy éppen névre szóló ajándék, amennyiben viaszolnánk. A húsvéti tojás kidíszítése egészen az ókorig visszanyúló kulturális örökségünk, amelynek egyes formái ma már ritka kincsnek minősülnek.

Hímzett, patkolt, festett, gyönggyel fűzött, festett. Akármilyen formában is találkozunk vele, a díszes tojás kétségtelenül a húsvét egyik legmeghatározóbb motívuma, amely az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A tojás héjának megfestése ugyanakkor már az ókorban is elterjedt szokás volt: így ünnepelték a tavasz közeledtét, hiszen a tojás a termékenység szimbóluma is volt. Az első keresztények Mezopotámiában vették át ezt a hagyományt, és vöröshagyma héjjal pirosra festették a tojásokat, az utókor pedig aztán egyre ékesebb és bonyolultabb változatokkal állt elő a kidíszítésükre.

Sajnos a legkülönlegesebb technikákat ma már csak kevesen művelik – igaz, ők rendre Guinness-rekordokat állítanak fel és külföldön is elismertek. Igazán örvendetes lenne viszont, ha a kézművesség reneszánszával a fiatalabb generációk is újra felfedeznék maguknak ezeket a díszítési módszereket, hiszen akad köztük a világon egyedülálló hungarikum is.

Patkolás

Ez utóbbi a patkolás, amelyet a szájhagyomány szerint az unatkozó patkolókovácsok találtak ki az 1800-as években, hogy ezzel is bizonyítsák szakmai tudásukat. Egy másik hagyomány szerint a kovácsinasok tesztje volt a patkolás: akinek sikerült megpatkolnia a tojást, azt a bizottság felszabadította.

Ehhez általában kifújt libatojást használtak, amire fém vereteket, abroncsokat, leggyakrabban patkókat szegeltek fel, de más érdekes kovácsszerszámok is kerülhettek rá, a minták között pedig kakas, kalapács és üllő, de jegyes pár is előfordul. Mivel patkolással kevesen foglalkoznak, nem alakultak ki tájegységenként eltérő motívumok, de minden, a tojásra kerülő patkó jelentéssel bír: a feje tetejére állított például szerencsét hoz. A patkolt tojást egyébként főleg ajándékba adták, és aki kapta, nagy becsben tartotta – nem véletlenül: egy tojás elkészítése nagy türelmet, precizitást és jelenlétet követel.

Csipkézés

Talán a legtöbb türelmet igénylő tojásdíszítési technika – ez még a patkolásnál is nagyobb figyelmet igényel. Az áttört csipkére emlékeztető dekoráció elkészítéséhez egy kisebb fúró szerszám szükséges, amivel nagyon finoman csipkemintázatot vájunk a tojásba. Nem mindegy, hol kezdjük meg a fúrást – meglepő módon a legsérülékenyebb részen kell nekilátni. A motívumot általában viasszal írják fel a tojásra, amely lehet egészen egyszerű is, de a legszebb darabok mindig valamilyen különlegesebb, például kalocsai mintával, folyondár virág rajzával készülnek.

Viaszolás

Az elszánt tojásdekorálók egyik legkedveltebb megoldása a viaszolás: alapvetően kevesebb szaktudást igényel, de nagy koncentrációra van szükség, hogy ne épp az utolsó pillanatban rontsuk el. A kifújt tojásokra először egy íróka segítségével megolvasztott méhviasszal mintákat rajzolunk (akár az ajándékozott nevét), majd a darabokat festőlébe tesszük. Ez régen lila hagyma, csipkebogyó vagy más gyümölcs, zöldség leve volt, ma készen is kaphatók festékek. Miután a tojás elnyerte a megfelelő árnyalatot, kivesszük a léből és gyertyaláng fölött leolvasztjuk róla a viaszt, hogy szépen látszódjon a minta. Ha igazán hűek akarunk lenni a hagyományokhoz, nézzünk utána, adott tájegységen mi a jellemző motívum: a Nyírségben például a búzavirág volt, sok helyen viszont a tulipán.

Karcolás

A karcolás az egyik legrégebbi technika, amit a mai hímes tojás elődjének tekintenek: Móra Ferenc írónk, régész már avar kori sírokban is talált karcolt tojásokat. Régen főleg férfiak készítették és a motívumokat bicskával karcolták rá a tojásra. Ma használhatunk kést vagy tapétavágót, s minél meredekebben tartjuk a szerszámot, annál vékonyabb vonalakat húzhatunk az előzetesen befestett tojás héjára.

Bertalan Melinda
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.