Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

A hiteles jógaoktató ismérvei

2021. március 6. 18:30 // Forrás: Ecoport magazin
Napjainkban rendkívül elterjedtek azok a jógatanfolyamok, melyek mindenféle marketing és reklámeszközzel gyors megvilágosodást, azonnali egészséget, különleges képességeket ígérnek. Egy vezető jógaoktató írása.

Mindezek azért jöttek létre, mert az oktatók nem tiszta forrásból merítettek, nem értették meg a jóga valódi célját. Egy eredeti forrásból autentikus jógát tanult jógaoktatónak kötelessége, hogy javítson ezen az elferdült helyzeten és a tudatlanság helyett tiszta forrásból származó tudást adjon a jógázók, érdeklődők számára. Az élet a karmikus evolúció – a sok életen keresztüli megtapasztalásokkal való fejlődés – színtere, a jóga ennek gyakorlati útmutatója. A jóga a legmagasabb spiritualitás, egyben gyakorlati, alkalmazott tudomány is. A jógát komolyan, mélyrehatóan gyakorló a tökéletes spiritualitást szeretné elérni. Ezért a jógát naponta, céltudatosan, kitartóan, állhatatosan kell gyakorolnia.

Mindezeknek a tudatában egy hiteles jógaoktatónak a következő feladatokkal, küldetéssel kell rendelkeznie:

  •  segítse a karmikus evolúció folyamatát,
  • segítsen a szenvedés megszűntetésében testi,-lelki,-szellemi, -szociális szinten,
  • tanítsa és gyakoroltassa az ehhez szükséges információkat, jóga tanításokat.

A jóga tanítását önzetlenül kell szolgálnia, átadnia és nem saját egóját kiemelni és hízlalni. Elhatározása szívből jöjjön. A jógaoktató legyen példakép, „fény a sötétségben”. Saját jóga gyakorlásával mutasson példát, a jógát önmagában tisztán művelje és adja át. Ne azért oktasson, mert jól fizető szakma, ami egyre divatosabbá kezd válni. Ne azért oktasson, mert jó hírnévre tehet szert és exhibicionista hajlamát kiszolgálja.

Együttérző, szeretetteljes segítéssel, tanítással segítse az embereket, hogy a karmikus evolúciót minél hamarabb megvalósítsák. Teljes értékű önbizalom és stabilitás jellemezze, a megvalósításban céltudatos, tervszerű, kitartó legyen. A hiteles jógaoktató nem kételkedik a jóga tanításában; az ősi jógaszövegek tanításait ismeri és szem előtt tartja mind a mindennapi életében, mind a tanításában. Megértő, elfogadó, előítéletmentes és őszintén érdeklődik mások iránt. Pozitív, megoldást segítő, aki tiszteletet, megbecsülést és teljes bizalmat ad mindig, mindenkinek. Kedélyállapota ne befolyásolja a foglalkozás hangulatát, a jógaórán legyen mindig vidám, jókedvű, mosolygós, nyugodt, türelmes. Legyen fegyelmezett, önmagát irányítani képes. Egyforma bánásmódot alkalmazzon a gyakorlókkal. Tudatosan irányítsa gondolatait, szavait, cselekedeteit és azokat a szolgálat és ne az egó vágyképzetei uralják.

Kerülje a rosszindulat, irigység és féltékenység minden formáját életvezetésében. Folyamatosan képezze magát, ne ragaszkodjon, tudjon változni-változtatni önmagán. Tudatosan törekedjen a jóga céljainak megvalósítására mind a saját életében, mind a tanítás során.

Selmeciné Bogdán Ágota, minősített, vezető jógaoktató, Magyar Jóga Akadémia tanára
Fotó: Pexels

A cikk a portálunkat is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. másik lapjában, az Ecoport magazinban jelent meg 2020 decemberében.

vehir.hu
további cikkek
Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal kultúra Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal Inspiráló nők száma lett a negyedévente jelentkező Ecoport Magazin idei utolsó lapja. A magazin tartalmáról, valamint az együttműködésről péntek délelőtt számoltak be a Wine & Vinylben. 2022. december 9. 14:08 Veszprém hangja Veszprém hangja Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne. 2022. augusztus 16. 16:12 A hattyú álma Ecoport magazin A hattyú álma Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére. 2022. augusztus 11. 10:04 Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában Ecoport magazin Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket! 2022. augusztus 9. 10:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.