Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Fidesz-KDNP: Veszprém idei költségvetése megbízható

2021. március 1. 13:59
A Fidesz-KDNP frakciója reagált a helyi ellenzék költségvetési kritikáira.

Pálinkás Roland, a veszprémi Fidesz-KDNP frakcióvezetője egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester szavaira ráerősítve kiemelte: Veszprém idei költségvetése visszafogott, biztonságos és innovatív.

"A koronavírus miatt a világon minden város sokkal alacsonyabb adóbevételekkel számolhat. A veszprémi költségvetés épp ezért visszafogott, ugyanakkor biztonságos, hisz a kieső források ellenére a város minden alapfeladatát ugyanabban a minőségben el tudja látni, mint a korábbi években. A 2021-es költségvetés innovatívnak is tekinthető, ugyanis a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében óriási léptékű infrastrukturális fejlesztések indulnak el."

Példaként említette: a volt Balaton Bútorgyár területe közel 3 milliárd forintos kormányzati támogatással kerül Veszprém tulajdonába, ami nagy fejlesztési lehetőséget hordoz magában. Az ellenzéki képviselők felvetésére reflektálva, miszerint az EKF-fejlesztések hosszútávon nem fenntarthatók, Pálinkás Roland elmondta: ennél a fejlesztésnél egy régóta parlagon álló terület kerül hasznosításra, mellyel a jövőben is számolnak. Először az EKF-program keretében hasznosítják a területet, majd az azt következő évek költségvetési tervekben is megjelenítik -hangsúlyozta.

Pálinkás Roland (j).Pálinkás Roland (j).

Halmay Gábor (KDNP) önkormányzati képviselő a 2021-es költségvetés számairól szólva elmondta, Veszprém összesen 46 milliárd forintból gazdálkodhat az idei évben. A teljes összeg közel 2/3-át fejlesztésre, 1/3-át pedig működési költségekre fordítják.

„A bevétel 27,8 milliárd forint lesz, ami 18,6%-kal magasabb, mint 2020-ban, tehát az ellenzék és a baloldal részéről azt mondani, hogy az önkormányzatok ki vannak véreztetve, ezzel a számmal is megcáfolható” -fogalmazott. Hozzátette: a bevétel nagy része a kormánytól érkezik.

„Emelkednek az önkormányzati működési támogatások, a pályázati források is megnövekedtek és az egyéb támogatások ütemezése is jobban alakul idén, mint a korábbi években. A működési bevételek (parkolási és bérleti díjak elengedése) 2,1%-os csökkenést mutatnak, de összességében a 18,6% és a 2,1% között bőven van különbség” -mondta. A fejlesztésekre 13 milliárd forint jut idén Veszprémben, melynek nagy része EKF-támogatásból és egyéb pályázati forrásokból jön össze.

"A működési kiadások tervezett összege 15,4 milliárd forint lesz, ez 3,2%-kal magasabb az előző évinél. Tehát nemhogy a megszokott színvonalon folynak majd az alapvető szolgáltatások a városban, hanem magasabb minőségben"- hangsúlyozta Halmay Gábor. Kiemelte: sport célokra idén is 250 millió forintot tud biztosítani a város. A kiemelt művészeti együtteseket idén az EKF-program forrásaiból támogatják.

Halmay Gábor (b).Halmay Gábor (b).

A saját körzetét érintő fejlesztésekről szólva Halmay elmondta, a Kolostorok és Kertek projektet tovább fejlesztik, a tervek szerint a területen idén futópályát építenek, továbbá az egykori Kiskuti csárdát EKF-pénzből vásárolja meg az önkormányzat, amivel ismét pezsgő kulturális és gasztronómiai életet lehelhetnek az évek óta üresen álló épületbe. „Ezek a fejlesztések az itt élőknek és az idelátogatóknak is kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak majd. A közelben lévő Pápai utat a tervek szerint 1 hónap múlva adhatják át az autósoknak” - mondta a képviselő.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő. 2024. március 25. 11:24 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? választás 2024 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? Hogyan lehet jellemezni azt a teljesítményt, amikor a végeredménynek csupán 0,11%-án szeretne módosítani valaki? Márpedig a legutóbbi közgyűlésen pontosan ez történt, amikor az amúgy általában szürke napirendi pontok között ott volt Veszprém 2024-es költségvetésének vitája is, amihez a helyi ellenzék  egy módosító indítványt nyújtott be, ami a teljes büdzsének csupán a 0,11%-át érintette. 2024. március 5. 14:29 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.