Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

2021. február 20. 13:23 // Forrás: MTI
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Káel Csaba elmondása szerint a nyár elején "különleges helyszíneken egy fantasztikus hangulatú magyar mozgókép fesztivált" terveznek Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. "Legendás televíziós seregszemle volt már korábban Veszprémben, ezt a hagyományt folytatjuk szabadtéri vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és izgalmas filmes programokkal" - közölte.

A kormánybiztos felidézte, hogy a pandémia első szakaszában a külföldi filmes produkciók kivonultak az országból, de a hazai forgatások hamar újra tudtak indulni, majd a járványhelyzet enyhülésével és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően már 2020 nyarán visszajöhetett jó néhány külföldi produkció is.

Közben a kulturális mentőcsomagban sikerült plusz támogatást szerezni arra, hogy összefogjon a színházi és a filmes szakma: mozgóképes produkciók születhetnek meg a színházak infrastruktúrájával, alkotóival és színészeivel. "Izgalmas műfaji kísérletnek tűnik mind a 16 támogatott produkció. Emellett koprodukciós filmeket is beindítottunk: 8 új, nemzetközi összefogással készülő film gyártása vagy előkészítése indulhatott el tavaly. Ezek a filmek munkalehetőséget teremtettek azoknak, akiknek a nagy nemzetközi filmek elmaradása bevételkiesést okozott" - számolt be az eddigi eredményekről a kormánybiztos.

A 2020-as Filmpiknik egyik vetítéseA 2020-as Filmpiknik egyik vetítése

Káel Csaba a magyar gyártásban vagy koprodukcióban tervezett történelmi témájú filmekről kiemelte: nem "poros, idejétmúlt tablókról" van szó, hanem "fontos és kiválóan elmesélhető, magával ragadó történetekről"; ilyen téma lehet például Erzsébet királyné, azaz Sissi élete.

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy megújult a filmpályázati rendszer is: két pályáztatási szisztémát kapcsolt össze 2020 elején a Nemzeti Filmintézet (NFI). Volt egy folyamatos mozifilmes pályáztatás, amihez társult a Magyar Média Mecenatúra rendszere a nem mozifilmes műfajokkal, televíziós és streaming bemutatóra készülő tartalmakkal. Idén már folyamatos pályázási lehetőséget szeretnének biztosítani a nem mozis mozgóképek alkotóinak is - közölte.

A szakember szerint a sikeres jövő szempontjából kulcskérdés a forgalmazás, ezért a mozikat 300 millió forintos gyorssegéllyel támogatták. Az NFI nemrég hirdetett meg egy új pályázatot is a nehéz helyzetbe került üzemeltetői szektornak, így jelentős keretösszeggel tudják támogatni a mozik és különböző vetítőhelyek működését.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.