Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C

Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola

2021. február 19. 13:09
245 millió forintos kormányzati támogatásból épül új tornaterem Bakonynánán. A hírt pénteken jelentették be.

A megyében mindössze két településen nincs tornaterem: Kislődön és Bakonynánán – vázolta a helyzetet Szöllősi Attiláné, a Bakonynánai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola intézményvezetője. Az évtizedek óta szűkös körülmények között megtartott testnevelésóráknak azonban hamarosan vége: a Magyar Falu Programban elnyert támogatásból végre megépülhet a várva várt tornaterem. 

Az említett – 245 millió forintos összegű, vissza nem térítendő – támogatás elnyeréséhez kalandos út vezetett. Mivel a német nemzetiségi önkormányzat az intézmény fenntartásával együtt a tulajdont is átvette, a települési önkormányzat nem tudott az ingatlan fejlesztésére pályázni a Magyar Falu Programban. A probléma nem egyedülálló: minden olyan, a program által megcélzott települést érint, ahol a helyi nemzetiségek saját kezükbe vették az oktatási intézményeket. A helyzetet felismerve Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti képviselője egyeztetett Gyopáros Alpárral, a programért felelős kormánybiztossal, és végül megszületett a megoldás: tavaly összesen egymilliárd forint értékben írtak ki pályázatot nemzetiségi önkormányzatok részére a Magyar Falu Programon belül.

A bakonynánai intézményt egyébként ötödik éve, 2016 óta a helyi német önkormányzat működteti, és mint az intézményvezető rámutatott, az elmúlt évek eredményei alapján jó döntés volt átvállalni a feladatot az államtól. ’16 óta lehetőségük volt a nyílászárók cseréjére, részleges tetőfelújításra, a világítás korszerűsítésére, térkövezésre, iskolabusz vásárlására is. Szöllősi Attiláné méltatta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának pályázati rendszerét, ami a helyi igényekre reagálva nyújt forrást a német önkormányzatok és szervezetek terveihez. 

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője is ezt az elvet vallja: valós kérdésekre kell valós válaszokat adni, mint mondta, a Magyar Falu Program is ezt hivatott segíteni. Ovádi felidézte, hogy a településen az iskolán kívül is történtek fejlesztések az elmúlt években: az óvoda konyhája, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal felújítása is nyert támogatást. A képviselő dicsérte a választókerületében élő németséget, akiknek önkormányzataik, civil szervezeteik és intézményeik a települési önkormányzatokkal példás együttműködésben sokat tesznek a közösségek építéséért. 

Ha azonban ezeket a közösségeket meg is akarjuk őrizni, akkor fontos, hogy lehetőségeket biztosítsunk nekik a fejlődésre – mondta Soltész Miklós, az egyházakért és nemzetiségekért felelős államtitkár, aki rámutatott: mióta a bakonynánai iskola a helyi német önkormányzat fenntartásába került, nagyságrendileg 50 millió forint támogatást nyert el, amihez most közel negyedmilliárd forintot adhatnak hozzá. Az államtitkár hangsúlyozta:a kistelepülések fejlesztése azért is fontos feladat, mert falvak nélkül a nagyvárosok sem tudnak életben maradni.

A tornaterem építése a közbeszerzési eljárást követően az idén elkezdődhet, és ha minden jól megy, az iskolások és a sportolni vágyó bakonynánaiak jövőre már használhatják a termet. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.