2021. március 7.
//
Tamás névnap

31 éve viccesebb a világ

2021. február 19. 11:38
Mémek, borzalmas bakik és csinos kis trükkök. Lehet, hogy Photoshop nélkül őszintébb lenne a világunk, de humortalanabb is.

A nyolcvanas évek végén, Amerikában élt két testvér, John és Thomas Knoll – Thomas a képfeldolgozás doktori fokozatát próbálta épp megszerezni, John pedig George Lucas cégénél dolgozott, és azon agyaltak, hogy lehetne kieszközölni, hogy a szürkeárnyalatos képeket is meg tudják jeleníteni gépükön. Ez a sztori a hardcore tech rajongókon kívül valószínűleg nem sokaknak ismerős, pedig itt kezdődött a Photoshop története, amelyet némi házalás és finomítás után 1990. február 19-én, pontosan 31 évvel ezelőtt dobtak először piacra a testvérek.

Azóta nemcsak a képmanipuláló szoftver változott sokat, de neki köszönhetően az is, ahogy a világot és benne magunkat látjuk. A tökéletesre retusált, leginkább a divat- és sztárvilágban visszaköszönő fotók miatt sokan úgy érzik, bárcsak a Knoll fivérek soha nem alkották volna meg programjukat, mert akkor talán kevésbé lenne eltorzult az, ahogy az ideális külsőről gondolkodunk. Vagy, adott esetben ahogy egy-egy helyszínt elképzelünk a túlszaturált utazós képek alapján.

Borsi Flóra fotója az Adobe CC 2019 borítóképénBorsi Flóra fotója az Adobe CC 2019 borítóképén

Kétségtelen – mint ahogy mindennek –, a Photoshopnak is vannak árnyoldalai. Ugyanakkor okosan használva művészeti eszköz is válhat belőle. Tökéletes példa erre a magyar fotós lány, Borsi Flóra, aki arra használja a képmódosító szoftvert, hogy szürreális álomvilágokat mutasson meg képein. Ezzel pedig a Photoshop tervezőinek tetszését is elnyerte, olyannyira, hogy a program egyes verzióiban az ő képe jelenik meg a betöltés ideje alatt.

De ha épp nem is művészi képmódosításról van szó, akkor is köszönhetünk valamit a Photoshopnak: többek között sok-sok vicces pillanatot, amikor például az internet médiaművészei lázas mémgyártásba kezdenek, vagy egyszerűen csak túlszalad a retusecset, netán amatőrök próbálnak meg maguknak gyúrás helyett két kattintással kockahasat varázsolni. 

Az évforduló alkalmából ilyen bakikat válogattunk össze.

 A klasszikus. Kockás hasat szeretne gyorsan,  komoly energia befektetés nélkül? Használja a Photoshopot!

Azt gondolná az ember, egy ilyen híres magazinnál profi szakemberek dolgoznak, akik odafigyelnek a részletekre. Szemmel láthatóan nem.

A sztárvilágban elég gyakori, hogy túlszalad a retusecset. Adam Levine esetében például egy fél darabot kiharaptak az oldalából.

És eléggé dupla vagy semmi alapon is dolgozhatnak a szerkesztők... Elvégre is, minek az a másik láb?

Lehet, hogy csak optikai illúzió, de azért nem túl nagy bizalommal ülnénk fel erre a gépre...

Van benne spiritusz... Az a plusz árnyék minden bizonnyal a lelke kivetülése...

Elsőre annyira mutatós ez a tengerpart, hogy fel se tűnik, mennyire nem stimmelnek az arányok.

John "Ken baba" Mayer és haverja a Simsből Instagramon örömködnek, hogy végre találkozhattak.

A léggitár bajnokság egyértelmű győztesei

"Hé, hova tűnt a 22-es számú statiszta a Thriller forgatásról?"

 

Nem elég, hogy szegény Jennifer Anistont folyamatosan a magánélete miatt zaklatták a pletykalapok, de még ezzel a képpel is büntették. Legalább a képaláírás nem hazudik: ettől az edzésformától tényleg megváltozik a test.

 

Új értelmet nyert a patchwork család fogalma.

 

Igaz, hogy Natalia Vodianova közel 40 évesen is úgy fest, mint egy porcelánbaba, de ennyire nem természetellenes.

 

Lehet, hogy a divatmagazinok direkt lépik meg ezeket a Photoshop-bakikat és ez valami önkritika részükről. A Vanity Fair például néhány plusz végtagot varázsolt Resse Witherspoonnak és Oprahnak.

 

A GQ-nál pedig annyira megirigyelték ezt a trükköt, hogy a humoristákról szóló számuk elején ők is növesztettek pár plusz végtagot címlapsztárjaiknak. 

Bertalan Melinda

További cikkek

Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Bajor Lili színésznő két évvel ezelőtt végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de tanulmányait nem hagyta abba, jelenleg a doktoriját írja. A Veszprémi Petőfi Színházban elsőként Bertolt Brecht drámájában, a Kurázsi mama és gyermekeiben láthattuk, később Móricz Zsigmond Pillangójában tűnt fel, de amint a járványhelyzet engedi, további két előadásban is találkozhat vele a veszprémi közönség.
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmnek is tartom, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából" – vallotta a filmről Buvári Tamás rendező.
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.