Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Öko-robot komposztálja az élelmiszerhulladékot a Csillag úti óvodában

2021. február 17. 17:32
A Compocity a VKSZ Zrt.-vel karöltve közösségi termékfejlesztés keretében teszteli a beltérbe szánt komposztálórobotot.

A portálunkat is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. másik lapjában, az Ecoport magazinban 2020 szeptemberében számoltunk be Pancsa Emese formatervezőről, és Compocity nevű termékéről, mely alapjaiban változtatná meg azt, amit ma a komposztálásról gondolunk. A projekt lényegében egy gömb alakú okoskuka/öko-robot, ami egy applikációval könnyíti meg a beltéri komposztálást.

Az eszköz különlegessége, hogy nem kell hozzá se föld, se giliszta, így azoknak is jó lehetőség, akiknek nincs kertkapcsolatuk és sosem komposztáltak. A robot giliszták helyett mikroorganizmusokat használ, így a folyadékon kívül rengeteg féle élelmiszer maradék beledobható. Az öko-robotot úgy tervezték, hogy akár egy irodában, iskolában, intézményekauláiban, vagy társasházban, de még a lakásunkban is megállja a helyét.

A háromlábú gömbrobot

A felhasználók a készülék segítségével néhány hét alatt, giliszták – és bármilyen kellemetlen szaghatás, vagy napi kezelés nélkül teljes értékű, tápanyagban gazdag komposzt alapanyagot tudnak létrehozni. A beépített szenzorok mérik a beltartalom minőségét, amit a Compocity-hez fejlesztett appon keresztül lehet nyomon követni. A felhasználók az applikáció segítségével emellett hasznos információkat kaphatnak a saját fejlődésükről emellett játékos küldetésekben vehetnek részt a bedobott hulladék után kapott pontok felhasználásával. Az ökorobot az élelmiszer hulladékot egy cserélhető kapszulában gyűjti. Mire megtelik, már készen is áll az ültetésre. A működéséről részletesebben itt lehet olvasni.

A sorozatgyártás előtt a közösségi terméktesztelést a városüzemeltetésért felelős VKSZ Zrt.-vel karöltve Veszprémben, a Csillag úti óvodában kezdik el 2021 februárjában. Ahogy a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, Temesvári Balázs a szerda délutáni sajtótájékoztatón fogalmazott, azért, mert a környezettudatosságra és az ökolábnyom csökkentésére való tudatformálást a leginkább fogékony korosztálynál kell elkezdeni. Mint mondta, a VKSZ Zrt. küldetésében kiemelt területet foglal el a fenntarthatóság képviselete.

„Örültünk a Compocity megkeresésének, hiszen olyan innovatív és hazai startup-megoldásról van szó, ami méltán tudja Veszprém értékeit tovább erősíteni. A prototípus veszprémi óvodában való terméktesztelése olyan gyakorlati tapasztalatokkal szolgálhat, ami segítséget nyújthat a tömeggyártás előtt” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a komposztálás nem újszerű Veszprémben, hiszen a VKSZ Zrt. a kertvárosi részekben, valamint Kádártán és Gyulafirátóton 2005 óta 654 darab komposztáló ládát helyezett ki. A nagy érdeklődésre való tekintettel a társaság tavaly szeptemberben 200 komposztládát osztott ki a veszprémi lakosság körében.

Brányi Mária alpolgármester, Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, és Pancsa Emese, a Compocity társalapítója a Csillag úti óvodában tartott sajtóeseményen 2021. február 17-én.Brányi Mária alpolgármester, Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, és Pancsa Emese, a Compocity társalapítója a Csillag úti óvodában tartott sajtóeseményen 2021. február 17-én.

A Compocity társalapítója és ügyvezetője, Pancsa Emese a sajtótájékoztatón azt mondta:

„A Compocity küldetése, hogy a városlakók egyszerű, a mindennapjaikba jól beilleszthető, játékosan edukatív megoldásokon keresztül aktívan járulhassanak hozzá a fenntarthatóbb jövőhöz saját és közvetlen közösségeik számára. Saját fejlesztésű, egyedülálló komposztáló öko-robotunk egyike Veszpém óvodai közösségében, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt-vel együttműködve indul most bevetésre, és bízunk benne, hogy a legkisebb városlakókon, családtagjaikon és nevelőiken keresztül, egyre több ember kap kedvet, hogy bekapcsolódjon városi komposztáló mozgalmunkba, hogy együtt aktív és felelős közösségként óvjuk és tápláljuk zűkebb és tágabb környezetünket.”

Pancsa Emese a robot bemutatása közben.Pancsa Emese a robot bemutatása közben.

Brányi Mária alpolgármester kiemelte, a Csillag utcai óvoda minden újdonság befogadásában élen jár. "Nagy öröm, hogy a gyerekek az újrahasznosítás olyan innovatív formáját ismerhetik meg, amire családi körben nem lenne lehetőségük. A mostani kezdeményezés olyan szegmensre talált rá, ami a hulladék-újrahasznosítás terén új lehetőségeket nyithat meg. Ha sikeres lesz a tesztelés, nagy lépést tehetünk az ökolábnyom csökkentése felé"- mondta.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.