Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Visszafogott, biztonságos és innovatív Veszprém 2021-es költségvetés-tervezete

2021. február 12. 15:03
A város 46 milliárd forintból gazdálkodhat idén - mondta Porga Gyula polgármester pénteken.

A pandémia-helyzet miatt Veszprém 2021-es költségvetését a képviselők nem nyilvános ülésen vitatják meg az idei esztendőben. A tervezetet a polgármester február 15-én, hétfőn, online terjeszti a közgyűlés elé véleményezésre.

Porga Gyula polgármester a tervezetről tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a 2021-es költségvetést a visszafogottság, a biztonság és az innováció jellemezheti.

A visszafogottságot a bevételek csökkenése indokolja, ami a kiadási oldalon is érezteti hatását. Mint mondta, a 2021-es költségvetés-tervezet biztonságos, hisz úgy van előkészítve, hogy a lehető legrosszabb is kalkulálva lett. Azért biztonságos, mert a város minden alapfeladatát ugyanabban a minőségben el tudja látni, mint a korábbi években-mondta. Kiemelte, idén nem kellett összevonni, sem létszámot csökkenteni egyetlen városi intézményben sem.

Az innováció azért jellemzi a 2021-es tervezetet, mert olyan beruházásokat is tartalmaz, amelyek hosszútávon alapozhatják meg a város jövőjét. A polgármester klasszikus példaként említette a 2023-as EKF-pályázathoz tartozó épületfejlesztéseket, melyek mindegyike hosszútávon a városi működési költségcsökkentés irányába mutatnak - hangsúlyozta.

A számokról szólva kiemelte,

a 2021-es költségvetés-tervezet 46 milliárd forintról szól, melynek 66,4%-a beruházásra és fejlesztésre van elkülönítve, míg a fennmaradó 33,6%-ot működési kiadásokra kalkulálták.

- Jól látható, hogy lényegesen több jut fejlesztésre, mint működésre, ennek oka, hogy sok olyan forrás érkezett a városba, melyet idén kell elkölteni - mondta. A működési bevételeknél 2,4 százalékos csökkenéssel kalkulálnak, többek közt a terembérletekből, teraszbérletekből és az iparűzési adóból adódó elmaradások miatt.

Nemcsak fejlesztésekkel, hanem jelentős vagyongyarapodással is számol a költségvetés az idei évben. A volt piarista gimnázium épületét az egyháznak értékesíti a város, míg a Balaton bútorgyár egykori területe, a néha Szakszervezetek háza és a volt húsáruház kormányzati segítséggel kerül az önkormányzat tulajdonába. A jövőben tervek közt szerepel az egykori Kiskuti Csárda és vasútállomás melletti, Magyar Máltai Szeretetszolgálat tulajdonában álló volt posta épületének megvétele is.

Porga Gyula polgármester 2021. február 12-én a Városházán tartott sajtóájékoztatót az idei költségvetésről.Porga Gyula polgármester 2021. február 12-én a Városházán tartott sajtóájékoztatót az idei költségvetésről.

A polgármester úgy látja, ez egy „nullás költségvetés”, hisz a tervek szerint arányban lesznek a kiadások és bevételek, de utóbbiak alakulásának függvényében akár markáns módosítások is várhatók év közben.

- Most alacsony, biztonságos és visszafogott költségvetéssel számolunk, de bízunk benne, hogy az év folyamán olyan támogatásokra is juthat pénz, amelyeket szerettünk volna, de most nem tudtuk betervezni- mondta Porga Gyula. Hangsúlyozta:  a 2023-as évi terveket semmilyen módon nem befolyásolja a rendkívüli helyzet, az általuk meghatározott költségvetés mellett az előkészületek biztonsággal zajlanak.

Az elfogadott és végleges költségvetést az önkormányzat február 25-én hozza nyilvánosságra.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő. 2024. március 25. 11:24 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? választás 2024 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? Hogyan lehet jellemezni azt a teljesítményt, amikor a végeredménynek csupán 0,11%-án szeretne módosítani valaki? Márpedig a legutóbbi közgyűlésen pontosan ez történt, amikor az amúgy általában szürke napirendi pontok között ott volt Veszprém 2024-es költségvetésének vitája is, amihez a helyi ellenzék  egy módosító indítványt nyújtott be, ami a teljes büdzsének csupán a 0,11%-át érintette. 2024. március 5. 14:29 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.