Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elkezdik tömeggyártani a humanoid robotot, miközben a spenót már emailezik

2021. február 8. 4:00
Ez nem sci-fi, hanem 2021 valósága. Kell-e félnünk a technológia fejlődésétől, vagy ez a megoldás a bajainkra?

Múltheti hír, miszerint tudósok spenótokat tanítottak meg emailt küldeni. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói a nanotechnológia segítségével olyan növényeket alkottak meg, amelyek a gyökérzetük segítségével a talajban kutatnak robbanóanyagok előállításához szükséges nitrogén tartalmú vegyületek után. Amikor a szenzorrá alakított növények nitrogén tartalmú, aromás vegyületeket érzékelnek, a leveleikben lévő szén nanocső jelet bocsát ki. A jelet infravörös kamerák fogják, amik aztán emailt küldenek a tudósoknak, hogy kapás van. A tudósok szerint a cél, hogy felderítsék a robbanóanyagokra utaló jeleket a földben.

A szakemberek ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy ezzel a módszerrel a földben lévő szennyezések vagy más környezeti állapotok is vizsgálhatók. Például a talajban lévő vízkészlet csökkenésével előre jelezhető a szárazság.

Az internetező növények már a spájzban (földben) vannak. Fotó: Devanath - PixabayAz internetező növények már a spájzban (földben) vannak. Fotó: Devanath - Pixabay

Emlékeznek még Sophiára? A humanoid robotra, amely 2018-ban Budapesten is járt, és azzal vált híressé, mert egyszer azt találta mondani, hogy elpusztítja az emberiséget? Ha nem, ő (vagy ez?) az a hongkongi Hanson Robotics által kifejlesztett humanoid robot, amely 2017 óta Szaúd-Arábiában már állampolgársággal is rendelkezik, ezzel pedig több joga van, mint a legtöbb ottani nőnek. Sophia most több lehet annál, mint egyszeri kuriózum, hisz a Hanson Robotics január végén jelentette be, hogy még az idén elkezdik tömeggyártani.

A vállalat laboratóriumában tartott bemutatón maga Sophia beszélt arról, hogy az olyan szociális robotokat, mint ő, a betegek és idősek gondozásába lehet bevonni.

A kommunikációban és a kezelésekben is segíteni tud, emellett "társadalmi stimulációt képes nyújtani nehéz körülmények között is"- mondta.

David Hanson vállalati igazgató szerint a koronavírus-járvány megmutatta, hogy szükség van a nagyobb mértékű automatizálásra az emberek biztonsága érdekében. Az igazgató szerint azzal, hogy robotjaik humanoid, azaz emberszerű külsővel rendelkeznek, segíthetnek azokon is, akik a mostani időszakokban elmagányosodnak és társadalmilag elszigetelődnek. A cég idén több ezer Sophia-robot eladását tervezi.

Ő Sophia. Fotó: Getty Images.Ő Sophia. Fotó: Getty Images.

A fenit hírek hallatán és a sci-fi filmek negatív tapasztalataiból kiindulva hajlamosak vagyunk csípőből elutasítani a technológia effajta fejlődését, és csak a rosszra gondolni. Az emlékezetben embereket pusztító és rajtuk uralkodó gépek villannak fel, mintha csak rossz forgatókönyv létezhetne. A spenót példája mutatja, hogy lehetnek bizony olyan előnyei is a technológiának, amelyek olyan tudást adnak a kezünkbe, amelyet mi magunk sosem tudnánk megszerezni.

Sophiával már más a helyzet, hisz már napjainkban tapasztaljuk, hogy a robotizáció mennyi ember munkáját teszi gyakorlatilag feleslegessé. És ez a tendencia csak még gyorsabb lesz a következő évtizedekben. Lehetnek majd persze nehéz és veszélyes fizikai munkát végző robotjaink, de vajon mihez kezdünk az egy évtizeden belül jelentkező munkanélküliek millióival? Hogyan hat majd ez a társadalmunkra és emberi kapcsolatainkra? Vagy ez a megoldás a túlnépesedésre, a túlfogyasztásra és a környezetszennyezés visszaszorítására?(A témával egy itthon kevésbé ismert angol és svédi sorozat is foglalkozik, melyek a „Humans” és a „Real Humans” néven futnak.)

Bízzunk benne, hogy a tudósok és döntéshozók már ezen is gondolkoznak, hisz nem szabad elfelejteni: a technológia fejlődése és alkalmazása a mi kezünkben van, és csak tőlünk függ, hogy mire használjuk.

Ge. Á.
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.