Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Tavaszt ígérnek a veszprémi medvék

2021. február 2. 11:58
A népi hagyomány szerint február másodikán a medvék megjósolják, hogy közeleg-e már a tavasz, vagy még sokáig kell nagykabátot hordanunk.

A népi megfigyelés szerint ha ezen a napon derült időnk van, akkor a medve az árnyékát meglátva visszavonul a barlangjába: ráér még aludni, hosszú lesz a tél. Ha viszont beborul az ég, az már a közelgő tavaszt jelzi.  Egy biztos: a veszprémi medvék nem ijedtek meg a saját árnyékuktól. 

A Veszprémi Állatkert fekete medvéit gyümölcstortával lepték meg gondozóik kedden. Az Észak-Amerikában őshonos állatokkal 2016-ban találkozhatott először a közönség, és ezt a fajt hazánkban azóta is csak ebben a vadasparkban figyelhetjük meg. Noha ragadozók, a természetben táplálékuk túlnyomórészt növényi eredetű: gyümölcsök, levelek, bogyók és gombák. Az állatkertben gyümölcsökből, zöldségekből és húsból áll az étlapjuk. 

A fekete medvék a téli álomra készülve 30-40 százalékkal is megnövelik tömegüket, a szervezetükben felhalmozott tartalékokat pedig a hideg évszak végére fel is élik. A téli álom azonban nem jelent hónapokig tartó alvást: a medvék többé-kevésbé ébren vannak, de kevésbé aktívak, anyagcseréjük és keringésük lelassul, testhőmérsékletük lecsökken. Ez nem jelenti azt, eseménytelen lenne ez az időszak: jellemzően ekkor, a téli álom időszakában születnek meg a kisbocsok is – bár ilyen meglepetésre a veszprémi hímektől azért ne számítsunk.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.