2021. február 26.
//
Edina névnap

Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be

Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.

Még 2017-ben készült az a kép, amelyen a városvezetés, valamint a kormánypárti és ellenzéki képviselők közösen álltak ki az EKF mellett, amelyre akkor még csak pályázott a város. Az előkészítő munkában minden politikai csoport tagjai részt vettek, erre Hartmann Ferenc is kitért a hétfő délelőtti Kossuth utcai sajtótájékoztatón.

Az MSZP-s politikus megerősítette, hogy továbbra is elkötelezettek a programsorozat sikeréért, amelyben véleményük szerint nem az infrastrukturális beruházásoknak, hanem a közösségépítő, kulturális elemeknek kell előnyt élvezniük. Hozzátette, hogy ehhez valóban nélkülözhetetlenek azok az ingatlanfejlesztések, amelyek közül a közelmúltban többről is lerántotta a leplet az EKF menedzsmentje.

2017-ben a teljes veszprémi városvezetés összefogott az EKF sikeréért. A fotón balról jobbra: Gerstmár Ferenc (LMP), Hartmann Ferenc (MSZP), Porga Gyula, polgármester (Fidesz-KDNP), Ovádi Péter (Fidesz-KDNP), Forgóné Kelemen Judit (Jobbik)2017-ben a teljes veszprémi városvezetés összefogott az EKF sikeréért. A fotón balról jobbra: Gerstmár Ferenc (LMP), Hartmann Ferenc (MSZP), Porga Gyula, polgármester (Fidesz-KDNP), Ovádi Péter (Fidesz-KDNP), Forgóné Kelemen Judit (Jobbik)

Ezen beruházások összköltsége, amit javarészt a kormány finanszíroz, több tízmilliárd forintra rúg, ez magasabb összeg, mint a város éves költségvetése.

Hartmann kifogásolta, hogy a kezdeti együttműködés, amit a városvezetés tanúsított az ellenzék irányába, mára elapadt, nincs érdemi beleszólásuk a folyamatokba.

Ugyan meghívták őket és részt is vesznek annak a munkacsoportnak a munkájában, amely arra hivatott, hogy összegyűjtse és megvizsgálja a javaslatokat a projekttel kapcsolatban, ez az informális munkacsoport nem alkalmas arra, hogy ténylegesen beleszóljanak a projektekbe és nincs rálátásuk a történésekre.

Éppen ezért Hartmannék azzal a javaslattal keresték meg állításuk szerint már a választások után Porga Gyula polgármestert, hogy ellenzéki tagokat is delegálhassanak a

  • Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatótanácsába és felügyelőbizottságába, valamint a
  • Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktura Fejlesztő Kft. felügyelőbizottságába.

Gerstmár Ferenc (LMP) és Hartmann Ferenc (MSZP)Gerstmár Ferenc (LMP) és Hartmann Ferenc (MSZP)

Gerstmár Ferenc (LMP) felhívta a figyelmet arra, amit számtalanszor kiemelt már Navracsics Tibor kormánybiztos, valamint Porga Gyula polgármester is, miszerint az EKF alatt megvalósuló fejlesztéseknek nem csak 2023-ban lesz jelentősége, hanem azokat az azt követő években is működtetni kell majd.

Az LMP-s politikus is emlékeztetett arra, hogy pártja az MSZP-vel együtt a kezdetektől támogatta a projektet úgy helyben, mint a parlamenti döntéshozatalban is. (Utóbbi esetében egyébként nem valósult meg a teljes összefogás a veszprémi projekt mellett, ugyanis a Demokratikus Koalíció országgyűlési frakciója nem támogatta a Veszprém-törvény elfogadását, amely lehetővé teszi az adminisztráció felgyorsítását az EKF projektjeinél. A DK tagja Katanics Sándor helyi önkormányzati képviselő is. - a szerk.)

Porga Gyula polgármesterPorga Gyula polgármester

Az ellenzéki felvetések kapcsán megkerestük Porga Gyula polgármestert is, aki portálunknak elmondta, hogy az EKF egy régiós pályázat, amely nem ér véget a megyeszékhely közigazgatási határánál, éppen ezért a Zrt. tulajdonosai közt is megjelennek a környező települések is, akiknek beleszólást kell biztosítani a működésbe.

Porga Gyula szerint ennek a rendszernek a bővítésére nincs lehetőség, ugyanakkor a polgármester hozzátette, hogy éppen ezért hozták létre azt a munkacsoportot, amit amúgy Hartmann is említett és amely jóval gyakrabban ülésezik, mint az igazgatótanács. Ebben a munkacsoportban amúgy többségben vannak az ellenzéki képviselők, mint a kormánypártiak, tehát Porga Gyula összegzése szerint a lehetőség és az információk adottak ahhoz, hogy az ellenzék is naprakész legyen az EKF beruházásaiban és konstruktív ötleteket fogalmazzanak meg.

Hajas Bálint

További cikkek

Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra
Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra
Az EU Mies-díj 2022-es jelöltjei közé bekerült a veszprémi “Az arc, a medence, két torony és egy rom” projekt is.
Húsáruházból digitális oktató és szórakoztató központ
Húsáruházból digitális oktató és szórakoztató központ
A belvárosi egykori húsáruház épülete hamarosan új funkciót kap, és a digitális kultúra különböző megoldásainak bemutatását fogja szolgálni fiatalok és idősek számára egyaránt. Ezzel együtt a város bérlakásállománya is bővül.
Navracsics Tibor: a Fidesz és az Európai Néppárt oldaláról is kellenének gesztusok
Navracsics Tibor: a Fidesz és az Európai Néppárt oldaláról is kellenének gesztusok
A Fidesz jelenlegi helyzetéről és a párt 2022-es választási esélyeiről is beszélt Navracsics Tibor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, amelyben a kormánybiztost kérdezték a kormányzó párt brüsszeli harcáról, a magyar oktatás helyzetéről és a veszprémi kulturális főváros projektről is.
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Látványos megoldást választottak Veszprémben a magyar kultúra napjának ünneplésére. A Lordok háza homlokzatán fényjátékkal elevenítették meg a Himnuszt, miközben annak dallamai töltötték be a teret.