2021. május 12.
//
Pongrác névnap

Összetett logisztika egy cél érdekében: síkosságmentesítés és hóeltakarítás

2021. január 12. 12:49
A tél zordabbik arca már megmutatta magát karácsony előtt és januárban is rövid időre, amikor ónos eső és havazás nehezítette a közlekedést. Az előrejelzések szerint a java viszont még csak ezután következik. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a városi közüzemi szolgáltató hogyan és milyen eszközökkel készül a fagy ellen.

Nem kevesebb, mint 9 hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy felkészüljenek az emberek és a szolgáltató a téli hónapokra és az ekkor beköszönő fagyokra, havazásra, csúszós utakra és még hosszan sorolhatnánk ennek az időszaknak az életünket megnehezítő velejáróit.

Időről időre mégis úgy tűnik, hogy a hótolók elkésnek, a síkosság mentesítés akadozik, holott komoly logisztika és előretervezés áll Veszprémben is az utak takarítása mögött, amelyet a VKSZ Zrt. akár félszáz munkatársa végez hajnaltól késő estig a város utcáin.

De nézzük meg, hogy pontosan hogyan, mikor, mivel, milyen logisztika alapján!

20 perc alatt bevethető csapat

A cég kötelékébe 5 olyan teherautó tartozik, amelyek sózóadapterrel, valamint hóekékkel vannak felszerelve, mellettük 5 járdaszóró kistraktor is parkol a telephelyen bevetésre várva, illetve két rakodógép, ami a síkosság-mentesítő anyag feltöltésében segít.

Rajtuk kívül alvállalkozók bevonásával további 10 traktort lehet azonnal bevetni, az ő feladatuk elsősorban a lakótelepek, járdák, valamint buszmegállók környezetének feltakarítása.

A járművek mellett természetesen kézi erőt is bevetnek a VKSZ-nél az utak tisztántartása érdekében. Havária esetén a köztisztasági, a parkgondozási és parkfelügyelői csoport kollégáival kiegészülve közel 50-en dolgoznak azon, hogy a városban kihelyezett – saját használatra fenntartott - sózóládák fel legyenek töltve, valamint megtisztítsák a forgalmasabb járdákat, lépcsőket, orvosi rendelők környékét és buszmegállókat.

A VKSZ-nél ügyeleti rendszert működtetetnek 0-24 órában, a hirtelen jött havazás, vagy jegesedés esetén maximum 20 perc alatt mozgósíthatóak az emberek, akár éjszaka is. Ez azt jelenti, hogy a Kistó utcai telephelyen 24 órában folyamatos váltásban, készenlétben vannak a sofőrök, a gépkezelők, akik az ügyeletvezető utasításait követve indítják gépeiket. Az ügyeletvezetőnek minimum 4 óránként kell ellenőriznie a városi utakat, járdákat, ónos esőben vagy hóesésben pedig folyamatosan.

Só, bazalt, jégoldó… nem mindegy melyiket hova

Eltérő, hogy a város különböző részein mivel és miért azzal a szerrel oldják meg a síkosság-mentesítést.

A főutakon főként kalcinolt, kalcium-kloridot és némi bazaltot használnak, ezek az anyagok biztosítják ugyanis, hogy az eltérő domborzatú városi felületeken hatékony legyen a síkosságmentesítés.

A sétálóutcán, a völgyhídon, valamint az új kerékpárutakon és térköves utcákon egy úgynevezett zeokal környezetkímélő síkosságmentesítő szert szórnak szét, ez megóvja például a Viadukt vasbeton szerkezetét is a korróziótól.

A járdák és aszfaltozott kerékpárutak síkosságmentesítéséhez bazalt-só keveréket használnak, ugyanezzel szórják le a meredekebb utcákat is.

A macskaköves részeken – elsősorban az Óváros téren és környékén – pedig tiszta bazaltot alkalmaznak, a fokozott csúszásveszély miatt ez az anyag segít leginkább a jég elleni védekezésben.

Mindezek a síkosságmentesítő szerek egészen tavaszig kint vannak az utcákon, de hogy a melegebb évszakokban már ne csúfítsák a járdák és utak környezetét, a köztisztasági csoport kisgépekkel és kézi seprűkkel takarítja fel, igaz csak akkor, amikor már végérvényesen beköszöntött a tavasz és nem várhatóak meglepetésszerű fagyok.

Miért erre és miért arra közlekednek a hótolók?

A hótolók és a síkosságmentesítést végző járművek pontos logisztika szerint közlekednek a városban. Tehát nem a sofőr kénye-kedve szerint kanyarodnak ki a Kistó utcai telephelyről. Minden nagy- és kisgépnek saját körzete van, riasztás esetén sóval pakolják meg őket és ezt követően indul ki-ki a saját területére.

A veszprémi utakat három kategóriába sorolják prioritás szerint.

Az első kategóriába tartoznak a főbb útvonalak, ahol a helyi járatos buszok közlekednek, valamint a kórház, a mentőállomás, a rendőrség és a tűzoltóság előtti szakaszok. A belvárosban pedig a Kossuth utca és az Óváros tér. Ezek mellett a forgalmasabb járdák is ebbe, a legnagyobb prioritású osztályba tartoznak.

A második kategóriába a lejtős, meredek utcákat csoportosítják, mint például a Bem, Szent István, vagy Kupa utca. Itt a már említett bazaltot szórják a csúszós felületre.

Végül a harmadik osztályba tartoznak azok a mellékutcák, ahol nem közlekednek menetrendszerinti buszjáratok és kisebb a forgalmuk. Városi rendelet alapján 5 centiméteres hótakaró esetén végzik el ezeknek az utcáknak az eltakarítását a szolgáltató munkatársai.

Fontos kiemelni, hogy a családi házas övezetben a házak előtt és a kisebb társasházaknál is a tulajdonosok feladata eltakarítani a havat, valamint a lakótelepek parkolóinak síkosságmentesítése is az ő feladatuk. A lakosság e mellett a közterületi parkolás szabályainak betartásával is sokat tud segíteni, illetve, ahol teheti elsőbbséget adhat a síkosság mentesítő járműveknek, mellyel akár perceket is tudnak nyerni a szolgálatban dolgozóknak.

Augusztusban már beindítják a hótoló járműveket

Bár a felkészülést már augusztusban elkezdi a szolgáltató a járművek felülvizsgálatával és a síkosságmentesítő anyagok feltöltésével, évről évre ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenézni Veszprémben. A város sajátos domborzati viszonya és az ezzel összefüggő mikroklímája sokszor olyan helyzetet teremt, amikor a város egyik pontján csúszós, jeges utakkal lehet találkozni, máshol viszont száraz, jól járható a felület.

A VKSZ ezért amellett, hogy az ügyeletvezető személyesen is tájékozódik a város útjainak helyzetéről, folyamatos kapcsolatban áll a különböző hatóságokkal, diszpécserszolgálatokkal, buszsofőrökkel, valamint lakossági bejelentéseket is fogad, hogy hol kell leghamarabb beavatkozni. Az előrejelzésekben pedig az országos jelentések mellett a helyi Vmeteo jelentéseire is alapozzák a munkaszervezést.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.
A Nagy Testvér már a szemetelőket is megfigyeli
A Nagy Testvér már a szemetelőket is megfigyeli
Új módszerrel lép fel a VKSZ Zrt. az illegális szemetelők ellen: a hulladéklerakás szempontjából gócpontnak számító helyszíneken térfigyelő kamerákat helyez el az elkövetők elrettentésére.
Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk a szemét dolgok mögé!
Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk a szemét dolgok mögé!
Mi a közös a különböző hulladéktípusokban? Az, hogy mindenki szabadulni akar tőlük, hogy még csak ne is halljon felőlük. A közösségi médiában mégsem lehet elkerülni, hogy hétről-hétre ne fussunk bele egy-egy szemétkupac fotójába, vagy csordultig megtelt szeméttároló képébe. Kisebb oknyomozás után megfejtettük, hogy mi az oka annak a macska-egér harcnak, amit a hulladékszállítók vívnak a szemétkupacokkal Veszprémben.
Okos városban okos emberek
Okos városban okos emberek
Egy városfejlesztési projekt nem aszerint történik, hogy ma kitalálnak valamit a döntéshozók, holnap pedig felvonulnak a munkagépek. Több módszertan és még több változó is létezik, amit mind-mind figyelembe kell venni ilyenkor. A 21. században pedig megjelent az okos-város kifejezés is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni ilyenkor.
A jó gyakorlatokból építkezik a város a gyepgazdálkodás területén is
A jó gyakorlatokból építkezik a város a gyepgazdálkodás területén is
A tudatos gyepgazdálkodást bemutató kiadvány készült, amelyben a veszprémi megoldások mellett más európai városokból is hoznak példákat. A mostani könyv annak a klímastratégiának a része, amely számos további projektelemet tartalmaz, ezek közül már többel találkozhattak a veszprémiek.