Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

A játékkészítő, akinek a játékait harminc év múlva is szeretni fogod

2021. január 10. 12:00 // Forrás: Ecoport magazin
Mindannyiunk életében vannak tárgyak, amelyek ugyan a gyerekkorhoz tartoznak, ha a kezünkbe vesszük őket, harminc év múltán is olyan szeretettel nézünk rájuk, mint öt-hat évesen. S talán éppen ez a jó játékok titka: időtállóak és értékérzők. Akárcsak Káposznyák Viktória, a Tarkaplacc alapítójának csodás horgolt figurái.

Tavaly óta egy horgolt maci gazdája vagyok. Nem mintha Ms. Bean-nek érezném magam, de a gyerekkorom kedvenc meséjére emlékeztet és egyszer szeretném, ha a saját lurkómé lenne.

Másrészt, Viki Horgolmányaiba könnyű beleszeretni, és számos történet tanúsítja, hogy ez felnőttekkel is megtörténik. Egy-egy kedves nyuszival barátnők is szívesen megajándékozzák egymást, de készített már születésnapra Willendorfi Vénuszt ábrázoló termékenységi szobrot és retro Volswagen Transporter kisbuszt is. Kifejezetten szereti a kihívást jelentő megrendeléseket, de Viki magától is szívesen kísérletezik: horgolt már úszótalpas békát, egyszarvút, Kis Herceget és Amerika Kapitányt is.

Bár ma már a Tarkaplacc az, amiben Viki ki tud teljesedni, ez nem mindig volt így. „Főiskolán még biztos voltam benne, hogy nekem újságírással, televíziós riportok készítésével kell foglalkoznom. Miután elvégeztem az egyetemet, Debrecenben helyezkedtem el a helyi televíziónál, illetve egy ideig marketingesként dolgoztam, miközben hét évvel ezelőtt megalapítottam a Horgolmányokra építő vállalkozásomat. Nagymamám készített horgolt angyalkákat, karácsonyfadíszeket, és az ő mintájára eldöntöttem, hogy ezt én is szeretném kipróbálni.

Autodidakta módon tanultam meg mindent, elég hamar kiderítve, hogy engem inkább a játékok érdekelnek. De akkor ez még csak hobbinak indult, amiből a vállalkozás révén bevételre is szert tudtam tenni. Aztán időközben sokat változott a képem az újságírásról, én is változtam, rájöttem, hogy nyugodtabb életre vágyom. Miután Veszprémbe költöztünk a férjemmel, még közel egy évet tévéztem, de négy évvel ezelőtt már elkezdtem tudatosabban foglalkozni a vállalkozás növelésével. Végül két és fél éve jött el a pillanat, hogy előbbinek búcsút intsek, és a Tarkaplaccot tegyem meg a főállásommá” – meséli.

Mint mondja, a kitérőket sem bánta meg, hiszen a korábbi munkák megtanították, hogyan adja el magát, mire figyeljen a sales-nél vagy hogy maradjon fegyelmezett a látszólagos szabadságban is. A mellékállásban töltött évek pedig olyan alapot adtak, amire a bevétel miatti aggodalmat elengedve már lehetett építkezni – igen eredményesen. Ugyan a horgolás átmenetileg háttérbe szorult, mióta megszületett Viki kisfia, és nyárig még szülési szabadságon lesz, amíg dolgozott, folyamatosak voltak a megrendelések, a Horgolmányok rajongói pedig visszavárják őt.

A legnépszerűbbek a nyulak, a puha testű bárányok, a csörgőkkel, csipogókkal ellátott nyuszi és macifejek, de nagy keletje van a horgolt cserepes virágoknak is. Viki kedvence pedig egy zöld-kék sárkány és a rókák.

A sikere titka? A szenvedély, az odafigyelés és a személyesség. Amíg tudott, Viki napi 8-10 órát is horgolt, emellett a legjobb fonallal dolgozik, amelyik nem szöszölődik és mosáskor sem ereszti a színét, a figurákat biztonsági szemmel látja el, és mindent kétszer varr oda, hogy a pici gyerekek se tudják lerágni az egyes részeket.

Viki szerint az egyik legjobb a Horgolmányokban, hogy az alaptechnikát elsajátítva bármi el készíthető. Ő az amigurumi módszert alkalmazza: körkörösen horgol, így egy-egy gömböt kap, amit tud nyújtani, tömőanyaggal megtölteni – ezek adják a figurák testrészeit, amiket összevarrva készül el a játék.

„Darabokból bármit össze lehet rakni, az alapfigurákat pedig rengetegféleképpen lehet variálni: lehet rá cipőt, zoknit adni, csíkozni, pöttyöt hímezni, kisminkelni… végtelen a lehetőség.”

Gyakran használ mintát, de kérésre teljesen egyedi, személyre szóló figurákat is horgol. „Egy lány például egyszer azzal keresett meg, hogy a már öreg kiskutyájáról szeretne egy figurát, ami örök emléket jelentett neki, miután a kutyus az örök vadászmezőkre távozott. De volt, hogy valaki a nagypapája temetésére kért egy boros kitűzőt. Az ilyen kéréseket mindig nagyon szeretem, mert nem öncélúak, hanem emlékként szolgálnak, így nekem is lélekmelengető érzést nyújtanak.”

Ami a jövőt illeti, szívesen nyitna babadekorációk, babaforgók felé, de persze meg kell találni mindenre az időt, mert kiadni növekedés esetén sem szeretné a kezéből a figurák készítését. Hiszen a horgolásban éppen ez a legjobb: hogy azonnal kézzelfogható a munka gyümölcse. És a személyesség. Az érzés, amikor egy anyuka levelet ír, hogy a gyermeke évek múltán is imádja a játékát; amikor egy lány, bár már Vikitől inspirálódva maga is belevágott a horgolásba, még emlékbe kér egy Horgolmányt, vagy amikor egy szülő úgy dönt, ezentúl csak kézműves termékeket vesz a gyerkőcnek, mert azt sokkal jobban fogja szeretni.

Viki szerint ez az, amiért igazán megéri: mert tudja, a Horgolmányok mindig jó helyre mennek és igazi örömet okoznak. És akár olyan örökségekké válhatnak, amelyek a következő generációkra hagyományozódnak.

A cikk eredetileg a vehir.hu-t is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. másik lapjában, az Ecoport magazinban jelent meg 2020 decemberében.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal kultúra Megjelent az Ecoport Magazin legújabb száma együttműködve a Királynék Földjén programmal Inspiráló nők száma lett a negyedévente jelentkező Ecoport Magazin idei utolsó lapja. A magazin tartalmáról, valamint az együttműködésről péntek délelőtt számoltak be a Wine & Vinylben. 2022. december 9. 14:08 Veszprém hangja Veszprém hangja Vannak vidékek, amelyeket felidézve egyből megszólal a zene a fülünkben. New Orleansra gondolunk és fürge jazz szólamok csendülnek fel lelki szemeink előtt, Milánóban járunk és halljuk az operát az ablakokon kiáradni, Párizsról álmodozunk és közben Edith Piaf sanzonokat dúdolunk. Na és mi a helyzet Veszprémmel? Veszprém minden bizonnyal a cross-over műfaj hazája lenne. 2022. augusztus 16. 16:12 A hattyú álma Ecoport magazin A hattyú álma Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére. 2022. augusztus 11. 10:04 Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában Ecoport magazin Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket! 2022. augusztus 9. 10:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.