2021. február 26.
//
Edina névnap

Amikor még a tél volt a legbulisabb időszak

2021. január 6. 11:14
Fortepan
Ugyan a farsang hagyománya még mindig él a jelmezes bulik formájában, egyáltalán nem olyan intenzitással, mint elődeink idejében: ők még tudták, hogyan dobják fel a szürke téli napokat. A Fortepan archívumának segítségével idézzük fel a múltat.

Ma van vízkereszt napja (január 6.), a húshagyókeddig tartó farsangi időszak hivatalos kezdődátuma, ez pedig egyet jelentett az őseink idejében: amíg a természet pihen, az emberek szórakoznak. Persze, hogy milyen formában, az kultúrkörönként mindenhol kicsit eltérő volt, az azonban kétségtelen, hogy a tél vége és a tavasz kezdete közötti periódus már az ókor óta jeles ünnepnek számított, amelyet vigasságok egész sora tarkított: az emberek különféle maszkokba és jelmezekbe bújtak, de a kreativitásuk bőven túlmutatott ezen, ha a tél színesebbé tételéről van szó. 

Mutatunk néhány példát rá Fortepan-válogatásunkban, hogyan is festett 50-100 évvel ezelőtt a farsang. 

A farsangi hagyományok legjellemzőbb szokása volt a jelmez felöltése, amely a mai napig velünk maradt. Csak akkoriban még épp nem voltak jelmezkölcsönzők, talán éppen ezért, az egyes figurák viszont sokkal kreatívabbak voltak. Mint ezek a gyerekek 1935-ben. A kép adományozója Schermann Ákos.

Régi néphagyomány volt a farsangi köszöntő vagy alakoskodás is. Ilyenkor általában férfiak vagy gyerekek egy csoportja jelmezbe bújt - gyakran női ruhába -, majd házról házra járva köszöntötték az ottlakókat. Cserébe tojást, lisztet vagy szalonnát kaptak a gazdaasszonytól. Ipolydamásdon még 1973-ban is élt ez a szokás. A kép adományozója Urbán Tamás. 

Szemmel láthatóan várva várt pillanat volt ez az egész falu életében. A kép adományozója Urbán Tamás.

A téltemető szokások leglátványosabb verziója egyértelműen a jelmezes felvonulás volt. A világ számos országában zajló vidám karneválok közös jellemzője, hogy az utolsó farsangi hétvégére esnek, illetve a hosszabb ideig tartóknak ekkor van a csúcspontjuk. Hazánkban a legismertebb farsanghoz kötődő maszkos felvonulás a mohácsi busójárás. / Kép forrása: Erdei Katalin, 1979

Ez az időszak egyben a bálok időszaka is volt, persze ekkor is szigorúan jelmezben, mint ahogy ezen az 1960-as fotón is látszik. A kép adományozója Kotnyek Antal. 

Az arisztokrácia körében az alakoskodások helyett az itáliai eredetű karneválozás jóval fényűzőbb szokása terjedt el. A képen a Gellért Gyógyfürdőben tartott 1948-as Közgazdász bál résztvevői pózolnak a főbejáratnál. A fotó adományozója Hámori Gyula.

Persze voltak olyanok, akik magasról tettek a fényűzésre és egyszerűen csak bolondozni akartak. Ennek a párosnak a két tagja kétségtelenül ebbe a kategóriába tartozott. Ó, azok a bohó 20-as évek. / Fotó: 1923, adományozó: Jurányi Attila

A farsang egyébként jó alkalom volt a párkeresésre is a sok mulatság okán. / Fotó: Mohács, 1964, adományozó: Krantz Károly

A Nagymező utca 17. szám alatt működött a Budapest Táncpalota, ahol klasszikus farsangi műsort is adtak. Olyannyira klasszikusról beszélünk, hogy ezt a táncmozdulatot aztán Michael Jackson is megirigyelte. / Fotó: 1959, adományozó: Bauer Sándor

A Magyar Rádió Álarc nem kötelező címmel nyilvános farsangi műsort is sugárzott. 1964-ben, a 6-os stúdióban sikerült lencsevégre kapni ezt az állati pillanatot. /Fotó adományozója: Szalay Zoltán

Mint mondtuk, kreativitásból nem volt hiány. Ennek a két lurkónak az 1979-es jelmezét ma is díjaznánk. A kép adományozója Mari Gabriella.  

Bertalan Melinda

További cikkek

Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
31 éve viccesebb a világ
31 éve viccesebb a világ
Mémek, borzalmas bakik és csinos kis trükkök. Lehet, hogy Photoshop nélkül őszintébb lenne a világunk, de humortalanabb is.
Süle Zsoltnak szurkolhatunk A Dal 2021-ben szombat este
Süle Zsoltnak szurkolhatunk A Dal 2021-ben szombat este
Ahogy azt már korábban megírtuk, Süle Zsolt ismét bejutott a dalválasztó show-ba: a több mint 400 produkcióból negyvenen kerülhettek az élő adásba, köztük van tehát Süle Zsolt Befúj című dala is, mellyel február huszadikán 19.35-től méretteti meg magát a Duna Televízióban.