2021. április 12.
//
Gyula névnap

Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár

2020. december 25. 5:00
Ecoport
Ha létezik az utazósznoboknak tiltólistája, a karácsonyi vásárok valószínűleg szerepelnek rajtuk. Mert túl turistásak, túl drágák, túlságosan a kirakatról szólnak. Ez hatalmas tévedés. A karácsonyi vásárok legalább annyira az európai kultúra részei, mint Firenze szobrai vagy a görög Meteorák, így felkeresésük egyben kultúrtörténeti utazás.

Már csak azért is, mert a karácsonyi vásárok katalizátora nem más volt, mint az egyház – pontosabban Luther Márton, aki a 16. században javaslatot tett arra, hogy Szent Miklós napja helyett karácsonykor kapjanak ajándékot a gyerekek, ez pedig új arculatot adott a decemberi vásároknak. Ilyen vásárokat már korábban is tartottak – legelőször Bécsben 1296-ban –, ezek azonban jobbára csak egy-két naposak voltak és arra szolgáltak, hogy az emberek feltöltsék raktáraikat a hideg és hosszú tél előtt.

Az első, tényleges karácsonyi vásárnak Drezda adott otthont 1434-ben, Luther javaslata után pedig hatalmas lendületet vett a népszerűségük. Olyannyira, hogy az egyháznak lassan versengenie kellett a hívőkért – akiket azzal akartak becsalogatni a templomokba, hogy mellettük tartották meg a vásárokat: a nürnbergi Szent Sebaldus templom plébánosa 1646 Szentestéjén arra panaszkodott, hogy ki kellett hagynia a délutáni és esti prédikációt, mert az ajándékvásárlás miatt senki sem jött el.

A karácsonyi vásároknak azóta is külön helye van a szívünkben, a European Best Destinations pedig évről évre megszavaztatja olvasóival a legszebbeket. Nem meglepő módon Bécs rendre a dobogón szerepel, míg 2020-ban a lista élén a budapesti Advent a Bazilikánál végzett. Ugyan idén a pandémia a vásárokat is eltörölte, ahogy mondják, a karácsonyra sosem lehet elég korán felkészülni, így szubjektív TOP7-es listánkkal már lehet ihletődni.

Zágráb, Horvátország

Meghitt, barátságos közeg, hatalmas karácsonyfa és világító szökőkút a Főtéren, helyi tradicionális specialitások és kézműves ajándékok a Jelasic téren, korcsolyapálya, rengeteg rendezvény és pénztárcabarát árak. Nem csoda, hogy Zágráb karácsonyi vására háromszor elnyerte az Európa legjobbja címet 2016-2018 között. Véletlenül se hagyjuk ki a helyi mézeskalácsot (medenjaci) és a közel 2 millió lámpával kivilágított Salaj fényparkot.

Tallin, Észtország

A legenda szerint 1441-ben Tallin főterén állítottak először közösségi karácsonyfát, s a vásárban  ma is a régi karácsonyok hangulata köszön vissza. A gyerekeket körhinta és Mikulás várja, aki a legszebben szavalt versekért cukorkát ad, hétvégéken mintegy háromezer észt és külföldi, illetve vasárnapon közös gyertyagyújtás emeli az ünnep fényét, a tallini skanzenben pedig karácsonyi faluban sétálhatunk. 

Strasbourg, Franciaország

Európa egyik legrégebbi vásárát, a Christkindelsmärik-ot 1570-ben rendezték meg először a Place Broglie-n: a Notre Dame ezeréves katedrálisa előtt ma 300 fakunyhó várja a látogatókat, ahol főleg elzászi ételeket, forralt bort és dekorációkat lehet vásárolni. A vásár érdekessége, hogy minden évben meghívnak egy országot vendégül. Ha ez nem lenne elég, a városban még további kilenc vásárt tartanak, és akkor az ékesen feldíszített, tipikus mézeskalács házakról nem is beszéltünk. 

Erfurt, Németország

Mi mást is formálhatnának a lebkuchenek ősi hazájában a vásár házai, mint egy mézeskalácsot? Erfurt karácsonyi piacának nemcsak a formája, a tartalma is tetszetős: a hamisítatlan ünnepi atmoszféráról egy hatalmas, gyertyafényes karácsonyfa, 12 méter magas piramis, kézzel faragott, életnagyságú betlehemi figurák és egy kivilágított óriáskerék gondoskodik. A puncs és a pirított mandula már csak hab a tortán, mézeskalácson. 

Gdansk, Lengyelország

Kétségtelenül a kontinens legromantikusabb karácsonyi vására a gdanski: a pároknak külön zugot alakítottak ki, hogy csókot adhassanak egymásnak a fagyöngy alatt. Meseország lakóinak feltűnése, az emberhangon beszélő mesebeli lények, a rénszarvas húzta szánok és a gdanski angyalok jelenléte már-már giccsesnek tűnhet, ám a helyszínen a legnagyobb Grincs is elvarázsolódik. 

Ljubljana, Szlovénia

Szlovénia fővárosának báját épp az adja, hogy nem lepik meg tömegek. Pedig látnivaló itt is bőven akad. A Presemov tér mellett a Ljubljanica folyó partjának fűzfái is fényárban úsznak, a művészet pedig az árusok portékáin is visszaköszön. Miután körbesétáltuk a vásárt és elmajszoltunk egy szelet šarkeljt, hajózzunk végig a modern színekbe öltöztetett hidak alatt. 

Tivoli, Koppenhága

Európa második legrégebbi vidámparkja november közepétől igazi karácsonyi fellegvárrá változik: a játékokat és az ajándékot kínáló pavilonokat 500 ezer égő borítja fényárba, műhó borít mindent, a hagyományos dán nyalánkságokat többek közt egy régi gőzös mellett fogyaszthatjuk el, a park közepén található park mellett elsétálva pedig úgy érezhetjük, mintha Kevin fejedelmi karácsonyát élnénk át.

Forrás: Ecoport/ Fotók: Getty Images

Bertalan Melinda

További cikkek

Valós szereteten alapuló testvériséggel győzzük le a rosszat
Valós szereteten alapuló testvériséggel győzzük le a rosszat
Az Apostoli Palota Áldások terméből mondta el idén karácsonykor, december 25-én, pénteken délben Ferenc pápa a Róma városához és az egész földkerekséghez intézett Urbi et Orbi üzenetét – számolt be a Vaticannews.
Megajándékoz bennünket az Isten
Megajándékoz bennünket az Isten
Videoüzenetben köszöntötte az egyházmegye híveit és papjait Udvardy György érsek.
Személyes üzenetben szólt Porga Gyula és Ovádi Péter a veszprémiekhez
Személyes üzenetben szólt Porga Gyula és Ovádi Péter a veszprémiekhez
Mivel idén nem volt lehetőség nagyobb városi karácsonyi ünnepségek megtartására, ezáltal a személyes találkozásokra sem, a város polgármestere, valamint az országgyűlési képviselő személyes videóüzeneteikben mondták el gondolataikat a veszprémieknek és a környéken élőknek.
Így kerülhetjük el, hogy a tűzoltókkal töltsük a karácsonyt
Így kerülhetjük el, hogy a tűzoltókkal töltsük a karácsonyt
Télen naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, ez karácsonykor akár a negyvenet is eléri. Szenteste és karácsony mindkét napján ugyanúgy, mint az évben bármikor csaknem kétezer tűzoltó van szolgálatban mintegy ötszáz járművel. Azonban nem elég az, ha csak a tűzoltók gondoskodnak a biztonságos ünneplésről, mindenkinek körültekintőnek kell lennie. Aki az alábbi tanácsokat megfogadja, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássa a tűzoltókat az ünnepek alatt.
Karácsonyi koncert nagykabát nélkül
Karácsonyi koncert nagykabát nélkül
Az ausztrál karácsony hangulatában lehet részük azoknak, akik részt vesznek Veszprém Város Vegyeskara hagyományos karácsonyi koncertjén. Jövő nyáron.