2021. március 5.
//
Adorján névnap

Hóágyúval mértek csapást a koronavírusra

Magyarországon elsőként Veszprémben alkalmazták azt az utcai fertőtlenítő-módszert, ami Ausztriában és Svájcban már régóta bevett eljárás. Szerda este egy hóágyú, vízzel vegyített fertőtlenítőszer, valamint néhány szakember közreműködésével a Kossuth utcát teljes egészében fertőtlenítették.

Nem szívesen lennék most koronavírus a Kossuth utcán – hangzott el egy éppen a kutyáját sétáltató járókelőtől szerda este 8 órakor a belvárosban, miután arról érdeklődött, hogy mi célból vonult fel egy terepjáróra kötött hóágyú és néhány szakember a sétálóutca aluljárójához.

Veszprémben, de még Magyarországon sem volt példa eddig hasonlóra, amikor a hóágyuknak új funkciót adnak, és hó helyett fertőtlenítőszert szórnak szét, ezzel rövid idő alatt nagy területet megtisztítva, jelen esetben elsősorban a koronavírustól.

A Hógyár nevű környékbeli vállalkozás most pont erre vállalkozott és a városi közüzemi szolgáltatóval összefogva még karácsony előtt, a szentestén életbe lépő kijárási tilalom feloldását megelőzően a belvárosban teljes körű fertőtlenítést végeztek.

Ebele Bálinttól, a Hógyár ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy cégük elsősorban a mobilizált hógyártásra szakosodott, azaz különböző ipari berendezések segítségével havat gyártanak és ventilátorok segítségével szórnak szét sípályákon, parkokban, de akár kisebb udvarokban is. Most ezt a technológiát felhasználva, de az autó tartályába kerülő vízhez hidrogén-peroxidot adagolva permetezték le a Kossuth utcát.

A fertőtlenítőszer legfontosabb ismérve, hogy nem tesz kárt a növényekben és a köztéri szobrokban sem, gyorsan lebomlik, tehát csütörtök reggelre már nem lesz érzékelhető, ugyanakkor elpusztít minden vírust a felületeken. Nem véletlen, hogy számos helyen, így például kilincseken, liftek nyomógombjain is ezzel a szerrel fertőtlenítenek a koronavírus elleni védekezés jegyében.

A Kossuth utcán a nagyjából 45 percig tartó eljárás során rendőrök is biztosították a helyszínt, ugyanis szembe kerülve okozhatott volna irritációt a szer, erre figyelmeztették azt a pár embert – javában kutyáikat sétáltató, vagy munkából hazafele tartókat – akik ilyenkor kint tartózkodtak.

A helyszínen Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a mostani akció ötletével a Hógyár kereste meg a várost, ők pedig a kezdeményezés mellé álltak, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módszere a fertőtlenítésnek, mivel rövid idő alatt lehet nagy hatékonysággal dolgozni, amellett, hogy különösebb kockázatot nem jelent ez a természetes fertőtlenítőszer.

A vezérigazgató hozzátette, hogy bár még senki nem látja, hogy a következő időszakban hogyan alakul a járványhelyzet, a mostani akció felfogható egy főpróbának is az előttünk álló rendezvények, kiváltképp a 2023-ban megvalósuló események szempontjából a higiéniai biztosítás vonatkozásában.

Cikkünk megjelenésének idejére a fertőtlenítőszer már lebomlott a Kossuth utcán, ezzel együtt a felületeken lévő vírusok is elpusztultak.

Képek
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk
Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk
Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a közrádióban. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
Nagy László: logikus és észszerű, hogy elmaradt a Veszprém-Nantes mérkőzés
Nagy László: logikus és észszerű, hogy elmaradt a Veszprém-Nantes mérkőzés
Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója szerint logikus és észszerű döntés született azzal, hogy az egyik játékvezető pozitív koronavírustesztje miatt elmaradt a francia HBC Nantes elleni, szerda esti Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésük.
VKKFT: pozitív teszteredmények, elhalasztják a Dabas elleni bajnokit
VKKFT: pozitív teszteredmények, elhalasztják a Dabas elleni bajnokit
A férfi kézilabda élvonalban újonc Veszprémi KKFT több játékosa is pozitív gyorstesztet produkált, így elhalasztják a Dabas elleni csütörtöki (mai) bajnokit.
Két hétre lezárják az országot
Két hétre lezárják az országot
Szigorításokat jelentett be csütörtöki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.
Több mint hatezer napi fertőzött, ismét százezer fölött az aktív fertőzöttek száma
Több mint hatezer napi fertőzött, ismét százezer fölött az aktív fertőzöttek száma