Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

7 tipp egy egészséges, és boldog karácsonyhoz

2020. december 23. 17:19 // Forrás: Katabalance
Vendégírónk, Buda-Csiszár Kata dietetikus 7 pontban foglalja össze, hogy hogyan érdemes karácsonykor étkeznünk annak érdekében, hogy ne a gyomorproblémákról szóljanak az ünnepek utáni napok sem.

Nagyon szeretem a karácsonyt. Bentről a jó melegből nézni a deres fákat (legjobb esetben havas), a karácsonyi fényeket, az illatokat, a szeretteimmel eltöltött időt, a fadíszítést és persze az ilyenkor készített finomságokat. Szerintem elválaszthatatlan a Karácsony az ilyenkor fogyasztott ételektől, ugyanis nincs mit tenni, az étel nem csak a testünket tápláló tápanyagok összessége, hanem emlékek, hagyományok és érzelmek kapcsolódnak hozzá.

Viszont, ne essünk át a ló túl oldalára. Karácsonykor, illetve az utána következő héten és Szilveszterkor hajlamosak vagyunk a túlevésre. Nem véletlenül sokaknál újévi fogadalom: a január 1-től életmódot váltok, és sok drasztikus fogyókúrás étrend, amik mint tudjuk hosszútávon nem működnek jól. Olyat is hallottam, hogy valaki az ünnepek előtt diétázik, hogy aztán tele ehesse magát.

Mondanom sem kell, hogy ezek közül egyik verziót sem támogatom. A szervezetünk egészségére mind káros hatásúak és a mentális egészségnek sem teszünk vele jót.

Nekem van pár tippem, hogy hogyan lehet élvezni a karácsonyi finomságokat, mindenféle bűntudat vagy kompenzálás nélkül.


1. A 80%-os jóllakottság - hara hachi bu (japánul), egy cikkemben már írtam a Kék Zónákról, amik arról híresek, hogy az emberek hosszabb ideig élnek egészségben, mint más térségekben, és a National Geographic tudósai kutatták vajon miért van ez így. (Ha érdekel az írás olvasd el itt)

Ide tartozik Okinawa szigete is (Japán), és ide valósi a 80%-os szabály, vagyis, hogy csak addig egyél, amíg 80%-ig tele nem érzed magad. 

2. Egyél lassan, rágj meg mindent jól! Ez nem csak az emésztést segíti, de az ételek ízét is jobban érzed, ezenkívül a 80%-os szabályt is könnyebben be tudod tartani.

Ugyanis az idegrendszernek idő kell, mire a jóllakottságot érzékeli. Általában mire érzékeljük, már túlettük magunkat. Együnk lassan és figyeljük a testünk jelzéseit.

3. Ne készíts túl sokat és túl sokfélét! Ezt a saját példámból is ismerem, ugyanis évekkel ezelőtt mi is nagyon sokfélét készítettünk, például süteményből : hogy meglegyen a tradicionális, az én kedvencem, a tesóm kedvence stb, a vége az lett, hogy volt 5 féle sütemény és ki bírja ki, hogy ne kóstolja meg mindet.

Az utóbbi években lecsökkentettük a mennyiséget, és nem is eszek mindegyből. Ha kevesebbet készítünk, időt is spórolunk vele. Ha mégis többféle sütemény lesz, lehet egyet megkóstolni egyik nap, másikat a másik nap. Ha egymás után eszünk sokféle finomságot, igazából már értékelni sem tudjuk annyira.

4. Nehéz ételek. Nem akarom senkitől elvenni a kedvenc ételét karácsonykor, nekem is a karácsony: az halászlé. Valakinek a töltött káposzta. Valakinek a sült kacsa vagy a sült kolbász és folytathatnám. A lényeg az, hogy ezeket a fogásokat ne halmozzuk, ugyanis ezek az ételek egymás után fogyasztva túl nehezek, és túl sok. Nemcsak a szervezetünknek.

Aki olvasta már cikkeimet, esetleg követ valamelyik közösségi média oldalon, tudja , hogy a Mediterrán Étrend ajánlásait követem és ajánlom. Ami lényegében egy növényi alapú étrend, kevés állati eredetű fehérjeforrással kiegészítve , mint a hal, tojás , sovány- és savanyított tejtermékek, fehér hús. Szívemen viselem ezt a témát, nem csak az egészségmegőrzés miatt, ami sokkal egyszerűbb lenne, mint a betegségek kezelése, de a Földünk védelme miatt is.

Nem térhetünk ki a téma elől, most karácsonykor pedig főleg nem, mit okoz a túlfogyasztás, túlvásárlás és pazarlás (mindenféle téren), de ebben a cikkben maradjunk az állati eredetű termékek fogyasztásánál. Aki nem ismeri, ajánlom az új David Attenborough dokumentumfilmet a témában. Nem hatásvadász, hanem nagyon szép természeti képek vannak benne és ötletek, hogyan javíthatunk a Föld helyzetén. Most MÉG megtehetjük.

Visszatérve erről a kis kitérőről, melegen ajánlom Mindenkinek a karácsonyi menü felújítását, növényi alapú receptekkel. Rengeteg ötletet találni már az interneten, mert nagy örömömre egyre népszerűbbek ezek a receptek, és nagyom finomak is.

Hagyjunk meg egy tradicionális ételt nyugodtan, ami nélkül nem tudjuk elképzelni a karácsonyt, és ha több fogást szeretnénk, illesszünk be növényi alapú ételeket, amik sokkal könnyebben emészthetőek, jót tesznek az egészségünknek és a bolygónkat se terheljük vele annyira.

5. Reggelizz, és ne ugorj át étkezéseket. Nem igaz, hogyha nem eszel ebédet, több vacsorát ehetsz. Minden étkezés fontos. Kezd egy tápláló reggelivel a napot, ne karácsonyi süteménnyel.

6. Mozgás. Mindig elmondom a tanácsadások során, hogy a mozgás az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen. A minimum az kb. 150 perc/hét. Azt is mindig ismétlem, hogy a mozgás ne kompenzálás legyen és ne sanyargatás. Olyan mozgásformát válasszunk, amit élvezünk és legyünk rendszeresek. Ezt a rendszert az ünnepek alatt se hagyjuk el. Pár óra mozgás mindenkinek belefér, és meglátjuk, jól is fog esni.

7. Mértékletes alkoholfogyasztás: Ünnepekkor jobban fogynak az alkoholos italok is. És biztos többen tudják azt, hogy az alkohol nagy mennyiségben nem egészséges, mint azt, hogy bizony a kalóriatartalma is magas. Én személy szerint inkább a borokat ajánlom, abból is a vöröset. A bormennyiség, ami megengedett alkalmanként: nőknél 100-125 ml, férfiaknál 200 ml.

Ha betartjuk ezeket a tippeket, nem fogunk elnehezülni a karácsony alatt sem. Hanem az ételeket kiélvezve vigyázhatunk az egészségünk megőrzésére.

 

További hasznos étkezési tanácsok olvashatók a cikk szerzőjének, Buda-Csiszár Katának a saját oldalán is.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.