Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amikor még télen esett a hó

2020. december 29. 4:25 // Forrás: Fortepan
Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban.

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fénykép böngészhető és tölthető le. Ezekből válogattunk egy csokorra valót. Igyekeztünk elsősorban olyan veszprémi és környékbeli képeket összegyűjteni, amelyek a klasszikus téli időjárást idézik. Kellemes böngészést!

A veszprémi Erzsébet liget jégpálya 1939-ben. A kép adományozója: Karabélyos Péter.A veszprémi Erzsébet liget jégpálya 1939-ben. A kép adományozója: Karabélyos Péter.

A veszprémi Ányos Pál utca az Óváros térről nézve 1940-ben. A kép adományozója: Karabélyos Péter.A veszprémi Ányos Pál utca az Óváros térről nézve 1940-ben. A kép adományozója: Karabélyos Péter.

Veszprémi kilátás a Viaduktról a Várra 1948-ban. A kép adományozója: Karabélyos Péter.Veszprémi kilátás a Viaduktról a Várra 1948-ban. A kép adományozója: Karabélyos Péter.

Budapest IX. Fővám tér, a Szabadság (Ferenc József) híd pesti hídfője, balra a Fővámpalota 1907-ben. A kép adományozója Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége.Budapest IX. Fővám tér, a Szabadság (Ferenc József) híd pesti hídfője, balra a Fővámpalota 1907-ben. A kép adományozója Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége.

Budapest II., Szemlőhegy utca a Rómer Flóris (Zárda) utca torkolatától az Áldás utca felé nézve 1908-ban. A kép adományozója: Magyar Bálint.Budapest II., Szemlőhegy utca a Rómer Flóris (Zárda) utca torkolatától az Áldás utca felé nézve 1908-ban. A kép adományozója: Magyar Bálint.

Magyarország, 1910.Magyarország, 1910.

Budapest XIV., Városliget Műjégpálya 1935-ben. A kép adományozója: Magyar Bálint.Budapest XIV., Városliget Műjégpálya 1935-ben. A kép adományozója: Magyar Bálint.

Siófoki bemutató halászat a befagyott tavon Mayer János földművelési miniszter tiszteletére. Balra vadászkalapban Kaáli Nagy Dezső az Országos Vízépítési Igazgatóság mérnöke 1924-ben. A kép adományozója: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum.Siófoki bemutató halászat a befagyott tavon Mayer János földművelési miniszter tiszteletére. Balra vadászkalapban Kaáli Nagy Dezső az Országos Vízépítési Igazgatóság mérnöke 1924-ben. A kép adományozója: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum.

Badacsonyi jégzajlás 1959-ben. A kép adományozója: Mészáros Zoltán.Badacsonyi jégzajlás 1959-ben. A kép adományozója: Mészáros Zoltán.

Balatonfüred a befagyott Balaton a hajóállomásnál. A parton a Yacht Club és a Vitorlás étterem épületei 1966-ban. A kép adományozója: Berkó Pál.Balatonfüred a befagyott Balaton a hajóállomásnál. A parton a Yacht Club és a Vitorlás étterem épületei 1966-ban. A kép adományozója: Berkó Pál.

Ge. Á.
további cikkek
Volt egyszer egy jeges Balaton Balaton Volt egyszer egy jeges Balaton Ameddig a szem ellát, végtelen jégmező borítja a tavat, rajta helyiek és turisták fakutyáznak, a hóba szárnyasok után lopakodó róka hasa húz csíkot, mely akár tavaszig is megmarad. Mindezek nem egy álom képei: egykor a valóság voltak, amikor még igazi, didergős telek voltak a Balatonnál. 2023. január 8. 11:00 151 éve született Cholnoky Jenő – emlékezzünk rá képekben! 151 éve született Cholnoky Jenő – emlékezzünk rá képekben! Pénteken volt Cholnoky Jenő 151. születésnapja. Hagyatékában számos fotó maradt fenn, amik a legendás földrajztudós magánéletébe is bepillantást engednek. 2021. július 25. 11:58 Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) közélet Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott. 2021. május 16. 12:15 Amikor még a tél volt a legbulisabb időszak Amikor még a tél volt a legbulisabb időszak Ugyan a farsang hagyománya még mindig él a jelmezes bulik formájában, egyáltalán nem olyan intenzitással, mint elődeink idejében: ők még tudták, hogyan dobják fel a szürke téli napokat. A Fortepan archívumának segítségével idézzük fel a múltat. 2021. január 6. 11:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.