2021. február 26.
//
Edina névnap

Az EKF beruházásainak felgyorsításában segít az új „Veszprém-törvény”

Felgyorsítja és egyszerűbbé teszi az új „Veszprém-törvény” az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Programban megfogalmazott beruházások megvalósítását, így már jövőre elkezdődhet néhány építkezés. A kedden elfogadott törvény részleteiről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Városházán.

Majdnem napra pontosan két éve dőlt el, hogy Debrecent és Győrt megelőzve 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. Azóta létrejött egy, a programok lebonyolításáért és a fejlesztések végrehajtásáért felelős cég, a kormány döntött egy 50 milliárd forintos forrásról, dr. Navracsics Tibor személyében pedig kormánybiztosa is lett a projektnek.

Az előkészítő munka tehát már két éve zajlik, most pedig egy fontos mérföldkő érkezett el azáltal, hogy az országgyűlés megszavazta azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy az EKF alatt megvalósuló beruházások esetében a hatósági és közigazgatási eljárásokat felgyorsítsák, ezáltal a gyorsabb és könnyebb kivitelezést elősegítve, valamint több állami tulajdonú épület is az önkormányzat tulajdonába kerül, amelyeket szintén az EKF egy-egy projektjének keretén belül hasznosítanak, töltenek meg újra funkcióval.

A sajtótájékoztatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő üdvözölte az országgyűlés döntését, ugyanakkor felidézte azt, hogy amíg két éve Veszprémben az EKF ügye felül tudott kerekedni a pártpolitikán és azt minden képviselő – kormánypárti és ellenzéki egyaránt – támogatta, addig ez a parlamenti szavazáskor már nem így történt, hiszen a Demokratikus Koalíció frakciója nem támogatta a törvényt. Ovádi felhívta a figyelmet arra, hogy Veszprémben a DK önkormányzati képviselője, Katanics Sándor sem emelt hangot az ellen, hogy párttársai a veszprémi érdekek ellen mentek.

Mindezek ellenére a törvényt az országgyűlés így is elfogadta, ami elsősorban technikai jellegű, ám sokat számít a jövőbeni fejlesztések sikeres és határidőn belüli megvalósulásában.

Porga Gyula polgármester szintén felidézett egy korábbi eseményt, amikor 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnök Veszprémben azt mondta, a sikeres országhoz sikeres városokra is szükség van, ezt ők megfogadták és azóta is követik.

A polgármester véleménye szerint, a küldetésük az, hogy Veszprém ne csak lakhelye, hanem otthona is legyen az embereknek. Továbbá kiemelte, hogy Navracsics Tibor, valamint Ovádi Péter személyében két olyan ember segíti a munkát, akik elkötelezettek a város iránt általuk biztonságban tudható az EKF projektje.

A polgármester a sajtótájékoztatón kitért a törvény további részleteire is, ezek alapján a már említett hatósági eljárások könnyítése mellett több üresen álló ingatlan is a város tulajdonába kerül a jövőben, amelyek amellett, hogy megújulnak, több esetben új funkciót is kapnak a közösségépítés jegyében.

Így fog közösségi térré válni a régi gyermekkórház, a Jókai utca 8. szám alatti épület, illetve felújítják a vasútállomást, a vérellátó melletti parkolót pedig parkolóházzá bővítik. Ezeken kívül további fejlesztések várhatók a Laczkó Dezső Múzeumban és a megyei könyvtárban is, valamint megfogalmazták a jövőbeni digitális múzeum koncepcióját is.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség erre a törvényre, Navracsics Tibor kormánybiztos válaszolt, aki kifejtette, hogy a fejlesztések komplex mivoltja, illetve a vagyongazdálkodás ezen speciális formája miatt rövid időn belül kell számos hatósági eljárást lefolytatniuk, a törvény pedig ezek felgyorsításában segít. A kormánybiztos elmondta, hogy számos negatív példa van előttük, amikor korábbi kulturális fővárosok nem készültek el időben a beruházásaikkal, ezt a veszélyt segít Veszprém esetében elhárítani ez a törvény.

Tehát az EKF esetében jelenleg már rendelkezésre áll a költségvetés forrása – összesen 50 milliárd forint, amiből idén 11 milliárdot folyósított az ütemterv szerint az állam –, megszületett a jogszabály, ami segíti az infrastrukturális fejlesztések megvalósítását, továbbá kialakult a programtervezet is, amelyből jövőre még többel megismerkedhetnek majd a veszprémiek.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra
Veszprémi projektet is jelöltek a neves uniós építészeti díjra
Az EU Mies-díj 2022-es jelöltjei közé bekerült a veszprémi “Az arc, a medence, két torony és egy rom” projekt is.
Húsáruházból digitális oktató és szórakoztató központ
Húsáruházból digitális oktató és szórakoztató központ
A belvárosi egykori húsáruház épülete hamarosan új funkciót kap, és a digitális kultúra különböző megoldásainak bemutatását fogja szolgálni fiatalok és idősek számára egyaránt. Ezzel együtt a város bérlakásállománya is bővül.
Navracsics Tibor: a Fidesz és az Európai Néppárt oldaláról is kellenének gesztusok
Navracsics Tibor: a Fidesz és az Európai Néppárt oldaláról is kellenének gesztusok
A Fidesz jelenlegi helyzetéről és a párt 2022-es választási esélyeiről is beszélt Navracsics Tibor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, amelyben a kormánybiztost kérdezték a kormányzó párt brüsszeli harcáról, a magyar oktatás helyzetéről és a veszprémi kulturális főváros projektről is.
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.