2021. június 18.
//
Levente névnap

Újabb német cég költözik Nemesvámosra

A német tulajdonú Bock Hungária vállalat Nemesvámoson alakítja ki 2500 négyzetméteres gyártósorát, ezzel betöltve azt a gazdasági űrt, amit az MTD hagyott maga után. A beruházást a magyar kormány is támogatta, amely részéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írta alá a partnerségi megállapodást a cég tulajdonosával kedd délután.

A Bock cégcsoport elsősorban prémium minőségű irodai bútorairól lehet ismerős, valamint onnan, hogy már két évtizede jelen vannak Magyarországon is, Ajkán és Noszlopon van gyártósoruk. A jövőben pedig Nemesvámoson is beindítják a gyártást, ahol az MTD kivonulása után megüresedett csarnokot és raktárat veszik át, előbbi esetében 2500 négyzetméteren folyik majd a termelés, amelyhez egy 2100 négyzetméteres raktárcsarnok is tartozik.

Az ünnepélyes átadón a cégcsoport részéről a tulajdonos Hermann Bock is jelen volt, aki kiemelte, hogy cégük nem csak abban érdekelt, hogy fenntartsa azt a magas minőséget, ami jellemzi termékeiket, hanem elkötelezettek az innováció iránt is. Mindezt nemzetközi ügyfélkörük is megköveteli tőlük, akiknek a magyar gyártósorokon készítik el a megrendeléseiket. A tulajdonos elmondta, hogy hazánkban kizárólag exportra gyártanak és a jövőben nagy terveik vannak, hogy mind a noszlopi, mind a nemesvámosi termelést tovább bővítsék.

A Bock cégcsoport jelenleg 1000 embert foglalkoztat Magyarországon, Nemesvámoson pedig 100 új munkahely fog létrejönni.

A mostani beruházás összértéke 606 millió forint, amelyet a magyar kormány 282 millió forinttal támogatott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a partneri megállapodás aláírásakor elmondta, hogy a járványhelyzet miatt a világon számos esetben gyárbezárásokra, létszámleépítésre került sor a vállalatoknál, a magyar kormány filozófiája viszont az, hogy beruházástámogatásokkal segítse a cégeket a munkahelyek megőrzésében.

A magyar kormánynak a törekvései eléréséhez szövetségesekre van szüksége, ezek pedig azok a vállalatok, amelyek nem a könnyebb utat választják, hanem ebben a gazdaságilag nehezebb időszakban is a fejlesztések, beruházások mellett döntenek. Mi nekik szeretnénk segíteni, valamint azoknak az embereknek, akik munkájukkal hozzájárulnak a vállalatok sikeréhez.

A miniszter hozzátette, hatalmas a verseny a világban a beruházásokért, a Bock vállalat döntésével – miszerint hazánkban, Nemesvámoson fejleszti tovább cégét – nagy siker minden szereplőnek. A miniszter beszédében kiemelte Ovádi Péter, valamint Kovács Zoltán országgyűlési képviselőket, akik lobbitevékenységükkel segítették a beruházás megvalósulását.

A járványhelyzet alatt egyébként már 87 partneri megállapodást kötött a kormány olyan cégekkel, akik a leépítés helyett újabb beruházásokba fogtak, ezzel megőrizve 200 ezer munkahelyet és 24 ezer újat létrehozva.

Az ünnepi eseményen Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a helyi cégek sikere abban is rejlik, hogy kiválóan tudnak együttműködni az önkormányzattal, valamint azokkal az intézményekkel, akik a gazdaság katalizátorai is egyben, jelen esetben a Pannon Egyetemmel, ami a Bock esetében is az egyik döntő érv volt, amikor Nemesvámost választották beruházásukhoz.

A képviselő hozzátette, az utóbbi időben óvoda, iskola, sportcsarnok és utcák is megújultak a településen, ami méltóképpen rászolgált a szlogenre: a jövő Nemesvámoson épül.

Az esemény további részében Szijjártó Péter és Hermann Bock aláírták a partnerségi megállapodást, majd közösen megtekintették az új gyártósort az egykori MTD csarnokában.

Kapcsolódó cikk
Szijjártó Péter: Európában irigyek ránk
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter veszprémi látogatása alkalmával exkluzív interjút adott portálunknak. A minisztertől a gazdasági trendekről és dimenzióváltásról, a Fehér Házról és a brüsszeli folyosók hangulatáról is beszélgettünk. Megtudtuk továbbá, hogy milyen személyes kapcsolata van a veszprémi futsalcsapattal.
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Járműfejlesztői státuszt kapott a Pannon Egyetem
Járműfejlesztői státuszt kapott a Pannon Egyetem
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járműfejlesztői nyilvántartásába vette a Pannon Egyetemet. A járműfejlesztési státusz immár lehetőséget ad az egyetemnek az egyedileg fejlesztett járműrendszerek, mérőberendezések és aktuátorok nem csak tesztpályán, hanem közúton történő tesztjeinek elvégzésére is.
A Continental 4,2 milliárd forintból bővíti kutatás-fejlesztési központjait
A Continental 4,2 milliárd forintból bővíti kutatás-fejlesztési központjait
Bővíti kutatás-fejlesztési központjainak kapacitását a Continental Automotive Hungary Kft.; a 4,2 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Ismét indul a Nyári Diákmunka Program Veszprém megyében
Ismét indul a Nyári Diákmunka Program Veszprém megyében
Legkevesebb kilencszázötven 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Veszprém megyében. A program megvalósításához a kormány több mint 120 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben.
A digitális megoldások iparra gyakorolt hatásairól rendeztek konferenciát
A digitális megoldások iparra gyakorolt hatásairól rendeztek konferenciát
Közel 100 fő részvételével Ipar 4.0 megoldások fejlesztésével kapcsolatos online konferenciát tartottak a Pannon Egyetem és az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottság közreműködésével. A konferencia különlegességét az adta, hogy az előadók az Ipar 4.0 megoldásokat fejlesztő adat- és rendszertudományi szakmérnök és szakember képzés hallgatói voltak.
Az Európa Kulturális Fővárosa cím is motivációt adhat a gazdasági szereplőknek
Az Európa Kulturális Fővárosa cím is motivációt adhat a gazdasági szereplőknek
Hogyan hatott a koronavírus-járvány közel másfél éve Veszprém megye gazdaságára, s mik lehetnek a kitörési pontok ebben a helyzetben? Dr. Markovszky Györgyöt, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét kérdeztük.