Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Ismét van gyógyszertára Gyulafirátótnak

2020. december 12. 11:50
December 7-én nyitott meg Gyulafirátót új patikája, így másfél év kihagyás után ismét be tudják szerezni gyógyszereiket helyben a városrész lakói.

Az új gyógyszertár megnyitását komoly lakossági igény hívta életre: a településen korábban több ízben is működött patika, előbb a Vizi utcában, majd az ottani patikus nyugdíjba vonulása után 2015-től a helyi önkormányzati irodában a PatikaPlus üzemeltetett fiókgyógyszertárat. A szolgáltatás négy évig volt elérhető, ennyi idő alatt viszont a helység állapota meglehetősen leromlott. A gyógyszertár ezért 2019 tavaszán ideiglenesen, a teljes felújítás idejére megszüntette működését, ám végül gazdaságtalan működésre hivatkozva később sem nyitott újra: a PatikaPlus visszaadta a működési engedélyét, és kivonult Gyulafirátótról.

Jobbra: dr. Magyar Szilvia gyógyszertárvezető és dr. Simon István szakgyógyszerészJobbra: dr. Magyar Szilvia gyógyszertárvezető és dr. Simon István szakgyógyszerész

A lakosság viszont továbbra is szerette volna, ha a településen működne egy gyógyszertár, így lelkes helyi lakosok folyamatosan keresték a lehetőségét egy új patika megnyitásának. A munka gyümölcseként végül Veszprém Város Közgyűlésének döntése alapján, az Állami Tisztifőgyógyszerész működési engedélyével a veszprémi Egyetem Gyógyszertár nyithatott fiókgyógyszertárat a településen.

– Egy nagyon régi vágyam volt itt egy kisebb patikát nyitni, és nagy örömmel vettem, amikor Barta Edva kolléganőm a nyáron megkeresett, hogy eljött a lehetőség erre – mondta el portálunknak dr. Magyar Szilvia személyi jogos gyógyszertárvezető. A gyógyszertár december 7-én kezdte meg működését a Posta utca 15. szám alatt, a gyógyszertárvezető szerint pedig a szolgáltatást igyekeznek majd a veszprémihez hasonlóra szabni: a nyitvatartást egyelőre a háziorvosi rendeléshez igazították, de odafigyelnek majd a lakossági igényekre is, a gyógyszerek mellett étrend-kiegészítőket, kozmetikumokat is kínálnak, illetve ahogy Veszprémben, úgy itt is próbálnak minél többet segíteni az anyukáknak.

A fiókgyógyszertárat pénteken Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Czaun János, a városrész korábbi önkormányzati képviselője is megtekintette, aki úgy fogalmazott, az új szolgáltatás igazán hiánypótló, hiszen Gyulafirátót a maga nemében nagyobb lakosságszámú település, ráadásul sok idős lakja, akiknek nagy segítséget jelent, hogy nem kell buszra szállniuk, ha be akarják szerezni gyógyszereiket.

Az elmúlt években fontos lépés volt a patikák gyógyszerészi tulajdonba kerülése, és ezt a kormány nem akarja feladni: a cél az, hogy a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében a gyógyszertárak többségi tulajdona a magyar gyógyszerészeké legyen. Ezek után pedig külön öröm látni, hogy Gyulafirátóton is létrejött egy ilyen patika, betöltve a korábbi űrt – tette hozzá Ovádi Péter.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Magyar fiatalok: egyre elhízottabb és betegebb társadalom Magyar fiatalok: egyre elhízottabb és betegebb társadalom Az ételintolerancia, különösen a tej- és gluténérzékenység, egyre nagyobb arányban érinti a mai fiatalokat, ami számos egészségügyi és életmódbeli kihívást eredményez. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint az ételallergiák és -intoleranciák incidenciája világszerte növekszik, különösen a fejlett országokban. A jelenség mögött több tényező is meghúzódik, amelyek komplex kölcsönhatásban állnak egymással. 2024. július 5. 15:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.