2021. március 3.
//
Kornélia névnap

Így teheted fenntarthatóvá a karácsonyfád

Környezeti terhelés szempontjából a karácsony nem a legzöldebb ünnepünk, pedig néhány lépéssel jelentősen csökkenthetnénk az ökológiai lábnyomát. Például azzal, hogy nem veszünk meg minden kacatot, vagy éppen fenntarthatóbbá tesszük a karácsony ékét, a fát.

Plafonig érő karácsonyfa teli díszekkel, alatta fejenként legalább három ajándék, ételtől roskadozó karácsonyi asztal, díszkivilágításban úszó ház. Ismerős a kép? Az amerikai karácsonyi filmek szép alattomosan elhitették velünk, hogy az ünnep akkor az igazi, ha mindenből minél több van, így aztán mostanra a karácsony lassan a túlfogyasztás és a giccs szinonimájává vált.

Pedig az ünnep egyáltalán nem a külsőségektől lesz ünnep, arról nem is beszélve, hogy a bolygó számára mennyire megterhelő ez a hozzáállás. Szerencsére egyre többen jönnek rá erre és kezdik el saját lelki békéjük érdekében is zöldebbé tenni a karácsonyukat első körben kevesebb vásárlással. Második körben aztán sokaknak az is eszébe jut, hogyan tudnák az ünnep központi elemét, a fát is fenntarthatóbbá tenni. Rengeteg ötletes megoldás van már erre, alább mutatunk néhányat.

Fotó: Benigno Hoyuela - UnsplashFotó: Benigno Hoyuela - Unsplash

Ha fenyőillat lengi be a szobát

Egy műfenyőt csak egyszer kell megvenni, nem hullatja a levelét, ráadásul a bolygó faállományát sem kell beáldozni közben a karácsony oltárán. Valahogy így hangzik a műfenyő pártolók érve az élő fenyővel szemben. S bár a fenti mondat kétségtelenül tartalmaz igazságokat, környezeti szempontból egy élő fenyő még mindig jobb befektetés.

A téveszmékkel ellentétben az élő karácsonyfákat ugyanis nem az erdőből vágják ki, hanem kifejezetten erre specializálódott telepeken nevelik őket, ahol odafigyelnek a folyamatos újratelepítésre. Ráadásul mire egy fenyő akkorára nő, hogy karácsonyfaként funkcionálhasson, minimum 8-10 év eltelik, ami alatt folyamatosan szén-dioxidot nyel el, miközben számos kisállat otthonául is szolgál. És még „holtában” is duplán hasznosul: a vízkereszt után begyűjtött fenyőkből például komposzt, furnérlemez vagy a szegényeknek szánt tüzelő lesz.

Fotó: Pavel Danilyuk - PexelsFotó: Pavel Danilyuk - Pexels

Ezzel szemben egy műfenyő jellemzően PVC-ből készül Kínában, amit meglehetősen nehéz újrahasznosítani, a szállítása pedig óriási karbonlábnyomot hagy maga után, így minimum húsz évnek kell eltelnie, hogy egyenértékű legyen egy élő tűlevelűvel.

  • Ha tehát valóban költséghatékonyak és fenntarthatóak akarunk lenni, érdemesebb a jó illatot adó élőt választani – lehetőleg földlabdás verziót, amit az ünnepek után elültethetünk a kertben. Az sem rossz megoldás, ha eleve cserepes változatot veszünk, így kevesebbet kell bajlódni az ültetéssel.
  • Aki pedig egyáltalán nem érzi magát megbízható kertésznek, az bérelhet is fát: az Oázis kertészetben például kaphatók olyan dézsás fenyők, amelyek az ünnep után visszavihetők, az áruk fele pedig levásárolható a boltban. 

Fotó: Micheile Henderson - UnsplashFotó: Micheile Henderson - Unsplash

Természetes díszek

2020 egyik kellemes hozadéka volt, hogy visszataláltunk a gyökereinkhez és egyre többen fedeztük fel, mennyi szépet rejt a természet. Vegyük ezt észre karácsonykor is és díszítsük a fát naturális anyagokkal, mint a régi falusi családok tették! 

  • Aggassunk a fára szárított gyümölcsöket, karikákra vágott narancsot, citromot, diót, tobozt vagy éppen gesztenyét!
  • Gyönyörűek tudnak lenni a papírból vagy fából készült, hímzett, horgolt csillagok, hópelyhek, angyalkák is, akárcsak a szalma díszek.
  • Igazi jolly joker a mézeskalács, a karácsonyi linzer és a habcsók: nemcsak roppant esztétikus, de illata révén igazán csalogató is. Csak süssünk belőle eleget, hogy ne a fáról akarjuk leenni a süteményt.
  • Gyerekként biztos sokan készítettünk girlandot pattogatott kukoricából, idézzük fel most ismét ezt az emléket! 

Fotó: Cox-CoxFotó: Cox-Cox

Absztrakt fenyő

Van, aki lustaságból, van, aki helyhiány miatt, van, aki takarékossági okokból, más környezettudatos megfontolásból, megint más azért választ magának alternatív karácsonyfát, mert a hagyományosat már unja. Ebben az esetben kétségtelenül ki kell lépni a megszokott keretekből, cserébe viszont millió ötletes megoldás közül választhatunk.

  • Az ausztrál Living Bunch például a duplán fenntartható fa mellett tette le a voksát fenyőt formázó szukkulens fájával. Elég egy csillag a tetejére és tökéletes az imitáció.
  • Hasonlóan imitálhatjuk a karácsonyfát, ha az erdőn összegyűjtünk néhány szebb lehullott ágat – akár tűlevelűt is –, növekvő sorrendben felakasztjuk őket a falra és azokra helyezzük a díszeket, illetve az égőt.
  • Ha ügyesek vagyunk, a gallyakat dominószerűen egymásra is helyezhetjük fenyő formát kialakítva.
  • Könyvmolyok a házi könyvtárt is segítségül hívhatják ugyanilyen elrendezésben, de gyakori és ízléses megoldás a kinyitott létra feldíszítése, vagy éppen a papírból készült fenyő, illetve a különböző díszek karácsonyfa alakban való felaggatása a falra.

 

Újrahasznosítani ér

Teljesen a műfenyő és a műanyag díszek használata sem ördögtől való, ha azokkal valóban hosszú távú kapcsolatot tervezünk. Csak azért, mert a boltokat november elsején elárasztják a karácsonyi díszek, még nem muszáj évről évre lecserélni a kollekciót. Amellett, hogy a 20 éve vásárolt díszek sokkal egyedibbek és igényesebben kivitelezettek voltak, mint a tömeggyártásban készült maiak, a gyerekkorból ránk maradt gömböknek, függőknek sokkal nagyobb az eszmei értéke is: számos emléket idéznek fel. De ha valaki mégis unná a díszeit, el is cserélheti őket: dobjuk fel az ötletet barátainknak - biztosan akad egymás közt olyasmi, amit szívesen átruháznánk a másikra.

Bertalan Melinda

További cikkek

Öko-robot komposztálja az élelmiszerhulladékot a Csillag úti óvodában
Öko-robot komposztálja az élelmiszerhulladékot a Csillag úti óvodában
A Compocity a VKSZ Zrt.-vel karöltve közösségi termékfejlesztés keretében teszteli a beltérbe szánt komposztálórobotot.
Belefulladunk a saját mocskunkba
Belefulladunk a saját mocskunkba
Aggasztó adatokat tettek közzé a minap neves egyetemek kutatói: a világon minden ötödik ember a légszennyezettség következtében hal meg.
Újabb napelemparkot építenek Öskü mellett
Újabb napelemparkot építenek Öskü mellett
20 hektáron elterülő napelempark alapkövét tették le péntek délelőtt Öskü mellett, amely 5500 családnak az éves energiaszükségletét is képes lesz fedezni a következő évtizedekben.
Elkezdik tömeggyártani a humanoid robotot, miközben a spenót már emailezik
Elkezdik tömeggyártani a humanoid robotot, miközben a spenót már emailezik
Ez nem sci-fi, hanem 2021 valósága. Kell-e félnünk a technológia fejlődésétől, vagy ez a megoldás a bajainkra?
Illegális hulladéklerakót számolnak fel Veszprém határában
Illegális hulladéklerakót számolnak fel Veszprém határában
Több mint 8000 köbméter hulladék található a VERGA Zrt. által kezelt területeken, illetve az azokon található illegális hulladéklerakókon – az Erdőgazdaság most arra készül, hogy ezeket felszámolja, elsőként a Központi Lő- és Gyakorlótér szélén található lerakóval kezdve.