Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Westeros urai vs. mai vezetők

2020. december 5. 4:00
A kváziközépkor tanulságai a vezetésben címmel tartott előadást a Pannon Egyetem oktatója, Szentes Balázs az idei Kutatók Éjszakáján.

Udvari ármánykodás és véres leszámolások helyett a Trónok harcából már jól ismert karakterek személyiségjegyeit ismerhettük meg a közgazdasági vezetői modellek szemszögéből. Spoiler: az előadás után nem egy szereplő került teljesen más fénybe.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy Westeros uralkodóinak küzdelmét a fél világ izgulta végig George R. R. Martin korszakalkotó regényeiből készült televíziós sorozatban. És bár a Trónok Harca fináléja sokak szerint hagyott maga után kívánnivalót, azt nem lehet elvitatni, hogy a szereplők karakterfejlődése, ezzel együtt a döntéseik kreálta izgalmak akár pszichológiai tananyagok is lehetnének.

Pláne akkor, ha valóban tudományos szemszögből közelítjük meg a nagy uralkodóházak vezetőinek személyiségét, amivel az író felruházta őket. Az idei Kutatók Éjszakáján a Pannon Egyetem Gazdaságtudmányi Karának oktatója, Szentes Balázs pontosan erre vállalkozott, a különböző vezetéselméleti modellek alapján elemezte a Trónok harca kilenc ikonikus karakterének személyiségét.

Mielőtt azonban felfednénk a Starkok, a Targaryenek és Lannisterek belső gondolkodását, személyiségét, Szentes Balázs segítségével bemutatjuk, hogy a közgazdaságtanban milyen elméletek léteznek a különböző vezetői stílusokra, mentalitásokra.

Egyáltalán kit nevezhetünk vezetőnek és mit jelent a vezetési stílus kifejezés?

A száraz elmélet szerint: a vezető célokat tűz ki és ér el, a vezető stílusa pedig az, amikor a leader (vezető) különböző eszközöket és magatartásmintákat használ ehhez, vagyis olyan módokat, amelyekkel meggyőzi, motiválja, maga mögé állítja a beosztottakat. A vezetői stílusban kifejezésre jutnak a vezető személyiségjegyei, a temperamentum, jellem, képesség, készség, valamint a vezetői ismeretek.

Szentes Balázs a Pannon Egyetem GTK oktatójaSzentes Balázs a Pannon Egyetem GTK oktatója

A közgazdaságtanban több különböző iskola van ezek osztályzására.

Lewin megkülönbözteti az

  • autokratikus vezetőt, akinek jellemzője, hogy rövid időn belül elfogadottá válik, gyorsan átlátja a feladatot, amit részekre bont és szétoszt, koordinál és számon kér.
  • A demokratikus vezető személye a csoporton belül is megjelenik, a feladatelosztás során konzultál, meghallgatja a javaslatokat és véleményeket.
  • Lewin harmadik kategóriája a szabad kezet adó vezető, aki engedi, hogy a csoport tagjai önállóan és részben függetlenül tevékenykedjenek, minimális összedolgozást vár el és az egyéni képességekre helyezi a hangsúlyt.

Valamivel strukturáltabb felosztást használ Daniel Goleman, aki 6 különböző vezetői szerepet írt le: kényszerítő, iránymutató, kapcsolat központú, demokratikus, követelményállító, felkészítő.

A harmadik felosztást Juran fogalmazta meg, ő 5 kategóriát különböztet meg: autokratikus, karizmatikus, tranzakciós (célok kitűzése közösen kidolgozott eléréssel, jutalom/büntetés a hozzájárulás mértéke szerint), Laissez-Faire, azaz megengedő vezető, valamint a multifunkcionális, aki közvetlenül a csapat tagja, a bizalmat és egymás megértését erősíti, a jó tulajdonságokat akarja kiemelni.

Végezetül Tannenbaum-Schmidt-féle felosztást is ismeri a közgazdaságtan, ez azt vizsgálja, hogyan osztozkodnak a vezetők és a beosztottak a döntési játéktéren. Itt a két szélsőérték a demokratikus és az autokratikus vezető, a többi 4 stílus ezek között helyezkedik el.

A rövid tudományos bevezető után, nézzük, hogy a Trónok harca legfontosabb szereplői melyik felosztás szerint, melyik kategóriának felelnek meg leginkább!

John Snow

Az egyik legkomplexebb szereplőről beszélünk, akinek már a származása sem volt egyértelmű egészen az utolsó évadig. Ő az aki, a történet elejétől kijárta az élet iskoláját, amikor pedig vezetői szerepbe került, főleg a demokratikus stílus jellemezte. Olyan vezető szeretett volna lenni, aki hisz abban, hogy szavát elfogadják, a vezetettek barátként tekintenek rá.

Ennek megfelelően a demokratikus jellemzők mellett kapcsolat központú, multifunkcionális és kooperatív tulajdonságokkal is fel van vértezve.

Daenerys Targaryen

Alapvető személyiségét tekintve egyfajta nárcisztikus jellemtől szenved, vezető stílusát tekintve pedig meglehetősen hektikus. Sokszor a két szélsőérték, a demokratikus és autokrata között lebeg, nem találja az utat, ami végül az ismert tragikus bukásához vezet.

John Snow és Daenarys Targaryen (kép: Helen Sloan/HBO)John Snow és Daenarys Targaryen (kép: Helen Sloan/HBO)

Tywin Lannister

Az ő karaktere az, ami talán a legjobb példája az autokratikus vezetőnek. Domináns személyisége nem tűri az ellentmondást, ebbe a kompromisszum nélküli vezetési stílusba viszont kódolva is volt a bukása.

Cercei Lannister

Az anyakirálynő személyisége, ezzel együtt sorsa akkor csúszott félre, amikor leginkább domináns apjához próbált hasonlítani, viszont nem volt elég kitartó és hatékony sem. Vezetői stílusában megjelennek az autokratikus jegyek, ugyanakkor kényszerítő, követelmény állító tulajdonságai is vannak. Ő az, aki leginkább karizmatikus vezető szeretett volna lenni, de személyisége túl gyenge volt ahhoz, hogy beteljesítse a szeretett királynő szerepét.

Cercei és apja, Tywin Lannister Cercei és apja, Tywin Lannister

Tyrion Lannister

Tyrion nem volt kifejezetten vezető a sorozatban, ugyanakkor a helyzet sokszor rákényszerítette arra, hogy ő maga álljon egy-egy konfliktus, probléma megoldásának élére. Ami stílusát illeti, főleg demokratikus és szabad kezet adó habitus jellemzi, miközben iránymutató és kooperatív módon is segíti a történet szerint azokat, akiknek a bizalmába férkőzik. A végső döntést nem szívesen vállalja fel, inkább tanácsadóként érzi jól magát, viszont mivel céljaival tökéletesen tisztában van, összességében egy jó vezetőnek mondható a Trónok harca törpéje.

Tyrion Lannister (fotó: medium.com)Tyrion Lannister (fotó: medium.com)

Mance Rayder

A vadak vezetője egy rendkívül összetett személyiség, aki egyszerre domináns, ugyanakkor demokratikus irányítója a falon túli népeknek. Az ő példája mutatja, hogy nem kell feltétlen erős stílus ahhoz, hogy elfogadjanak valakit. Mance-nek sikerült egy egységgé kovácsolnia a vad népeket, mindezt egy cél érdekében, tehát végső sorsától függetlenül kijelenthető, hogy módszerei hatékonyak voltak.

Arya Stark

Arya sosem volt vezető a történetben, személyisége mégis az egyik legérdekesebb karakterré tette. A fiatal lányt nagymértékű paranoia jellemezte, gyanakvás mindennel és mindenkivel szemben, sokszor indokolatlanul is. Hozzá kell tenni viszont azt, amit a pszichológiai elmélete is mond: ha a paranoiát sikerül kordában tartani, akkor egy egészséges szintű kétkedés alakulhat ki, ami viszont hatékony tud lenni bizonyos helyzetekben.

Sansa és Arya Stark (fotó: CNN)Sansa és Arya Stark (fotó: CNN)

Sansa Stark

A másik Stark lány is kijárta az élet iskoláját, végül elfoglalhatta apja után az északi trónt, amivel együtt vezetője lett népének is. Stílusában egyszerre lehet felfedezni az autokratikus jegyek pozitív részeit, és a megengedő vezetőjét is, ezekkel felvértezve pedig az egyik legjobb vezető válhat belőle.

Jamie Lannister

Cercei ikertestvére és szeretője a karizmatikus vezető mintapéldánya, még ha néha megfontolatlan is, de céljaiban hisz, társait pedig eszerint vezeti.

Jamie Lannister (fotó: HBO)Jamie Lannister (fotó: HBO)

Hogy mit tanít nekünk a Trónok harca? Szentes Balázs online előadásában így foglalta össze a tanulságokat:

Hallgass a tanácsadóidra!

Ismerd a gyengeségeidet!

Tudd, hogy mikor „kezeld” az ellenségeidet, adott esetben pedig legyél tisztában azzal, hogy mikor kell „legyűrni” az ellenfeleket!

 

Az előadás teljes egészében visszanézhető a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának Facebook-oldalán.

Hajas Bálint
további cikkek
Korábban kezdődött a magyarországi autózás, mint azt eddig hittük Pannon Egyetem Korábban kezdődött a magyarországi autózás, mint azt eddig hittük Kalmár Zoltán, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának politológusa, oktatója, puszta érdeklődésből kezdett a magyarországi autózásról olvasni, hiszen régóta foglalkoztatta a téma. A kutatás elsőre nem szerepelt a tervei között, ám amint beleásta magát a szakirodalomba észrevette, hogy bőven van mit kutatni a magyar autózás múltjáról, hiszen akadnak téves adatok ennek vonatkozásában. Például, hogy nem akkor kezdődött, mint azt máig hittünk. 2022. december 26. 23:03 A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül oktatás A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül Szeptember utolsó estéje a Pannon Egyetemen is a Kutatók Éjszakájáról szólt. Mivel a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon párhuzamosan egy időben zajlottak az izgalmasnál izgalmasabb témákat ígérő előadások, céltudatosan kiválasztottunk egy termet, egy témát, egy előadót. 2022. október 3. 13:46 Tényleg elképzelhetetlen lenne Az éhezők viadala diktatúrájának megvalósulása? Kutatók Éjszakája Tényleg elképzelhetetlen lenne Az éhezők viadala diktatúrájának megvalósulása? Panem világa talán nincs is olyan messze a valóságunktól, mint gondoljuk: Az éhezők viadala filmeket Lengyel Ádám, a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagja elemezte történelmi-politikai szempontból a Kutatók Éjszakáján. 2020. december 7. 11:30 Tíz dolog, amit ne higgy el az ókorban játszódó filmeknek Tíz dolog, amit ne higgy el az ókorban játszódó filmeknek Például, hogy a rómaiak állandóan tógát viseltek, vagy hogy gladiátorok csak férfiak lehettek. Az idei Kutatók Éjszakája az antikvitás idején játszódó alkotásokról is lerántotta a leplet. 2020. december 5. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.