Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését

2020. november 21. 15:00
Harmadszor pályázott a nemesvámosi Howmet-Köfém Kft. amerikai anyacégének alapítványához a VSZC Ipari Technikum, az intézmény pedig ismét 30 ezer dollárt nyert, amelyből a mechatronikai képzés digitalizációját fejlesztik a Festo és a Controlsoft segítségével.

A támogatás átadását és a két céggel való szakmai együttműködés aláírását kedden tartották az intézményben, ahol Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója emlékeztetett: a szakképzési törvény módosításával jelentős változások indultak el annak érdekében, hogy az oktatás minél inkább lekövesse az ipar igényeit. „Az iparral együtt kell haladnia a képzésnek is, ehhez pedig elengedhetetlen a humán erőforrás, valamint az ipari technikumok eszközeinek fejlesztése.

Kavalecz GáborKavalecz Gábor

Pap Máté kancellár úgy fogalmazott, az új törvény megadta a szakképzés keretrendszerét, amit most meg kell tölteniük tartalommal is. A cél olyan gyakorlatorientált oktatás kialakítása, amely biztosítja a gazdasági szereplők által megkövetelt tudást, a tanulást pedig élmény alapúvá teszi. Ehhez elengedhetetlen egy korszerű, magas minőségű eszközpark megléte. A duális partnereknél ez nyilván elérhető a diákok számára, de fontos, hogy már az első iskolai napokon is olyan ingerek érjék a tanulókat, amelyek felkészítik őket a későbbi munkakörülményekre.

Pap MátéPap Máté

Ebben nyújt segítséget a Howmet-Köfém Kft. (tavalyi nevén Arconic) amerikai anyacégének alapítványi pályázata. Irányi László, az Ipari Technikum igazgatója elmondta, az iskolában 2013-ban indult mechatronikai technikus képzés, azóta pedig folyamatosan fejlesztik eszközparkjukat, hogy a tanulónak a lehető legmodernebb tudást adják át. Az elmúlt években ebben jelentősen tudtak támaszkodni az alapítvány pályázatán elnyert összegre, ahova idén már harmadszor pályáztak, és akárcsak az előző két alkalommal, ismét 30 ezer dollárt nyertek el.

Sámpár Zoltán Sámpár Zoltán

Sámpár Zoltán, a Howmet Kft. Nemesvámos vezetője ismertette, társadalmi felelősségvállalás programjukban 1993 óta több mint hárommilliárd forintot osztottak szét, egyik legfőbb célkitűzésük pedig segíteni, hogy a jövő mérnökei és technikusai korszerű tudással rendelkezzenek. Ennek érdekében elsősorban az oktatási tematikát fejlesztik friss tananyag és eszköztár biztosításával.

Szövényi-Lux MártonSzövényi-Lux Márton

A nemrég lezajlott második pályázat során az iskola a mechatronika oktatás számára pneumatikai és elektropneumatikai eszközöket szerzett be az elektropneumatikai oktatóeszközök gyártásában piacvezetőnek számító Festo Kft-től. A cég emellett ingyenes képzést is tartott az eszközök használatáról az oktatóknak.

Az idén elnyert összegből ezt a fejlesztést szeretnék folytatni úgy, hogy a meglévő eszközöket összekötik a virtuális világgal és továbblépnek a PLC programozás irányába. Szövényi-Lux Márton ügyvezető hangsúlyozta, a mechatronika ma már egyre inkább az ipar 4.0 és a digitalizáció irányába mozdul el, így azzal, hogy a gyártás és az automatizálás mellett oktatást is folytatnak, tulajdonképpen előre is menekülnek: muszáj a tanároknak és a diákoknak is naprakész tudással rendelkezniük ezen a területen.

Berzsenyi Miklós, Irányi LászlóBerzsenyi Miklós, Irányi László

Annak érdekében pedig, hogy a kitűzött célok megvalósulhassanak, az iskola nemcsak a Festo Kft-vel, de a veszprémi Controlsofttal is együttműködési megállapodást kötött. A cég amellett, hogy 12 Siemens PLC gép beszerzését tette lehetővé, az iskolában létrejövő mechatronikai laborban, a hálózat kiépítésében és működtetésében is segíteni fog. Dr. Berzsenyi Miklós cégvezető szerint nagy öröm a szakképzés átalakulása, hiszen így közelebb kerülhetnek a tanulók az ipar valós elvárásaihoz, a megkövetelt tudáshoz. Nagyon fontos ugyanis észrevenni, hogy nem elég jó mérnököket alkalmazni, középszinten dolgozó jól képzett technikusokra is szükség van, amelyet csak korszerű oktatással lehet a kezdetektől fogva biztosítani.

Bertalan Melinda
Simon Dani
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.