Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor

2020. november 19. 10:01 // Forrás: Ecoport
A mézbor régi találmány. Annyira, hogy itthon is kiveszett a köztudatból. Veszprémben akad azonban egy manufaktúra, amely 2019 óta igyekszik az egyedi ízek, különleges aromák kombinálására

Azon talán meg sem lepődünk, hogy hiába ezt fogyasztjuk legtöbbször, nemcsak szőlőből, hanem más gyümölcsökből is készülnek már borok. Elég, ha csak a meggyre vagy az eperre gondolunk. Létezik azonban egy másik ősi alapanyag, a méz, amelyből jelenleg alig készítenek bort, ezáltal alig fogyasztanak Magyarországon. Ezen szeretne változtatni a litéri székhelyű, de veszprémi üzemmel rendelkező Pannon Mézbor Manufaktúra, amelyről Kozma Zsolt tulajdonos-ügyvezető mesélt lapunknak.

Mint mondja, a kizárólag méz erjesztésével készült italok több ezer évvel előzik meg a mai értelemben vett söröket, szőlőborokat, ugyanis már az ősi kínai, görög és egyiptomi kultúrákban is közkedveltek voltak.

A hagyományos mézborok különlegessége, hogy szőlőt nem tartalmaznak, csak erjesztett mézet, jó minőségű vizet és fajtiszta élesztőt.

Ízlés szerint ezek lehetnek gyümölcsösebbek, sörjellegűek, habzóborok és pezsgők is attól függően, hogy milyen ízvilág megalkotása a cél.

Zsolt tíz évvel ezelőtt autodidakta módon kezdett kísérletezni, akkor még saját meggybort szeretett volna előállítani, olyat, ami saját ízlésének megfelel. Miután az ismerősöknek és a családnak is ízlett a végeredmény, olyan további különlegességeket készített, mint a kivibor vagy a rizsbor. Az első saját mézbor megalkotása egy internetes recept továbbfejlesztéséből született meg, amelyet addig csiszolt, míg fogyaszthatóvá és egyedivé nem vált.

Fotó: Pannon Mézbor ManufaktúraFotó: Pannon Mézbor Manufaktúra

2019-ben testvérével, édesanyjával és párjával megalapították a Pannon Mézbor Manufaktúrát, ahol a fő irányvonalat jelenleg a mézborok adják, de tervben van olyan további különlegességek előállítása is, amivel a mindennapokban nem találkoznak az emberek. Kis családi vállalkozásként működnek: „nagy ipari mennyiségekre nem szeretnénk rámenni, nem akarjuk elveszíteni a kézműves jelleget” – mondja. Italaikat 200 literes hordókban készítik, egy tételből 250-280 fél literes palack születik. A Mellavinumra keresztelt termékcsaládban a natúr akác mellett olyan különleges mézborok találhatók, mint a levendulás-bodzás, fügés-sárgabarackos és vörös áfonyás-szecsuáni borsos ízű.

Saját bolttal nem rendelkeznek, ám a káptalantóti Liliomkert piacon személyesen találkozhatunk velük. Termékeik ezenkívül partnereiknél, például a Lavender Tihanyban, ahová legújabb termékfejlesztésük is került, vagy Balatonakarattyán a Nekem a Balaton – Nánásiék kisboltban is beszerezhetők.

A közvetlen fogyasztói értékesítés mellett, céges ügyfeleket is kiszolgálnak. Termékeik céges ajándékként is igen keresettek, főleg a karácsonyi időszakban.

A cikk az Ecoport 2020/3. számában jelent meg.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.