2021. január 24.
//
Timót névnap

A kultúra befektetés és jövedelemtermelő szektor is

2020. november 13. 4:00
Veszprém és térségének vállalkozóinak tartott EKF szakmai egyeztető fórumot az Iparkamara és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt csütörtökön a Hangvillában, ahol a két fél együttműködési megállapodást kötött.

Bár az Európa Kulturális Fővárosa évadra hajlamosak vagyunk hagyományosan kulturális rendezvénysorozatként tekinteni, arra, hogy a cím a gazdaság szereplőinek is nagyszerű lehetőség, jó példa az Iparkamara fóruma: eredetileg 160-180 vállalkozó jelentkezett a program iránt, s a tényleges jelenlévők száma csupán a járvány miatt volt kevesebb.

Dr. Markovszky György elnök ugyanakkor felhívta a figyelmet: nem várhatunk tovább, közeleg 2023, a kultúra és a gazdaság szereplői között pedig folyamatos kapcsolattartása és együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy méltón mutatkozhassunk be Európa előtt a kulturális évadban.

„Ha össze tudjuk kapcsolni a két területet, azzal olyan helyzetbe hozhatjuk például az ipart és a kézművességet, amelyben azok kölcsönösen inspirálják egymást. A régió pedig erre kiválóan alkalmas: nézzük csak meg a Herendi Porcelánmanufaktúrát, amely egyszerre ipari szereplő és a kézművesség hagyományait őrző művészeti vállalkozás” – példázta. De a cím számos lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak a vendéglátás, a szállásfejlesztés, a szórakoztatóipar, a sport és az egyháztörténet területén is: a gazdag gasztronómiai múltra építve új vállalkozások jöhetnek létre; de többször érkezett már megkeresés a győri kamarától egy speciális kirándulójárat elindítására a Győr-Veszprém vasútvonalon, illetve a bencés apátságok összekötésére.

„Ehhez viszont többször, többet kell beszéljünk. Közös gondolkodásra van szükség, hogy az egyéni tudásanyagokat, ötleteket egy nagy programba beépítve közösen érjünk el sikert”

– hangsúlyozta az elnök.

Az aláírók: Somogyi Istvánné, Markovszky György, Navracsics Tibor, Markovits AlízAz aláírók: Somogyi Istvánné, Markovszky György, Navracsics Tibor, Markovits Alíz

A közös gondolkodás részben már elindult, a VEB 2023 és az Iparkamara között már létrejött egyfajta partnerség a 2023-a program céljainak elősegítése érdekében, amelynek formalizálására a fórumon egy együttműködési megállapodást is aláírtak a két fél képviselői.

Hogy pontosan milyen potenciált rejt magában ez az együttműködés, arról dr. Navracsics Tibor EKF-programért felelős kormánybiztos részletesen is beszámolt a megállapodás aláírását követően. Navracsics úgy fogalmazott, hogy bár semmilyen katasztrófa nem történne, ha a kulturális évad egyetlen lehetőségével sem élnénk, az biztos, hogy utólag a fejünket verhetnénk a falba, amiért elszalasztottunk egy ilyen, nagyságrendileg és kisugárzásában is egyedi lehetőséget.

„Veszprém és a régió szépségéből, az itt lakók műveltségi szintjéből, a rendezvények szintjéből adódóan most is megérett már arra, hogy Európa kulturális fővárosa legyen: átlag európai szinten tökéletesen elvolnánk 2023-ban is. De a kérdés az: elég ennyi vagy akarunk-e többet kihozni a régióból? Most van alkalmunk átgondolni a saját helyzetünket, és módosítani rajta, magasabb növekedési szintre hozni a várost.”

És nemcsak a várost. Navracsics elmondása szerint az EKF egyik legfontosabb gazdasági célja 12 hónapos szezon kialakítása a régióban. Ennek területileg három pillére van: Veszprém, a Bakony és a Balaton – ezek fejlesztésével és összeforrasztásával tudunk a leginkább előre lépni a cél érdekében. Ebben pedig a kultúrának kiemelt szerepe van, hiszen az nem csak a rendezvényeket jelöli. „A tágan vett kultúra a mindennapi életünket meghatározó tényező és a gazdaság fejlettségének mutatója, több szinten is. Bár sokáig élt a felfogás, hogy a kultúra luxuskiadás, ma már – látva például az iparág termelését – kezd átcsúszni a bevétel oldalára, és egyre inkább úgy tekintünk rá, mint befektetésre és jövedelemtermelő szektorra. Bizonyított tény például, hogy a kultúra a legjobb bizalomépítő, ami az üzleti életben is kifizetődő: magas bizalom esetén például drága pénzügyi pufferekre sem kell költeni” – hangsúlyozta Navracsics.

A kulturális színvonal növekedése tehát gazdasági növekedéssel és munkahelyteremtési lehetőséggel is jár, amelyet az EKF városok eredményei is visszaigazolnak. Kutatások szerint átlagosan kb. 4,5%-os GDP növekedést termelt a régióban a cím viselése, ez a felívelés pedig már két évvel a kulturális évad indulása előtt megkezdődik és még öt évig tart”

– ecsetelte a kormánybiztos.

Az EKF cím tehát sokkal inkább eszköz, mintsem cél – egyfajta ösztöndíj a víziók megvalósításához – erősítette meg Porga Gyula polgármester is előadásában, melyben részletesebb bepillantást adott ezekhez a víziókhoz. Ezek között szerepel többek között Veszprém épített örökségének újrahasznosítása, a nemzetközi láthatóság növelése, a közösség erősítése, az unalmas kedd esték ellenszereként jó közösségi helyek létrejötte, valamint kreatív városi beavatkozások megvalósítása is.

Utóbbi kapcsán a polgármester Barcelona városát hozta külföldi példaként, ahol a közterületek megújítása képes volt a gazdaságot is felpörgetni azáltal, hogy a tereken megjelentek a fogyasztók, majd az új vállalkozások. Nálunk ehhez hasonló folyamat zajlott le a Séd-völgy rehabilitációja során.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért felelős igazgatója arról beszélt, hogyan kapcsolódhatnak a megye gazdasági szereplői, illetve az önkormányzatok az EKF-programhoz. Erre az egyik lehetőség 2021-től kezdve meghatározott anyagi hozzájárulás a települések részéről, amelyért cserébe a település minden szereplője kedvezményezettként tud megjelenni az egyes pályázati konstrukciókban.

Kifejezetten a vállalkozásokra számítanak az EKF koprodukciós projektjeiben, de a pályázati konstrukciók is több lehetőség közül választhatnak: az Utcakép programban például Veszprém történelmi belvárosának üresen álló épületeiben szeretnének hiánypótló vállalkozásokat létrehozni, a legjobb ötleteket pedig anyagilag támogatják, de kisléptékű közösségi pályázatok előkészítésén is dolgoznak, illetve CSR-tevékenységgel, szponzorációval és munkahelyi kezdeményezések támogatásával is bekapcsolódhatnak a gazdasági szereplők.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

A magyar kultúra napja Veszprémben
A magyar kultúra napja Veszprémben
Látványos videó installációval és veszprémi gimnazisták versolvasásával ünnepli Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját.
Nemzetközi társakat kap 2023-ban a Veszprém-Balaton EKF program
Nemzetközi társakat kap 2023-ban a Veszprém-Balaton EKF program
2021 január elsejével lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács határozata, amely szerint az eredetileg 2021-re tervezett Európa Kulturális Fővárosai (a romániai Temesvár és a görögországi Elefsina) 2023-ban viselhetik a címet.
A digitális élményközpont az EKF zászlóshajója lesz
A digitális élményközpont az EKF zászlóshajója lesz
A XXI. század kulturális igényeit kiszolgáló és bemutató központot építenek a szikvíz-parkoló területén az EKF keretében. A projekt nem csak Veszprém turisztikai vonzerejét erősíti, hanem új fokozatban kapcsolja a helyi kreatív ipart is.
Még jobban kinyílik a belváros és digitális élményközpont is épül Veszprémben
Még jobban kinyílik a belváros és digitális élményközpont is épül Veszprémben
Egyre több lepel hullik le azoknak az infrastrukturális beruházásoknak a terveiről, amelyek az Európa Kulturális Főváros keretében fognak megvalósulni Veszprémben. Digitális élményközpont, park- és parkolófejlesztés is szerepel az elképzelésekben. Az irányvonalak mellett már az ütemterv is ismert.
Milyen lesz egy mostani fiatalnak tanulni és élni Európa Kulturális Fővárosában?
Milyen lesz egy mostani fiatalnak tanulni és élni Európa Kulturális Fővárosában?
Az többek közt a még fejekben levő ötletektől és az önkéntességtől is függ - hangzott el az internetre költözött Kutatók Éjszakáján péntek este.