Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Közgyűlés: új parkolóház, újrahasznosított munkásszálló

2020. november 11. 17:00
Összefoglalónk a képviselő-testület októberi üléséről.

Parkolóház enyhítené a belváros zsúfoltságát

Újabb lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a Mártírok útján, a jelenlegi vérellátó parkoló helyén új, többszintes parkolóház épülhessen.

A terület jelenleg állami tulajdonban, a kórház vagyonkezelésében van, azt a kórház szolgálati parkolóként használja. A városvezetés célja, hogy a belváros parkolási nehézségeit új parkolóhelyek létesítésével enyhítse, különösen a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa rendezvényeinek idejére.

(Google Maps)(Google Maps)

Ahhoz, hogy a parkolóház megépülhessen, az önkormányzat szeretné átvenni a tulajdonjogot az államtól. Addig is, míg ez a folyamat lezajlik, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vagyonkezelői szerződést köt a várossal, így megkezdődhetnek a tervezési munkák. 

Régóta kallódó épület kap új funkciót

Bérleti szerződést köt a MÁV-val az önkormányzat az egykori MÁV-szálló épületére. 

A régóta üresen álló épületet a város albérletbe adná a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, akik a hajléktalanellátásban hasznosítanák. A máltaiak az egykori munkásszállóban biztosítanák az étkeztetést és a szállást annak a rászorulónak, akinek ennek hiányában élete, testi épsége veszélybe kerülne. Adományok gyűjtésére és kiadására alkalmas helyiségeket alakítanának ki, továbbá fürdőhelyiségeket, amiket az arra rászorulók igénybe vehetnek.  Ezek mellett a világjárvány idején itt biztosítanák a Befogadás Háza koronavírussal fertőzött ellátottjainak elkülönítését is.

Az előterjesztés vitájában Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-P) arra kérdezett rá, hogy a jelenlegi kezdeményezés egy hosszútávú terv első lépésének tekinthető-e? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) megerősítette: szeretnék ingyenesen tulajdonba venni az ingatlant, ott hosszú távon biztosítanának szociális ellátást. A baloldali frakcióvezető azon felvetésére, hogy ezzel a hajléktalanellátás közelebb került a lakóövezethez, Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) rámutatott: a szerencsétlen sorsú, hajlék nélkül maradt emberek is a közösség részei, már így is perifériára szorultak, épp az lenne a cél, hogy visszaintegráljuk őket a társadalomba. 

(Google Maps)(Google Maps)

Kovács Rajmund független képviselő szerint rossz döntés az, hogy hosszú távon godnolkozik az önkormányzat az épületben. Úgy gondolja, olyan helyszínt kellene találni a hajléktalanellátásra, amit szociális szakemberek és nem politikusok jelölnek ki. Turisztikai szempontból sem szerencsés, hogy a városunkba érkezők elsőként hajléktalanokkal találkoznak. Porga Gyula polgármester jelezte: ezt a helyszínt is szakemberek kezdeményezésére választották ki.

Szaller Péter intézményvezető elmondta: a nappali centrum a vasútállomás közvetlen közelében van, és mivel nincs saját udvara, sok helyzetet az utcán kell kezelniük. Ezt a feladatot, a nappali ellátást és az utcai szolgálatot helyeznék az állomás épületétől távolabb, igazodva az Európa Kulturális Fővárosa program célkitűzéseihez.

Ez történt még

  • Elmarad a tanuszoda felújítása. Bár az önkormányzat pályázaton közel 830 millió forintot nyert a Március 15. utcai létesítmény energetikai fejlesztésére, ehhez a pályázat benyújtásakor tervezettnél lényegesen több önerőt kellene biztosítani, ami jelenleg nem áll a város rendelkezésére. Brányi Mária alpolgármester elmondta: a jelenlegi műszaki felszereltséggel a tanuszoda működtetése hosszú távon nem lesz lehetséges, keresik azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek révén fejleszteni lehet a létesítményt. Porga Gyula polgármester hozzátette, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az új sportuszoda mellett a tanuszoda is működőképes maradjon.
     
  • Javaslatot tettek a város rozsdaövezeteinek kijelölésére. A rozsdaövezeti akcióterületek a városszövetben kedvező elhelyezkedésű, de jellemzően elhanyagolt, kihasználatlan, környezetszennyezéssel, hulladéklerakással, szuburbanizációs tevékenységekkel terhelt területek, melyek fejlesztésével egészséges, tiszta és környezetszennyezéstől mentes lakhatás és munkahelyi környezet alakítható ki. A kormány korábban állást foglalt a rozsdaövezetek rehabilitációja mellett, a város által javasolt területek ennek lehetnek alanyai.
     
  • Szó volt még egy állatvédelmi központ kialakításáról, eddig név nélküli közterületek elnevezéséről, közterületen elhelyezendő műalkotásról – ezekről hamarosan külön cikkben számolunk be.
Schöngrundtner Tamás
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen.  2024. január 23. 17:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.