2021. január 24.
//
Timót névnap

Akár Veszprém környéki is lehet az év turistaháza

Magyarország legjobb turistaházát keresi az Aktív Magyarország csapata, a döntőbe került tíz ház között pedig kettő Veszprém környékén található.

Évek óta tendencia, hogy egyre nő az aktív turizmus rajongóinak száma: jó idő esetén egyre szívesebben töltjük a hétvégéket a szabadban, megyünk el kirándulni egy-egy természeti csodához vagy éppen geocachingelünk a barátokkal. Az ősz erre talán az egyik legalkalmasabb időszak: a tarka ruhát öltő erdők, a szélben suttogó fák hangja egyenesen felszólítanak bennünket arra, hogy a nyakunkba vegyük a természetet.

A színorgia mellett persze a természetjárás rendkívül egészséges is, a télre készülve pedig kiváló lehetőséget teremt arra, hogy még egyszer feltöltsük a D-vitamin raktárainkat és a szabad levegőn mozogva töltsük el a napjainkat, mielőtt hosszabb időre bekuckóznánk a zárt térbe.

Éppen ezért is hirdette meg az Aktív Magyarország az Év Turistaháza versenyt: a pályázat célja, hogy egy aktívabb, egészségesebb életmódra buzdítsanak és minél többen látogassák meg az ország ezen pontjait.

Hubertlaki Kulcsosház / Fotók: csodasmagyarorszag.huHubertlaki Kulcsosház / Fotók: csodasmagyarorszag.hu

A szeptember közepén kiírt pályázat október 15-én zárult az első fordulóval, amely során az Aktív Magyarország szakmai zsűrije kiválasztotta a 2020-as év TOP 10 turistaházát.

Ezek a következők lettek:

Annafürdői Vendégház
Ágasvári Turistaház
Hubertlaki Kulcsosház
Károly-lak Turistaház
Kistolmácsi Erdei Lak
Kőhegyi Czibulka János Menedékház
Kútbereki Turistaház
Rudolf-tanya
Som-hegyi Turistaház
Vízfő Turistaház

A legjobb tíz ház közül kettő is (Hubertlaki Kulcsosház, Károly-lak Turistaház) Veszprém közelében található, s mivel a verseny még nem zárult le, akár közülük is kikerülhet az Év Turistaháza: a tíz döntős közül a legeslegjobbat a civil közönség választhatja ki.

Hubertlaki Kulcsosház

Ugod község Hubertlak nevű külterületén, az Öreg-Bakony északnyugati szegletében, a bakonyi Gyilkos-tótól (Hubertlaki-tó) pár száz méterre található az összesen tizenkilenc fő befogadására alkalmas Hubertlaki Kulcsosház. Az égbe törő fenyőfák övezte épületegyüttes helyén korábban az Eszterházy család háromszintes, kőből és gerendákból épült vadászkastélya állt egy gondnoki lak és istállók, ólak társaságában. Bár a főépület felső szintjét szinte teljesen elpusztította egy 1967-es tűzvész, egy részét sikerült megmenteni az egykori vadászkastélynak: a mai, 2014-ben teljes mértékben felújított kulcsosházat az egykori grófi lakosztályból, a különálló konyhát és az étkezőt pedig a gondnoki házból alakították ki.

Aki itt vesz ki szállást, egy kicsit még most is visszarepülhet az időben. A házban cserép vagy vaskályhával fűthetünk, az elektromos áramot egy benzinüzemű aggregátor termeli, így érdemes vele takarékoskodni és inkább a természetes napfényre vagy gyertyára támaszkodni. A víz szintén a masina segítségével, kutakból érkezik, a konyhai főzés során pedig szintén elő kell kapni a múlt századi tudást. De éppen ez a hely bája: egy ilyen közegbe pontosan azért megyünk, hogy kiszakadjunk az átlagos hétköznapi körülményeink közül, a kulcsosház pedig ennek maximálisan eleget tesz.

A közelben egyébként számos látnivaló akad, a már említett Gyilkos-tón kívül alig negyedórányi útra található Bakonybél a Pannon Csillagdával és a Szent Mauríciusz-monostorral, de jó programlehetőséget kínál a Kőris-hegy kilátójának meglátogatása is, és persze az erdőben is bármerre elindulhatunk.

Károly-lak TuristaházKároly-lak Turistaház

Károly-lak Turistaház

A Kelet-Bakony egyik legnagyobb kiterjedésű, egybefüggő erdőtömbjének közepén, Isztimér határában áll a VERGA Zrt. által négy éve felújított Károly-lak Turistaház. Az épület ugyancsak hosszú múltra tekinthet vissza: eredendően 1924-ben épült és a közeli Királyszállás kastélyához tartozott.

Ekkor még vadászpihenőként szolgált, később viszont a VERGA úgy látta, turistaházként új funkciót adhatnának neki, ezért a felújítás mellett a boronafalas faházat kibővítették és a komfortfokozatát is növelték. A kulcsosházként működő erdei szálláshely ma összesen 10 fő befogadására alkalmas: a régi, felújított épületben 3-4 fő fér el, míg az újonnan épített házban 6 férőhely található.

A ház mellett halad el az Országos Kéktúra vonalának egyik ága, amely a “Tűzköves árok” szurdokvölgyön vezet át, így a hely remek kiindulópont lehet a Kéktúra egy részének teljesítéséhez is.

A turistaházakra az Aktív Magyarország Facebook-oldalán, az egyes házakról készült fotókra adott lájkkal lehet szavazni október 30-ig.

Bertalan Melinda

További cikkek

Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Találd ki, melyik veszprémi látványosságot kapták lencsevégre a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársai, lőj egy képet magadról a helyszínen és szállj versenybe a Veszprémi Fotószafari nyereményeiért.
5 virtuális túra, ha már nagyon fűt az utazási láz
5 virtuális túra, ha már nagyon fűt az utazási láz
Olasz kaland a csizma sarkában, tülekedés nélküli séta a Louvre-ban és Mount Everest-expedíció is elérhető a kanapéról.
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Ha létezik az utazósznoboknak tiltólistája, a karácsonyi vásárok valószínűleg szerepelnek rajtuk. Mert túl turistásak, túl drágák, túlságosan a kirakatról szólnak. Ez hatalmas tévedés. A karácsonyi vásárok legalább annyira az európai kultúra részei, mint Firenze szobrai vagy a görög Meteorák, így felkeresésük egyben kultúrtörténeti utazás.
Öt hely, amit érdemes felkeresni, ha 2021-ben nem nyaralhatunk külföldön
Öt hely, amit érdemes felkeresni, ha 2021-ben nem nyaralhatunk külföldön
Egyébként akkor is érdemes felkeresni őket, ha nyárig mégis megnyitják a határokat, a magyar vendéglátásnak minden itthon elköltött fillérre szüksége lesz az életben maradáshoz.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.