2021. május 18.
//
Erik névnap

Köszönet gyermekeink második édesanyjának

2020. december 5. 5:00
Hétköznapi hősök, akik nem kérdeznek, cselekednek. A vírushelyzet ellenére sem tagadták meg a szeretetet gyermekeinktől: ha ölelésre vágytak, akkor megkapták, ha folyt a nózi, ugyanúgy segítettek kifújni nekik. Dadusok, óvó- és tanító nénik; akik életüket adnák utódainkért.

Lehet tagadni a koronavírus jelenlétét. Sőt, akár nevezhetjük politikai vírusnak is. Kommentelhetünk nap mint nap az elhalálozási adatokat tartalmazó cikkek alá nevetős szmájlikat. Bármit lehet. De amellett nem mehetünk el, hogy embertársaink lassan úgy dőlnek ki, akár a dominó. És még messze nincs vége...

Közben pedig ősz lett. Fáradt, hideg évszak köszönt be, maga mögött hagyva az indián nyarat. Reggel, este leszáll a köd, átállítottuk az órát, hamar sötétedik. Ez sem tesz túl jót a kedvünknek, de kitartunk. Kinyitjuk a szemünket, jó reggelt puszit adunk gyermekeinknek, majd óvodába, iskolába visszük őket. 

Így fest ez a mi szemszögünkből. Most azonban szeretnék lefesteni egy másik képet is. Egy képet, ami az erő feletti hittel, reménnyel való újrakezdést ábrázolja, akár a letörölt, tiszta tábla a nap elején. Igen, a tanító nénikre gondolok, akik ezekben a nehéz időkben is anyjuk helyett anyjuk a gyermekeknek.

Dadusok, óvó- és tanító nénik; igazi hősök.Dadusok, óvó- és tanító nénik; igazi hősök.

De említhetem a dadusokat, óvónőket is, akik szintén nem kérdeznek, csak cselekednek. Egy pillanat erejéig sem tagadják meg az odafigyelést, gondoskodást kisgyermekeinktől. Az ölelés, a pofi simogatása – ha éppen elpityeredett a kicsi – a nap része maradt, ahogy a segítség a nózi kifújásánál is.

Teszik mindezt egyszerre számtalan csöppségért. Hogy miért? Mert ez nem csak egy hivatás számukra. Ez az életük. Amit még ha furcsán hangzik is, de napról napra kockáztatnak legféltettebb kincseinkért. Arról nem is beszélve, hogy őket ugyanúgy várja haza a család, férj, gyerekek, idősebb hozzátartozók.

Mindeközben nekünk sokszor semmi sem szent. Üzenetekkel bombázzuk őket az esti órákban, amikor másnapra készülnek, és felháborodunk, ha elmarad a válasz. Kételkedünk bennük, ha fiatalok, tartunk tőlük, ha idősek. Pedig csupán egyetlen feladatunk akad az irányukba:

hinni bennük, ahogyan ők hisznek gyermekeinkben.

Simon Dani

További cikkek

Enne lisztkukac-burgert? Az unióban hivatalosan is élelmiszer a rovar lárvája
Enne lisztkukac-burgert? Az unióban hivatalosan is élelmiszer a rovar lárvája
Egy május eleji döntés értelmében a lisztkukac lárváját élelmiszerként is forgalomba lehet hozni az Európai Unió területén. Jobb, ha hozzászokunk a rovarevés gondolatához!
Fehér tálca és sárga csillag
Fehér tálca és sárga csillag
Heves indulatok mellett óriási logikai zsákutcákba futott bele néhány kommentelő, akik a védettségi igazolvánnyal rendelkező, és nem rendelkező emberek megkülönböztetését mosták össze a történelem egyik legsötétebb korszakával. Belefér-e a szólásszabadságba mindez? Az írás nem tudósítás, nem elemző cikk, csupán a szerző véleménycikke.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Mi marad ezután?
Mi marad ezután?
Még nagyon korai lenne azon gondolkodni, mi lesz majd, ha ennek vége. De talán a lelkünk listázhat…
Honnan ez a türelem és humánum az oltópontokon?
Honnan ez a türelem és humánum az oltópontokon?
A cikk szerzője a személyes tapasztalatait vetette össze a közösségi médiában megfigyelt véleményekkel és a hivatalos szerv nyilatkozatával az oltópontokon tapasztalható helyzetről.