2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Márai elemzése első díjat ért a veszprémi újságírónak

Az első díjat érdemelte ki Zatkalik András veszprémi újságíró, riporter a Magyar Nemzeti Írószövetség által meghirdetett Márai-pályázaton. A „Szindbád jelet hagyott” című pályaműve mellett a magyarok olvasási szokásairól és a szülők felelősségéről is beszélgettünk a díjazottal.

Egyes statisztikák szerint ma a felnőtt lakosság mindössze 50%-a olvas szépirodalmat. Ennél is kisebb az arány a fiatalok körében, ebben pedig a szülőknek és a tanítóknak már a gyermek egészen kicsi korától nagy felelőssége van, hiszen nem mindegy, hogy milyen példákat lát a gyermek otthon, illetve milyen könyvet adnak először a kezébe - vallja Zatkalik András, aki szerdán vette át a Magyar Nemzeti Írószövetség díját Budapesten a Puskin Kávéházban tartott ünnepségen.

A veszprémi újságírót a „Szindbád jelet hagyott” című pályaművéért díjazták, amelyben Márai Sándor egyik – irodalmárok által megfogalmazott jelző szerint – legkülönlegesebb szerzeményét elemezte, a „Szindbád hazamegy” című regényt.

De mitől olyan különleges ez a Márai-mű? - tesszük fel a kérdést a díjazottnak.

Márai Sándor, a Szindbád hazamegy című művét egy általa nagyra tartott kortárs író stílusában írta meg, ezzel is tisztelegve előtte. Ő nem más, mint Krúdy Gyula, az ő nyelvezetét használta Márai ebben a művében, amelyben tökéletesen és rendkívül finoman fogalmazva írja le a Trianon utáni magyarság lelki állapotát. A felébredés, vagy fel nem ébredés kérdését feszegeti, amely a magyarság fennmaradásának, a magyar nyelv megóvásának a kulcskérdése.

Zatkalik András számos idézeten és gondolatmeneten keresztül elemezte pályaművében Márai által szépirodalmi stílusban felsorakoztatott érveket a magyarság megőrzése mellett, ezt a munkát díjazták most a legmagasabb irodalmi szinten is.

A Magyar Nemzeti Írószövetség egyébként kampányt indított "Könyvet a kézbe!" címmel az olvasás népszerűsítéséért, nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztályt megcélozva is, emellett újabb pályázati kiírásokkal szeretnék ösztönözni az irodalom iránt érzékeny embereket, hogy ők maguk is ragadjanak tollat, üljenek a klaviatúra elé és fogalmazzák meg önálló gondolataikat egy-egy irodalmi téma, mű kapcsán. A legjobb pályaművek a Magyar Múzsa című irodalmi-művészeti folyóiratban publicitást is fognak kapni.

Zatkalik András jövőbeni terveiről elárulta, hogy bár már nyugdíjas éveit tölti, a médiában és az írásban továbbra is aktív. Televíziós riporterként is dolgozik, valamint több újságba is rendszeresen publikál, emellett könyveket szerkeszt, nyelvi és stilisztikai korrektúrákat végez. Ezek mellett pedig legújabb kötetén is dolgozik, amelyben a Tollas próbákhoz hasonlóan saját gondolatait fogja megosztani az olvasókkal.

 

Zatkalik András elismerései és kitüntetései:

2003: Magyar Újságírók Közössége (MÚK) Lant és Toll Díja,
2006: IPOSZ (Ipartestületek Országos Szövetsége) és a Szakmai Ipartestület egy-egy díja
2015: MÚK Petőfi Sándor Sajtószabadság Díj
2009: Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete
2016: Veszprém Megyei Jogú Város Szabad Sajtó Díja
2020: Magyar Nemzeti Írószövetség I. díja a Márai-pályázaton

Hajas Bálint

További cikkek

Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál
Aki a szótárból és a receptekből is irodalmat csinál
Podmaniczky Szilárd József Attila-díjas író, költő, publicista volt a Művészetek Háza Olvasólámpa programsorozatának vendége csütörtökön az Utas és holdvilág antikváriumban.
Veszprémi slammerek verseit párosították borokkal
Veszprémi slammerek verseit párosították borokkal
Egy különleges irodalmi-gasztronómiai együttműködés alakult ki egy borász és négy költő által. A Mórocz Pincészet tulajdonosa, Mórocz Tamás ugyanis felkért négy Veszprémhez kötődő alkotót, hogy a boraihoz írjanak slammeket. A végeredmény a magyar költészet napján debütált, és hamarosan mindegyik költemény megzenésítve is hallható lesz.
Veszprémben is József Attilára emlékeztek
Veszprémben is József Attilára emlékeztek
Koszorúzással és a költő verseivel emlékeztek József Attilára születésének 117. évfordulóján a Vetési Albert Gimnázium előtt.
Akár ehhez hasonló értelmetlen cikkcímekből is lehet művészet
Akár ehhez hasonló értelmetlen cikkcímekből is lehet művészet
Fenyvesi Ottó kollázsaiból nyílt kiállítás a Pannon Egyetem aulájában kedden. Az eredetileg 2020-ra tervezett, majd a covid miatt többször elhalasztott tárlatot a magyar költészet napjához kapcsolódóan rendezték be.
Nyáry Krisztián paprikáskrumpli mellett mesélt a Holtszezon közönségének
Nyáry Krisztián paprikáskrumpli mellett mesélt a Holtszezon közönségének
A Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál pénteki nyitó napján Nyáry Krisztián író vendégeskedett, méghozzá a Fricskában.