2021. február 26.
//
Edina névnap

Csak óvatosan az utcán, mert a Google ott is lát minket

2020. október 15. 3:00
Szemfülesek kiszúrhatták már, hogy a Google Utcakép alkalmazása Veszprémben is rögzített különös élethelyzeteket. Cikkünkben megmutatjuk ezeket.

Mióta 2007-ben a Google elindította a Street View, azaz Utcakép nevű funkcióját, emberek sokasága tölti azzal az idejét, hogy a Föld különböző utcáin virtuálisan barangolva érdekes és vicces momentumok után kutasson. Olyan vicces, adott esetben groteszk pillanatok után kutakodva, amelyeket a mindennapi élet szül, a Google segítségével pedig az internetezők elé tárják azokat.

Aki nem ismerné a Street View nevű alkalmazást, annak röviden úgy lehet leírni, mint amikor egy térkép felülnézeti dimenziójából egy adott pont hirtelen három dimenzióssá válik és ott vagyunk azon házak között, ahová ráböktünk a térképen. Mindezt a valóságban úgy hozták létre, hogy egy 360 fokos kamerával felszerelt autó körbejárta a Föld legtöbb országát, annak minden olyan utcáját, ahová egy autó be tud hajtani. Ezeken folyamatosan rögzítette, amit látott, így emberek és az ő mindennapi élethelyzeteik is megörökítésre kerültek.

Nem volt ez másképp Veszprémben sem, ahol utoljára 2018-ban frissítették az Utcaképet a Google-ön belül.

A szemfülesek kiszúrták, hogy Cholnoky-körforgalomban egy kisebb közúti balesetnek is a szemtanúja volt a kamera. Azt nem tudjuk pontosan lemodellezni, hogy hogyan történt a baleset, de a képen látható utánfutó valamiért természetellenesen az oldalán fekszik, körülötte pedig láthatóan már összeült az operatív törzs, hogy megoldást találjanak erre a problémára.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Veszprémben nem odaillő jelenetet örökített meg a Google. Egy előző frissítésben még szerepelt egy utcai verekedés is az egyik középiskola előtt, ahol a kézmozdulatokból ítélve a két diáklány valamin összekülönbözött és a kevésbé elegáns módját választották a vita rendezésének.

A Google Street View által a világ különböző pontjain rögzített vicces jelenetekből ezen az oldalon komplett galériát lehet találni, a veszprémi Cholnoky-körforgalomban történt balesetet pedig ezen a koordinátán tudja bárki leellenőrizni.

Hajas Bálint

További cikkek

Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.
Emlékezzünk a múlt szörnyűségeire és gondoskodjunk a biztonságos jövőről!
Emlékezzünk a múlt szörnyűségeire és gondoskodjunk a biztonságos jövőről!
Szűk körben, de fontos üzenetet megfogalmazva tartotta meg a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját Veszprémben. A csütörtöki csendes koszorúzáson részt vett Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, az IKSZ országos elnöke is, aki rövid interjút adott portálunknak.
Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani
Szeretnék felgyorsítani az oltások ütemét, a cél, hogy húsvétig mindenki megkapja az oltóanyagot, aki előzetesen regisztrált rá - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
Megérkezett a Sinopharm vakcina a Veszprém megyei háziorvosokhoz
Megérkezett a Sinopharm vakcina a Veszprém megyei háziorvosokhoz
Számszakilag teljesíthető, de kockázatos a költségvetés az ellenzék szerint
Számszakilag teljesíthető, de kockázatos a költségvetés az ellenzék szerint
Három ellenzéki önkormányzati képviselő, Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella és Gerstmár Ferenc fogalmazták meg kritikájukat az idei költségvetés számaival kapcsolatban, ami szerintük teljesíthető, de sok kockázatot hordoz magában.