2021. május 18.
//
Erik névnap

Mindenki előtt nyitott az EKF-iroda ajtaja

Beszélgetés-sorozatot indított az EKF csapata, ahol a projekt felelős vezetőit lehet faggatni a részletekről, adott esetben konkrét javaslatokkal előállni. Az első ilyen találkozót hétfőn tartották, az esemény után pedig az operatív igazgatót kérdeztük a tapasztalatokról.

Több fórumon is elhangzott a közelmúltban, hogy a veszprémi és környékbeli lakosok szeretnék jobban megismerni azt, hogy hol tart most az Európa Kulturális Főváros projekt, milyen tervek, programkoncepciók hevernek a tárgyalóasztalon, adott esetben hol tudnának bekapcsolódni ezek megvalósításába.

Többek közt ezt az igényt meghallva, az EKF csapata beszélgetés-sorozatot indított, ahol hetente a projekten dolgozó csapatból két felelős vezetővel lehet leülni és mindenfajta kötöttség nélkül feltenni a kérdéseket, megfogalmazni további javaslatokat, vagy csupán beszélgetni az EKF-ről.

Az első ilyen alkalomra hétfő délután került sor az EKF Kossuth utcai közösségi terében, ahol Mike Friderika, programfejlesztési igazgató és Muraközy Péter, operatív igazgató várta az előzetesen regisztráló embereket, hogy mindenkivel személyesen meghallgassanak, megvitassák a javaslatokat, ötleteket.

Mike Friderika és Muraközy Péter a konzultációnMike Friderika és Muraközy Péter a konzultáción

A közel egy tucat érdeklődő negyedórás turnusokban váltotta egymást, ez a megoldás lehetőséget biztosított, hogy mindenki bemutathassa terveit, feltegye a kérdéseket, továbbá a járványügyi előírásoknak is megfelelt.

A kora estébe nyúló eszmecsere után telefonon értük el Muraközy Pétert, aki elmondta, hogy magánemberek mellett civil szervezetek képviselői is megfordultak ma az EKF közösségi terében, volt aki saját maga által kidolgozott programjavaslattal érkezett, de olyan is előfordult, aki pusztán tájékozódni, ismerkedni szeretett volna a programmal.

Az elmondható, hogy mindenki pozitívan állt a kulturális főváros projekthez, 2023-hoz közeledve, pedig szinte hónapról hónapra egyre nagyobb figyelem hárul majd az EKF logójával fémjelzett programokra.

Közel egy tucat érdeklődőt fogadtak ma az EKF közösségi terébenKözel egy tucat érdeklődőt fogadtak ma az EKF közösségi terében

A sorozat egy hét múlva folytatódik hasonló módon, előzetes regisztráció után várja majd két újabb vezető az érdeklődőket.

A szabad időpontokról ezen a linken elérhető naptárból lehet tájékozódni, az EKF hivatalos Facebook-oldalán pedig a projekttel kapcsolatos hírekről, többek közt a legközelebbi két beszélgetőpartner személyéről is lehet tájékozódni.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.
Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt
Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt
A május közepén induló felmérésben arról is kérdezik az embereket, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. Egy 3,5 kilométeres futókört is létrehoznak.
Egyénekből közösség, tervekből valóság, ez az EKF önkéntesprogramja
Egyénekből közösség, tervekből valóság, ez az EKF önkéntesprogramja
Annak érdekében, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros sikeres legyen, számos tényezőnek kell puzzle-szerűen passzolnia egymáshoz. A kulturális programok és infrastrukturális beruházások mellett pedig van egy olyan szegmense is a projektnek, amelynek eredményét már most kézzelfoghatóan, pontosabban emberközeli módon érzékelhetjük. Az EKF önkéntesprogramjához már most több tucatnyian csatlakoztak, a csapatban pedig a tizenévesek mellett 83 éves önkéntes is megtalálható.
Balatoni kerítések nyomában
Balatoni kerítések nyomában
Formákon túl címmel indul a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hatásterületeit bemutató kampány első epizódja. A sorozat célja, hogy bemutassa az EKF program olyan területeit, amelyek csak lazán kötődnek a klasszikus kulturális területhez, de mégis szerves részét képezik annak. A sorozat első része az 1960-as és ’70-es években épült nyaralók, érdekes formájú kerítésein keresztül az építészet területére enged betekintést.
Elindul a Kultúrpont program: művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. 
Elindul a Kultúrpont program: művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. 
Alkotóközösségek támogatására tett közzé pályázati felhívást a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. A pályázattal olyan jelentős, régiós kötődésű művészeti csoportokat és közösségi kezdeményezéseket kívánnak támogatni, akik tevékenységükkel meg tudják szólítani a helyi társadalom szélesebb rétegeit, és a művészet megtapasztalásának újszerű formáit kínálják számukra. A program hosszútávú célja, hogy a turisztikai szezonon túl is vonzóvá tegye a régió egészét.