2023. június 7.
//
Róbert névnap

Kollégiumba költözött a rendszerváltás

A budapesti tárlat után hazaköltözött Csík Richárd, veszprémi festőművész rendszerváltás témáját feldolgozó kiállítása. A járvány miatt a kiállítóterek helyett egyenesen a középiskolás diákok kollégiumába kerültek a képek.

Pont egy éve, tavaly szeptemberben nyílt meg Budapesten az Aranytíz kultúrházban Csík Richárd Váltás 30 névre keresztelt kiállítása, amely a három évtizeddel ezelőtti rendszerváltás témakörét járja körül, a művésztől már megszokott kreatív és vegyes technikákat alkalmazó képeken keresztül.

Akkor még arról szóltak a tervek, hogy a tárlatot Veszprémben nagyközönség előtt is bemutatják majd, azonban a koronavírus-járvány – mint oly sok mást – ezt is felülírta a kiállítóterek bezárásával.

A kiállításról mégsem kellett lemondani, viszont egy sokkal célzottabb közönség számára tették elérhetővé.

A festőművész kezdeményezésére a Veszprémi Középiskolai Kollégium ad majd otthont a kiállításnak, igaz a hatályos szabályokat betartva, ezt csak a kollégium lakói láthatják majd, kívülről nem lehet bemenni. Így sem elhanyagolható azok száma, akik megismerkedhetnek a rendszerváltás ilyen jellegű feldolgozásával, hiszen összesen 420 diák lakik az intézményben, mind olyan korúak, akik már nem élték át az 1989-90-es politikai és társadalmi eseményeket.

Fehér Csabától az intézmény igazgatójától megtudtuk, hogy nem új keletű egy ilyen tárlat az intézményben, hiszen a kollégisták között számos tehetséges művészpalánta van, az ő alkotásaikból is szoktak tárlatot szervezni, viszont a COVID-19 miatt erre idén nem volt lehetőség.

Csík Richárddal régóta tartó együttműködést ápolnak, rendszeresek az egyeztetések közöttük. Az év eleji megbeszélésen merült fel, hogy Richárd szívesen felajánlja a képeket a kollégiumnak egy kiállítás erejéig, hogy a fiatalokhoz ezáltal is közelebb hozza Magyarország történelmének egyik legjelentősebb és történelmi távlatban legközelebbi időszakát.

Éppen ezért a kollégiumban kisebb csoportokban a pedagógusok tárlatvezetést is tartanak majd, hogy még tisztább képet kapjanak a fiatalok a rendszerváltás körülményeiről.

És hogy ehhez milyen vizuális segítséget kapnak, arról a művészt, Csík Richárdot kérdeztük, aki portálunknak elmondta, hogy a képek inspirációját részben saját gyermekkori élményeiből is merítette, valamint felhasznált levéltári dokumentumokat, fotókat és politikai plakátokat is.

A képeken megjelennek rendszerváltáskori veszprémi és országos események is, úgy mint a vasfüggöny leomlása, Nagy Imre újratemetése, vagy éppen a veszprémi Lenin-szobor elszállítása.

Mindehhez a művész vegyes technikát használt, kollázs és olajképeken, valamint egyszerű vászonképeken is.

Hajas Bálint

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Tizenöt alkalmas művészetterápiát szervezett a Befogadás Házában élő hajléktalanoknak a Finart Design Kft. a VEB 2023 Zrt. támogatásával. A Quirin Ágnes grafikus vezette foglalkozásokon készült képekből szombaton nyílt kiállítás a Dubniczay-palota magtárában.
A művészet és a tudomány találkozása
A művészet és a tudomány találkozása
Csütörtök délután Startvonal címmel nyílt tárlat a Csikász Galériában. A Veszprémből indult fiatal és középgenerációs művészek friss munkáit mutatták be a helyen, ahol a legtöbbjük pályája elkezdődött. A kiállítás kurátora: Áfrány Gábor.
Olajfestménytől a batikolásig: így alkotnak a veszprémi nők
Olajfestménytől a batikolásig: így alkotnak a veszprémi nők
Veszprém környéki nők alkotásaiból nyílt kiállítás a Hangvilla folyosóin kedden a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE) szervezésében.
Szívhez szóló műalkotások
Szívhez szóló műalkotások
Pálfy Gusztáv Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész kiállításának megnyitójával indult útjára az idén 30 éves Gizella-napok programsorozat. Az emberi élet minden rezdülését bemutató, körülbelül kétszáz kisplasztikákból álló galéria kecskeméti székhelyű, de néhány részletét most a Városháza aulájában is megtekinthetnek az érdeklődők.