Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Amikor összefonódik a kávé és a művészet

2020. november 15. 4:00
A kávé a legerősebb kapocs gazdasági, politikai és társadalmi szempontból, hiszen az ivóvíz után a világ legnépszerűbb itala és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer. A kávé és a kávézás különleges kapcsolatot ápol a művészettel is. Ezt a kapcsolatot a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével a Sole Mizo Zrt. is kihasználta és Vidd magaddal a művészet élményét! szlogennel festményekbe zárt kávékülönlegességeket dobott a piacra.

Mind a mai napig ódák keringenek a zsibongó, élettől lüktető kávéházakról, nagy irodalmárjainktól a feketéért fizetségül járó strófákról és regényfejezetekről. A festőművészeknek is gyakran szolgált témaként a kávéházi élet, például Schönberger Armand Kávéházi jelenet című festményén is.

A kávé és a kávézás különleges kapcsolatot ápol a művészettel. Az évszázadok során sokakat inspirált, és még többen merítettek energiát vagy kerültek ihletett állapotba a kávé által. Élettani hatásai, a készítés szertartása, a különleges aromák, illatok olyan hatalmas alkotókra voltak hatással, mint Beethoven, Mahler, Proust vagy Balzac, akik közül többen szavakba is öntötték elragadtatásukat.

Hazánkban ezt a kapcsolatot a legérzékletesebben a XIX. századi kávéházi kultúra megjelenésével tapasztalhattuk. Ki tudja, hány nagy festménnyel, verssel vagy regénnyel lenne szegényebb a világ a kávé és a kávéházak utánozhatatlan hangulata és inspirációja nélkül.

Mára hagyománnyá vált a kávézás és a kultúra szoros összefonódása, akár egy magányos műteremben elkortyolt feketéről van szó, vagy egy zajos belvárosi kávézóban fogyasztott cappuccino. Ez a különleges ital a mai napig nem veszített semmit a művészetet hajtó erejéből. A kávézás mindig egy csendes pillanat a rohanó világban, felébreszti a szunnyadó kreativitást, hogy aztán energiát és kedvet adjon az alkotáshoz. A modern kávézók ma már megszokott és állandó helyei a kortárs művészeteknek, számos állandó vagy időszakos tárlatnak, kiállításnak adnak otthont.

A kávé fogyasztása divatja semmit sem múlt, talán csak egy kicsit megváltozott. Egyre tobb kávéházban van arra lehetőség, hogy kedvenc italunkat elviteles pohárban, rohanva a munkahelyünk felé fogyasszuk.

A rohan, felgyorsuló világ kávézási stílusa 2020 őszén a Sole Mizo Zrt-t arra inspirálta, hogy a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével egy limitált szériás Mizo Art Coffee kollekciót alkossank meg, hogy – a kávézás mellett – a művészet élményét is bárki magával vihesse akár a szabadba is.

Céljuk, hogy a sorozattal vásárlóik belekortyoljanak a művészet hívogató szépségébe, és kedvet kapjanak ahhoz, hogy újabb alkotásokat ismerjenek meg. Az esztétikai élményen túl az új sorozat dobozain érdekes információk is olvashatók a művekről, melyeket kibővítve a www.mizo.hu/artcoffee oldalon olvashatnak.

Ahogy a kávé az évszázadok során inspirálta az egyetemes művészet és kultúra fejlődését, úgy szeretnék ezzel az egyedi sorozattal hozzájárulni a kortalan alkotások élvezetéhez bárhol, bármikor.

Ha másért nem is próbálnánk ki a Mizo új kávéitalait, akkor talán azért érdemes inni egyet legalább a mai nap, mert ma ünnepeljük a kávé világnapját!

Krónusz-Riskó Annamária
Bertalan Melinda
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.