Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: koronavírus, talajszennyezés, V-Busz

2020. szeptember 29. 4:00
Hosszú idő után először tartottak rendes közgyűlést csütörtök délután. Záporoztak is a napirend előtti kérdések.

A koronavírus második hulláma Veszprémben is felütötte a fejét – nyitotta az ülést Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP). Hozzátette: a veszélyhelyzet idején a polgármesterek különleges jogköröket kaptak a járvány elleni védekezéshez, ez azonban most nem áll rendelkezésre. Az intézményekben megtettek mindent, ami elvárható, az idősotthonok, szociális intézmények kijárási korlátozás van érvényben. Lemondták a jövő hétvégére tervezett Szent Mihály-napi búcsút. A védekezés jegyében maszkviselésre buzdítják az embereket, mert bár az életnek mennie kell tovább, az oktatásnak folynia kell, de a vírus köztünk jár és óvatosságra van szükség. 

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) frakcióvezető interpellációban javasolta, hogy a város weboldalán tegyék elérhetővé a tervtanács anyagait.

Hartmann az állatkerttel kapcsolatban is interpellált: azt kérdezte a polgármestertől, hogy tervezik-e a Gulya-dombi bejárathoz vezető bekötőút megszüntetését, az ottani parkolóhelyek számának csökkentését? Van-e szándék a Kiskőrösi utca felőli kőhíd kétsávosra bővítésére?

Zakar Csaba (DK-Szakszervezet) arról kérdezte a polgármestert, hogyan ellenőrzik a V-Busz szolgáltatásának minőségét, és milyen megállapításra jutottak ezzel kapcsolatban? 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) a csererdei talajszennyezéssel kapcsolatban érdeklődött. Milyen eredménnyel zárult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vizsgálata az egykori Bakony Művek területén fennálló talaj-, talajvíz- és karsztvíz-szennyezés felszámolásával kapcsolatban?

Katanics Sándor (DK-Szakszervezet) frakcióvezető szerint idén egyre jobban elszaporodott a parlagfű és az egyéb invazív fajok. Mit tud tenni Veszprém polgármestere annak érdekében, hogy a városban található és a várost körülvevő zöld felületek ne károsodjanak tovább?

Benczik Gabriella (MSZP-LMP-P) azt kérdezte, milyen segítséget nyújthat az önkormányzat városunk óvodáiban fennálló óvodapedagógus-hiány megoldásában? 

A polgármester minden interpellációra és kérdésre írásban ígért választ.

Guzslován Gábor (DK-Szakszervezet) azzal kapcsolatban szólalt fel, hogy a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállók közalkalmazotti jogviszonyát megszüntette a kormány. Mint mondta, Budapest még augusztus végén egyezett meg a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével egy új kollektív szerződés létrehozásáról, Szegeden pedig most tervezik közgyűlés elé vinni azt a megállapodás tervezetet, amely a Munka Törvénykönyve által előírtnál magasabb garanciákat biztosít a munkavállalóknak. Guzslován jelezte: Európa Kulturális Fővárosaként Veszprémnek is hasonló lépéseket kellene tennie.

Kovács Rajmund független képviselő indítványozta, hogy az önkormányzat növelje meg a V-Busz felügyelőbizottságának létszámát. A polgármester válaszában emlékeztetett: a felügyelőbizottsági helyekkel kapcsolatban az önkormányzati választások után a többségi és az ellenzéki frakciók konszenzussal döntöttek. Az indítványt 11 nem, 7 igen szavazattal utasították el.

Gerstmár Ferenc indítványozta a házhoz menő lomtalanítás időszakának meghosszabbítását egy hónappal,  október 31-ig a járványhelyzet miatt kialakult csúszás miatt. A polgármester jelezte: a járvány sok téren más mederbe terelte az életünket, jelenleg nincs meg az anyagi fedezete a lomtalanítás meghosszabbításának. Hozzátette: a hulladékudvar továbbra is nyitva tart és átveszi a hulladékot. Az indítványt 7 igen, 11 nem szavazattal utasították el.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.