Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közel hárommilliárdos uniós forrásból tennék szerethetővé a belvárosi parkot

2020. október 2. 12:00
Többek között az építési szabályzat módosításáról, a költségvetés állapotáról és a kulturális negyedről is szó volt a szeptemberi közgyűlésen.

Több ponton is módosították a Helyi Építési Szabályzatot. Erre egyrészt a körgyűrű átépítése miatt volt szükség: a 8-as és 82-es utakat összekötő új szakasz a korábban elfogadott településrendezési eszközökben kijelölthöz képest eltérő nyomvonalon és nagyobb területigénnyel valósul meg, emiatt volt szükség módosításra. Szintén a nyolcas út fejlesztéséhez kapcsolódóan módosították a litéri csomópontra vonatkozó részeket is, itt a csomópont körforgalmának északi ágából kiindulva jelölnek ki új földutat azoknak az ingatlanoknak a megközelítésére, amelyek eddigi megközelíthetősége az átépítés miatt megszűnik.

A megszűnő földutakat egy újjal váltanák ki, amit a litéri csomópont felől lehetne megközelíteni (Műholdkép: Google)A megszűnő földutakat egy újjal váltanák ki, amit a litéri csomópont felől lehetne megközelíteni (Műholdkép: Google)

Harmadrészt a Beurer-Hungaria Kft. tulajdonában lévő Párna utcai ingatlanok besorolását változtatták meg annak érekében, hogy a cég tulajdonában lévő két telket összevonhassák, azokon pedig egy tervezett beruházás megvalósulhasson. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) beszámolt az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról. Mint kifejtette, a koronavírus okozta helyzet jelentősen átírta a februárban elfogadott költségvetést mind a bevételi oldalon, mind a kiadások terén. A bevételek esetében leginkább a felhalmozási tételek maradtak el az előirányzattól (5,3% teljesült). Az ingatlanok értékesítéséből származó bevétel aránya 3,8 %, a csekély mértékű teljesítés oka, hogy több ingatlanértékesítés is csak az előkészítés fázisában van, a bevétel a második félév folyamán várható. Ami a kiadásokat illeti: az intézményi kiadások időarányosan az előirányzatoknak megfelelően alakultak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy visszavonják, majd magasabb forrásigénnyel újra benyújtják a kulturális negyed kialakítására vonatkozó pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba. Erre azért van szükség, mert az eredeti pályázati anyag elkészülte óta a kivitelezési költségek jelentősen megnőttek, így az eredetileg megítélt támogatás nem fedezte volna a vállalt fejlesztéseket.

Komoly fejlesztésre vár az Erzsébet-ligetKomoly fejlesztésre vár az Erzsébet-liget

A kulturális negyed program részeként megújulna az Erzsébet-liget, a Kálvária-domb, új funkciót kapna az egykori gyermekkórház, összességében tehát a veszprémiek körében népszerűvé vált Séd-völgyhöz hasonló mértékű átalakuláson esne át a kis Tescótól a Megyeház térig húzódó park. Összességében az eredetileg megítélt 1,6 milliárd forint helyett az újra benyújtott pályázatban 2,9 milliárd forintot kér erre a célra a város. 

Gerstmár Ferenc (LMP) arra kérdezett rá, elkészülhet-e a beruházás 2022 végéig, hogy Európa Kulturális Fővárosaként már a megújult kulturális negyed várja a vendégeket és helybelieket. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, éppen azért kérnek többlettámogatást, hogy biztosan rendelkezésre álljon a szükséges pénzösszeg a munka elvégzéséhez. Az alpolgármester úgy látja, hogy gyors előkészítést és eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés egy-másfél év alatt megvalósítható, így a terület időben elkészülhet. Porga Gyula polgármester hozzátette: nem szeretnék, ha 2023-ban építési terület lenne a városban, különösen a kiemelt helyszíneken. Mérlegelik azt, hogy mi készülhet el 2023-ig, ami nem, azt el sem kezdik 2024 előtt. 

Ez történt még:

  • Heves vita bontakozott ki arról, hogy törvényi rendelkezéshez igazodva eltörölték a köztéri reklámhordozókat sújtó adót. Az ellenzéki képviselők elsősorban azt kritizálták, hogy ezáltal a buszvárókban kihelyezett reklámok révén az azokat kihelyező, Mészáros Lőrinchez köthető Publimont kft. kerül előnyös helyzetbe. A többségi oldal képviselői szerint ugyanakkor a baloldal a piaci szegmenst korábban uraló francia cég érdekeit képviseli az új, magyar szereplővel szemben.
     
  • Az önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy a régióvezető tisztifőgyógyszerész engedélyt adjon Gyulafirátóton fiókgyógyszertár létesítésére. A rátóti gyógyszertárat eddig üzemeltető cég felmondta bérleti szerződését az önkormányzattal, a helyére új üzemeltető érkezik, így a városrész nem marad patika nélkül.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.