2021. január 26.
//
Vanda névnap

110 millióból fejleszthetnek a veszprémi magánszállások

Nyár elején írták ki azt a pályázatot, ami a legfeljebb nyolc szobával rendelkező magánszálláshelyeket segíti – Veszprémben 45 vállalkozás részesült összesen több mint 110 millió forint értékben a keretből.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozta a turisztikai ágazatot: tavasszal gyakorlatilag hónapokra eltűntek a vendégek, és ez különösen a kisvállalkozásokat hozta nehéz helyzetbe. A kormány ezért úgy döntött, hogy a legfeljebb nyolc szobával rendelkező magánszállásadók szobánként akár egymillió forintos támogatást igényelhetnek felújításra, korszerűsítésre, a szolgáltatások színvonalának emelésére. Az igényelt összeget sokrétű fejlesztésekre költhetik a pályázók a kültéri beruházásoktól kezdve a bútorcserén vagy festésen át a napkollektorok beszerzéséig.

A veszprémi Fridához hasonló kisvállalkozások fejlődhetnek a pályázat révénA veszprémi Fridához hasonló kisvállalkozások fejlődhetnek a pályázat révén

A támogatásoknak köszönhetően több mint 670 vidéki panzió és további 74 száz szobánál kisebb panzió újulhat meg az országban. A kifejezetten magánszálláshelyeket célzó pályázati támogatás révén pedig több mint 14 ezer pályázó összesen közel 42 milliárd forint értékben valósíthatott meg fejlesztéseket, közülük 1656-an, több mint 5 milliárd forint értékben Veszprém megyében, 45-en, több mint 110 millió forint értékben pedig Veszprém városában – ismertette a számokat pénteki sajtótájékoztatóján Horváth Péter, a Kisfaludy Zrt. vezérigazgatója. A nyertes pályázóknak év végéig kell befejezniük a munkálatokat. 

Horváth PéterHorváth Péter

Az adatokat megismerve Porga Gyula polgármester is elégedettségét fejezte ki. Mint mondta, tavasszal teljesen leállt a turizmus, ami a veszprémi vállalkozókat is nagyon rosszul érintette, ráadásul akkor még nem is tudhattuk, meddig tart az áldatlan állapot. Nyáron aztán felpörgött a belföldi turizmus – különösen a Balaton népszerűsége ugrott nagyon –, ennek a hatását pedig Veszprémben is érezhettük. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga rámutatott: augusztus végéig harmadával csökkent a vendégéjszakák száma a városban az előző év azonos időszakához képest, ami ugyan komoly visszaesés, de ha figyelembe vesszük, hogy három hónapon át egyáltalán nem láttunk turistát, akkor érezhető, hogy nagyon erős nyarat zártunk. Ráadásul a polgármester abban bízik, hogy a visszaesés tovább mérsékelhető azzal, ha a  szezont kitolva az őszi hónapokban is megmarad a turizmus lendülete. Hozzátette: ez nem újkeletű célja a megyeszékhelynek, a Balaton és a Bakony térségeinek összefogása, a szezon egész évessé nyújtása is célja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programnak. 

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Melyik veszprémi nevezetességnél járunk? Játssz és nyerj a Pannon Egyetemmel!
Találd ki, melyik veszprémi látványosságot kapták lencsevégre a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársai, lőj egy képet magadról a helyszínen és szállj versenybe a Veszprémi Fotószafari nyereményeiért.
5 virtuális túra, ha már nagyon fűt az utazási láz
5 virtuális túra, ha már nagyon fűt az utazási láz
Olasz kaland a csizma sarkában, tülekedés nélküli séta a Louvre-ban és Mount Everest-expedíció is elérhető a kanapéról.
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Ha létezik az utazósznoboknak tiltólistája, a karácsonyi vásárok valószínűleg szerepelnek rajtuk. Mert túl turistásak, túl drágák, túlságosan a kirakatról szólnak. Ez hatalmas tévedés. A karácsonyi vásárok legalább annyira az európai kultúra részei, mint Firenze szobrai vagy a görög Meteorák, így felkeresésük egyben kultúrtörténeti utazás.
Öt hely, amit érdemes felkeresni, ha 2021-ben nem nyaralhatunk külföldön
Öt hely, amit érdemes felkeresni, ha 2021-ben nem nyaralhatunk külföldön
Egyébként akkor is érdemes felkeresni őket, ha nyárig mégis megnyitják a határokat, a magyar vendéglátásnak minden itthon elköltött fillérre szüksége lesz az életben maradáshoz.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.