2020. október 24.
//
Salamon névnap

110 millióból fejleszthetnek a veszprémi magánszállások

Nyár elején írták ki azt a pályázatot, ami a legfeljebb nyolc szobával rendelkező magánszálláshelyeket segíti – Veszprémben 45 vállalkozás részesült összesen több mint 110 millió forint értékben a keretből.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozta a turisztikai ágazatot: tavasszal gyakorlatilag hónapokra eltűntek a vendégek, és ez különösen a kisvállalkozásokat hozta nehéz helyzetbe. A kormány ezért úgy döntött, hogy a legfeljebb nyolc szobával rendelkező magánszállásadók szobánként akár egymillió forintos támogatást igényelhetnek felújításra, korszerűsítésre, a szolgáltatások színvonalának emelésére. Az igényelt összeget sokrétű fejlesztésekre költhetik a pályázók a kültéri beruházásoktól kezdve a bútorcserén vagy festésen át a napkollektorok beszerzéséig.

A veszprémi Fridához hasonló kisvállalkozások fejlődhetnek a pályázat révénA veszprémi Fridához hasonló kisvállalkozások fejlődhetnek a pályázat révén

A támogatásoknak köszönhetően több mint 670 vidéki panzió és további 74 száz szobánál kisebb panzió újulhat meg az országban. A kifejezetten magánszálláshelyeket célzó pályázati támogatás révén pedig több mint 14 ezer pályázó összesen közel 42 milliárd forint értékben valósíthatott meg fejlesztéseket, közülük 1656-an, több mint 5 milliárd forint értékben Veszprém megyében, 45-en, több mint 110 millió forint értékben pedig Veszprém városában – ismertette a számokat pénteki sajtótájékoztatóján Horváth Péter, a Kisfaludy Zrt. vezérigazgatója. A nyertes pályázóknak év végéig kell befejezniük a munkálatokat. 

Horváth PéterHorváth Péter

Az adatokat megismerve Porga Gyula polgármester is elégedettségét fejezte ki. Mint mondta, tavasszal teljesen leállt a turizmus, ami a veszprémi vállalkozókat is nagyon rosszul érintette, ráadásul akkor még nem is tudhattuk, meddig tart az áldatlan állapot. Nyáron aztán felpörgött a belföldi turizmus – különösen a Balaton népszerűsége ugrott nagyon –, ennek a hatását pedig Veszprémben is érezhettük. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga rámutatott: augusztus végéig harmadával csökkent a vendégéjszakák száma a városban az előző év azonos időszakához képest, ami ugyan komoly visszaesés, de ha figyelembe vesszük, hogy három hónapon át egyáltalán nem láttunk turistát, akkor érezhető, hogy nagyon erős nyarat zártunk. Ráadásul a polgármester abban bízik, hogy a visszaesés tovább mérsékelhető azzal, ha a  szezont kitolva az őszi hónapokban is megmarad a turizmus lendülete. Hozzátette: ez nem újkeletű célja a megyeszékhelynek, a Balaton és a Bakony térségeinek összefogása, a szezon egész évessé nyújtása is célja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programnak. 

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprémben még gyerekcipőben az Airbnb
Veszprémben még gyerekcipőben az Airbnb
Európában számos országban böki az emberek szemét a szálláshely közvetítéssel foglalkozó platform. A kormány nyáron adta az önkormányzatok kezébe a rövidtávú lakáskiadás szabályozásának jogát.
A veszprémi főjegyző és a híres cigányprímás is Balatonalmádiban élt és mulatott
A veszprémi főjegyző és a híres cigányprímás is Balatonalmádiban élt és mulatott
Bár teljesen függetlenek egymástól, 100-150 évvel ezelőtt Veszprém jelentős szerepet játszott abban, hogy Balatonalmádi pezsgő fürdővárossá alakuljon. Egy sor neves veszprémi élte itt mindennapjait, ápolta a szőlőbirtokát, élvezte a Balatont és mulatozott, miközben a város épüléséért is sokat tett.
A belföldi foglalások harmada a balatoni régióba szól a főszezonban
A belföldi foglalások harmada a balatoni régióba szól a főszezonban
Idén nyáron is abszolút sláger a Balaton: a főszezonban a belföldi foglalások 34 százaléka szól ide, így nagyjából 12 százalékpontot nőtt az átlagos foglalási érték az előző évhez képest a Szállás.hu legfrissebb adatai szerint.
Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi vár
Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi vár
Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi Kinizsi-vár a Nemzeti kastélyprogramnak és a Nemzeti várprogramnak köszönhetően mintegy másfél milliárd forintból.
Családi álom vált valóra egy vendégház formájában
Családi álom vált valóra egy vendégház formájában
Péntek délelőtt ünnepélyes keretek közt átadták a Szentgálon a családi Bakony-Cinca vendégházat. A vállalkozás az első fontos mérföldköve lehet, hogy a bakonyi településen is fellendüljön a belföldi turizmus.