Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Furcsa párt alkotunk az ÉSTE Formációban” – Süle Zsolt

2020. szeptember 16. 4:00
A Hangfoglaló koncertsorozat programjának keretében szombat délután az ÉSTE Formáció lépett színpadra Balatonalmádiban.

A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár színháztermében kíváncsi, a kultúrát ismét ízlelgetni vágyó közönség toporgott. Nem csupán a zenészeknek, de a nézőtér soraiban ülőknek is „nehéz” lehet a nagy visszatérés, hiszen a sok koncertmentes hónap mintha megbénította volna a várakozó tömeget.

„Valami feszültséget érzek, csak nem tudom, mi az oka” – szólalt meg Süle Zsolt a billentyűk mögül, ahogy a tömegre pillantott, majd elmosolyodott, és ígéretet tett az észlelt jelenség feloldására. Nem csak zenéjükből adódik, hogy a feszültség oldása szinte magától értetődő, de Trócsányi Gergő énekes-szövegíró és Süle Zsolt kettőse – a zenészekkel kiegészülve – olyan csapatot alkot, hogy a közönség száz százalékig velük tud menni, és ösztönösen biztosítják, hogy senki ne maradjon „kívül”, legyen szó szórakoztatóbb, vagy komolyabb hangvételű szerzeményről.

A koncert alatt végre el tudtuk felejteni az elmúlt – pandémiás –, valamint az előttünk álló bizonytalan időszakot; másfél óráig se vírus, se karantén, csak az ÉSTE.

Süle Zsolt kérésünkre szívesen nyilatkozott az elmúlt időszakról, mint mondja: „Nekem hatalmas szerencsém volt, mert amikor kihirdették a veszélyhelyzetet, körülbelül akkor kért fel Vándorfi László A szép, a szende és a szeleburdi című mesejáték zenéjének megírására, tehát az elmúlt időszakot gyakorlatilag a stúdióban töltöttem. Ráadásul nem csak a zenéjét, de a szövegét is komponálhattam, így már-már társszerzője voltam Lacinak, ami felemelő érzés volt."

Fotó: Kovács Bálint (archív)Fotó: Kovács Bálint (archív)

A zenésznek tehát volt feladata, bár, mint mondja a vírus rendesen átírta a koncertnaptárjukat: „Idén elég sok helyre hívtak bennünket, például mentünk volna Fishing on Orfűre is, így azért fájó volt ez az időszak, de nagyon termékenyen telt. Gondolkodom egy szólólemezen is, új dalokat mindenképpen felvennék lassan.

Gergővel is sok szöveget írtunk, tehát az alkotás szempontjából jó időszak volt,

illetve kisebb koncertjeink azért voltak, például falunapokon. Érdekes volt megtapasztalni, hogy a vidéken, zárt közösségben élők mennyire befogadók voltak. Én is vidéki vagyok, így bátrabban lehetek előítéletes, és megmondom őszintén, elgondolkodtam van-e ennek a műfajnak ott létjogosultsága. Teljesen rácáfoltak erre a gondolatomra."

Zsolti a balatoni koncertről így szólt: „Ma egy kicsit örömzenélni jöttünk, nincsen semmi különleges koncepció. Korábban sokat gondolkodtunk azon, legyen-e tematika, de az a helyzet, hogy spontán jól működik. Egymásra nézünk, és gyakorlatilag tudjuk, merre kell menni. Merünk közben változtatni, és persze elsülhet rosszul is, ha nem tudunk egymásra kapcsolódni, és ha nem tudunk egyfajta furcsa pár lenni a színpadon Gergővel."

Zsoltinak és Gergőnek külön mederben is folynak zenészi tevékenységeik, az ÉSTE Formáció tulajdonképpen még egészen fiatal: „Öt éve dolgozunk együtt ebben a formációban, azért az még nem nagy idő, ráadásul egészen más személyiségek vagyunk. Az elején kérdés volt bennem, hogy vajon tudok-e azonosulni Gergő lelkivilágával, de azt éreztem, hogy megláttam benne valamit, amit mások nem feltétlenül, és a közönség is rá tud csodálkozni, hogy milyen is ő. A szövegeit olvasva azt érzem, te jó ég, ez is én vagyok.

Valószínűleg bennem is megvan ez a fajta zsiványság, ez az ördögi lény, amit nem gondoltam volna.

Valószínűleg Gergő kellett hozzá, hogy felszínre jöjjön, erre jó példa, amikor egy dalszövegbe beleírtam egy káromkodást, de rögtön jeleztem Gergőnek, hogy ide majd természetesen kitalálok valami mást. De azt mondta, nem, ezt érezted, amikor írtad, akkor maradjon így. Ez sok gátat szabadított fel bennem, szinte lemeztelenedtem. Életemben először azt éreztem, vessetek a mókusok közé, ez vagyok én!"

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.