Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vakok és gyengénlátók ismerkedtek a római kori síremlékkel

2020. szeptember 12. 4:00
A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének tagjai látogattak el a Laczkó Dezső Múzeum tanulmányi raktárába.

Szerda délelőtt látta vendégül a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének tagjait a múzeum Török Ignác utcai raktára, ahol a 2020 nyarán Dörgicsén felfedezett római kori síremlék, és annak 150 évvel korábban megtalált párjának másolatával ismerkedhettek.

Hajdu Franciska múzeumi kulturális menedzser elmondása szerint intézményük fontosnak tartja a fizikai és szellemi akadálymentesítést, a veszprémi vakok és gyengénlátók egyesületével nem ez az első ilyen program, már korábban is szerveztek számukra tanulmányi raktárlátogatást. A szerda délelőtti eseményen a római kori síremléket nyáron megtaláló Törő Balázs néprajzos segítségével ismerkedhettek a régészeti felfedezésekkel.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a dörgicsei Becce-dűlőben Törő egy villámsújtotta, évek óta romosan álló présház falába építve találta meg a meglepően épen maradt sírkőtöredéket.

Ennek felső részén két delfinalak látható, melyek a római túlvilágra utalnak, alatta egy tipikus kelta viseletű nőalak és néhány betűtöredék olvasható.

Érdekesség, hogy a töredék másik részét a keszthelyi Balatoni Múzeum őrizte, amit még Rómer Flóris fedezett fel 150 évvel korábban egy kékkúti templom küszöbébe építve. A kettőt nemrég illesztették össze a Kőfeszten. Ebben a térségben ritkaságnak számít, hogy egy római kori lelet két részét 150 év különbséggel, egymástól 60 kilométerre találjanak meg. Magyarországon inkább a Duna mentén vagy nagyobb feltárásokon szoktak találni ilyen összeillő kőtöredékeket. A látássérültek szerdán mindkét darab másolatát kitapinthatták, és felfedezhették milyen anyagból készültek és mit ábrázolnak.

A vakok helyzete

A vakok és gyengénlátók világnapját október 15-én tartják, melynek célja, hogy a közvélemény figyelmét a sajátos helyzetre irányítsa. A Semmelweis Egyetem 2016-as kutatása szerint Magyarországon csaknem 33 ezer vak ember él, a látássérültek száma meghaladja a 218 ezret. Világviszonylatban mintegy 36 millióan élnek teljesen a szemük világa nélkül. A BBC egy kutatásra hivatkozva írt 2017-ben arról, hogy ez a szám 2050-ig növekedhet, a jelenlegi mintegy 36 millióról akár 115 millióra is.

A drasztikus növekedés fő oka az orvosi ellátás hiánya vagy annak hiányossága, valamint a krónikus betegségek és az elöregedő társadalom lehet. A cikkben megszólaló Rupert Bourne szerint addigra az enyhe és súlyos látáskárosultak száma elérheti az 550 milliót.

Itthon a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége képviseli, nyúlt szolgáltatásokat és támogatja a vak és látássérült embereket.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47 Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17 Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Régészeti konferenciát rendeztek pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a Veszprém vármegye területén 2022-ben végzett kutatások eredményeiről számoltak be a szakemberek. 2024. március 9. 14:58 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.