2020. október 26.
//
Dömötör névnap

A veszprémi miniszobroknak már őrző-védője is van

Korántsem jellemző, de az „Ezt láttam Veszprémben!” elnevezésű Facebook-csoportban kedves, pozitív hangvételű bejegyzésre bukkantunk.

Iskolakezdés, vége a nyárnak, küszöbén állunk a második hullámnak – nem, ez nem egy költemény. Ráadásul hétfő is van, és csapadékot is mondtak mára. Autóba mégsem ülhetek, hiszen parkolót találni időigényes, a turbókörforgalom pedig szintén bedugulhatna.

A pékségben hiába mosolyogtam az eladókra, a maszkban nem látszott, bizonyára ezért sem köszöntek vissza. Épphogy elkezdődött egy újabb hét, még be sem értem az irodába, de a telefonom megállás nélkül csörgött: a „jóemberek” máris behajtanák azt, amit a szabadnapokon nem sikerült. 

Ezt valóban érdemes látni VeszprémbenEzt valóban érdemes látni Veszprémben

Mély levegő.

Tudom, senkinek sem egyszerű. Ezért is hoztam példaként az utóbbi sorokat, hogy megelőzzem a néhányak által már bevett szavakat, amelyekkel bárhol, bármilyen helyzetben könnyűszerrel lehet védekezni: „ennyi negatívum mellett mégis hogyan maradhatnék pozitív?”

Kulturált körülmények között egyébként az ember még a válaszra is méltatna, ugyanakkor a közösségi portálok világában, az online dzsungel színterén manapság divat lett megállás nélkül panaszkodni, károgni, egymás hovatartozását, nézőpontját semmibe véve – legfőképpen hamis profil kíséretében – szidalmazni. 

A Kolodko-alkotásokkal valódi érték került utcáinkraA Kolodko-alkotásokkal valódi érték került utcáinkra

Különböző csoportokat hoztunk létre, hogy adott településeken akár a városvezetésnek is üzenhessünk, vagy éppen az emeletszomszédunknak, ha ahhoz már kevésbé voltunk tökösek, hogy bekopogjunk hozzá. Nekünk, veszprémieknek az „Ezt láttam Veszprémben!” elnevezésű Facebook-csoport szolgál erre a célra.

Akik csatlakozni kívánnának, bátran ígérhetem, hogy olyan dolgokkal szembesülhetnek, amelyek láttán a segítőkész emberek fejüket lehajtva elszomorodnak. Például exkluzív fényképeket láthatnak hányatott sorsú, az utcán kartonpapíron alvó hontalanokról. Persze, fotózzuk le őket, azzal biztos nekik és nekünk is jobb lesz!

Egy kutya mosolya mögött gazdája gondoskodása rejlikEgy kutya mosolya mögött gazdája gondoskodása rejlik

Azonban az ellenpólus, még ha csak minimálisan is, de létezik. Ezt kívánják bizonyítani a véleménycikkemben elhelyezett fényképek is, amelyek szintén az említett csoportból származnak, negatívum helyett mégis valódi értéket hordoznak magukban. Az irányvonalak adottak, de azt megválaszthatjuk, melyik úton lépkedünk!

A veszprémi miniszobrok a kárpátaljai művész, Kolodko Mihály alkotásai, amelyek az A1 Sped Kft. felajánlásából kerültek kivitelezésre, majd elhelyezésre városunkban. 

Simon Dani

További cikkek

Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Hétköznapi hősök, akik nem kérdeznek, cselekednek. A vírushelyzet ellenére sem tagadták meg a szeretetet gyermekeinktől: ha ölelésre vágytak, akkor megkapták, ha folyt a nózi, ugyanúgy segítettek kifújni nekik. Dadusok, óvó- és tanító nénik; akik életüket adnák utódainkért.
Személyes történetek piaca
Személyes történetek piaca
Mit szólna hozzá, ha a legszemélyesebb vallomásait tartalmazó naplóját valaki pár évtized múlva piacra dobná? A válaszhoz nem feltétlenül kell időgép, a gyakorlat ugyanis már létezik.
Repülő emberek a világban
Repülő emberek a világban
Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen!
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Roger D. Nelson, a Princeton Egyetem kutatója megmért egy olyan jelenséget, amire tudományos magyarázat nem nagyon van, mégis számok igazolják a tételét. Ráadásul a kísérletben nem kevesebb, mint 7 milliárd ember vett részt.
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
A kávé a legerősebb kapocs gazdasági, politikai és társadalmi szempontból, hiszen az ivóvíz után a világ legnépszerűbb itala és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer. A kávé és a kávézás különleges kapcsolatot ápol a művészettel is. Ezt a kapcsolatot a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével a Sole Mizo Zrt. is kihasználta és Vidd magaddal a művészet élményét! szlogennel festményekbe zárt kávékülönlegességeket dobott a piacra.