2020. október 23.
//
Gyöngyi névnap

Déli elkerülő: sokáig tartó útlezárások és terelések kezdődnek

Szeptembertől a Budapesti és a Litéri csomópontoknál és az Almádi csomópontnál kell hosszútávú terelésekre és útlezárásokra számítani. Jelentősen megváltozik a forgalmi rend.

A veszprémi déli elkerülő bővítése miatt forgalmirend-változásokra kell számítani a 8. számú főúton Veszprém térségében szeptember elejétől- tájékoztat honlapján a beruházást végző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Mint írják,a Budapesti és a Litéri csomópontok között a bal pályát lezárják (Székesfehérvár irány) és a forgalmat a jobb pályára terelik, így 2020 végéig kétszer egy sávon lehet mindkét irányban közlekedni.

A Budapesti és a Litéri csomópontok közötti szakaszt, teljes szélességében (2×2 sávon), várhatóan 2021. év végétől használhatják ismét a közlekedők. A Budapesti csomópont előtt egy rövid szakaszon hídépítés miatt a 8. sz. főútról le- és visszacsatlakozva egy párhuzamos terelőúton lehet majd csak haladni. A régi Budapesti csomópont és 49+100 km szelvények közötti szakasz bal pályán lezárják a szélső sávot Körmend irányából, így a forgalom 2×1 sávon haladhat.

Az Almádi csomópontot szeptember 14-én átépítés miatt lezárják.

Itt a Veszprém- Balatonalmádi irányba megszűnik az autóval történő áthajtás lehetősége, valamint a 8. sz. főútról sem lehet sem Veszprém, sem pedig Balatonalmádi irányába lehajtani.

Annak érdekében, hogy az Almádi csomópont zárása miatt, az Almádi és Füredi úti É-D irányú forgalom továbbra is fenntartható legyen, a csomópontok között – párhuzamosan a 8. sz. főúttal – a meglévő utak jókarba helyezésével ideiglenes terelőutak kerülnek kijelölésre - írja a beruházó, amely feltöltötte a tervezetten szeptemberben induló tereléseket bemutató térképet.

A NIF egy képet is mellékelt az Almádi csomópont tervezett forgalmirend-változásáról:

Almádi irányából Veszprém az északi (sárga), Veszprém irányából Almádi a déli (kék) terelőúton közelíthető meg.Almádi irányából Veszprém az északi (sárga), Veszprém irányából Almádi a déli (kék) terelőúton közelíthető meg.

A főút Körmend és Székesfehérvár irányába továbbra is járható marad, a kerékpárosok pedig október végéig tudják a kerékpárutat használni a megszokott módon.

Ebben az időszakban az Almádi és Füredi csomópontok között a 8. sz. főút Körmend irányába kettő, Székesfehérvár irányába pedig egy sávon lesz járható. A NIF szerint a csomópont várhatóan tavasszal lesz újra teljes egészében járható.

Ge. Á.

További cikkek

KERÉKPÁROS FORGALMIREND-VÁLTOZÁS A VESZPRÉM ELKERÜLŐ ÉPÍTÉSÉNÉL
KERÉKPÁROS FORGALMIREND-VÁLTOZÁS A VESZPRÉM ELKERÜLŐ ÉPÍTÉSÉNÉL
Brányi: tizenkét éve közismertek az elkerülő tervezett műszaki paraméterei
Brányi: tizenkét éve közismertek az elkerülő tervezett műszaki paraméterei
A nyolcas út Veszprémet elkerülő szakaszának fejlesztéséről, a beruházás nehézségeiről és hasznáról beszélt szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Brányi Mária alpolgármester. Mint rámutatott, olyan országos fejlesztés kezdődött meg tavasszal, ami sokak életét meg fogja változtatni.
Nevezzünk el közterületet Auer Lipótról!
Nevezzünk el közterületet Auer Lipótról!
Három javaslattal állt elő az MSZP-LMP-P frakció: közterületet neveznének el Auer Lipótról, áteresszel biztosítanák a gyalogos átkelést a megújuló déli elkerülőn és rendeznék a vasútállomás környezetét.
Amikor még 60-ra kellett lassítani Veszprém előtt
Amikor még 60-ra kellett lassítani Veszprém előtt
Hamarosan retró kategóriába tartozik majd az, amikor egészen a Veszprém tábláig el kellett autózni, hogy felhajthassunk a déli elkerülőre. Az új elkerülő építése elkezdődött, mi pedig madártávlatból még egyszer megnéztük a mostani nyomvonalat.
Megkezdődött a veszprémi déli elkerülő út bővítése
Megkezdődött a veszprémi déli elkerülő út bővítése
Megkezdődött a veszprémi déli elkerülő út négysávossá bővítése, a fejlesztés két ütemben, 2023-ra készül el - mondta az útszakasz szerdai munkabejárásán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.