Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Egy másik életben is így mozizunk?

2020. szeptember 5. 17:00
Történetek holokauszt túlélőkről, 2020 legjobb dokumentumfilmje, pénzzé tett reinkarnáció és a jövőkép a moziról a járvány árnyékában a Filmpiknik utolsó napjának ajánlata.

Sikerült ma is beleválasztanunk a lelkileg megterhelőbb alkotásokba, szerintünk azonban az igazi löketet néha épp ezek adják a hétköznapokhoz. Fahidi Éva története például már 2016-ban is teljesen lenyűgözött bennünket a Sóvirág táncszínházi előadás formájában, most pedig dokumentumfilmként időzhetjük fel újra Éva néni sorsát. De a II. világháború tragédiája az Akik maradtak filmdrámában is visszaköszön, azután viszont a reinkarnációról fogunk elmélkedni – de nem ám unalmas filozofikusan, hanem egy rendkívül izgalmas sci-fi formájában. Ajánlónk mellett ismét érdemes a Filmpiknik honlapját is átböngészni a további programért.

A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA – 14:00, Hangvilla, Veszprém

„Kilencvenévesen is tizenhat éves vagyok a magam részéről” – állítja Fahidi Éva, majd ezt bebizonyítva, elvállalja, hogy szerepel egy táncszínházi előadásban. A megrázó erejű dokumentumfilm a több hónapos próbafolyamatot követi végig. Szemtanúi lehetünk az érintés és a mozgás felszabadító hatásának, illetve megismerhetjük Éva tragikus múltját: 49 családtagját veszítette el Auschwitz-Birkenauban, és csak egy pillanaton múlt, hogy ő nem a gázkamrában végezte. Három nő bensőséges kapcsolatába enged bepillantást a film, és közben egyszerre tud szólni a veszteségek feldolgozásáról, a testünk elfogadásáról, és arról, hogy történjék velünk bármilyen szörnyűség, attól még érdemes élni.

AKIK MARADTAK – 19:30, Tagore sétány, Balatonfüred

Hogyan lehet túlélni egy feldolgozhatatlan traumát? A II. világháború utáni Budapesten egy negyvenes nőgyógyász és egy kamaszlány közt különleges kapcsolat szövődik. A holokausztot követően egyedül maradtak mindketten, Klára a tagadásba, Aladár az apátiába menekül, de barátságuk elmélyülésével a lány pótapára és mentorra talál az életkedvét lassan visszanyerő férfiben. Viszonyukat a környezetük gyanakvással szemléli, és közben az 50-es évek politikai légköre is egyre fojtogatóbbá válik. Tóth Barnabás kamaradrámája egészen az Oscar-díj előszobájáig jutott, nem kis részben a két kiváló színész, Hajduk Károly és Szőke Abigél páratlan összjátékának köszönhetően.

EGY MÁSIK ÉLETBEN – 23:15, Hangvilla, Veszprém

Ritka a magyar sci-fi, becsüljük meg, ha készül egy, főleg, ha olyan bravúros alapötlettel bír, mint az Egy másik életben. A film alternatív valóságában a reinkarnáció nyomon követésének a lehetősége a gazdagok privilégiuma, egy cég arra szakosodott, hogy tehetős ügyfelei számára megtalálja azt a testet, amelyben újraszületnek. A hatalmas vagyon beindítja a versengést, a legtöbben simán lemondanának a személyiségükről a pénzért cserébe. Az egyre bizarrabb fordulatok és Lengyel Tamás félig kopasz feje meghökkentenek, a szereplőgárda remekel, a kérdés pedig fel van dobva: mi mekkora összegért vetkőznénk ki önmagunkból?

KÍSÉRŐPROGRAM: Mozi a járvány idején – filmes szakmai konferencia, 10:00, Vaszary Villa, Balatonfüred

Az utóbbi hónapokban jelentősen átalakult a filmes és tévés szakma. Egyrészt változott a támogatási rendszer a Nemzeti Filmintézet létrejöttével, másrészt a világjárvány miatt sok film és tv film forgatása állt le, indult később - más formában - újra, közben pedig sok produkciónál módosult a finanszírozási, gyártási stratégia, itthon és külföldön egyaránt. A mozik hónapokra bezártak, a vezető streaming-szolgáltatók egyre erősödnek és lassan elmosódni látszik a különbség a filmes, mozis, internetes és tévés tartalmak között. A Filmpiknik konferenciáján a szakma vezető alakjaival előbb a gyártás, aztán a forgalmazás oldaláról próbálunk válaszokat keresni a gyökeresen új helyzet legaktuálisabb kérdéseire.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.