Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A vámpír, a bosszúálló meg a traumák napja

2020. szeptember 3. 16:05
Eljött a nap, amikor elmondhatjuk, Veszprémnek és a Balaton régiónak is van már filmfesztiválja: ma kezdődik a háromnapos Filmpiknik.

Bár a nagy visszhangot kapó, többszörösen díjazott magyar filmek közül egyre több ér el már a vidéki kis mozikba, alternatív vetítőhelyekre is, arra már ritkán adódik lehetőség, hogy az alkotókkal is találkozzunk, kérdéseket tegyünk fel nekik, a filmművészet jövőjéről diskuráljunk, mindemellett pedig még elkoptathatatlan klasszikusokat is nézzünk, vagy éppen egy koncerten tomboljunk.

Ebből a szempontból a Veszprém-Balaton Filmpiknik létrejötte tényleg történelmi pillanat, amiről utólag kár lenne azt mondani: én kimaradtam belőle. Mi is arra buzdítunk titeket, hogy éljetek a lehetőséggel, ezért kedvcsinálóként minden nap ajánlunk nektek három filmet és egy kísérőprogramot a kínálatból. A teljes programért pedig irány a hivatalos honlap – van még miből böngészni!

DRAKULICS ELVTÁRS – 17:00, Hangvilla, Veszprém

A filmtörténelem leghíresebb vámpírját magyar színész keltette életre, de Lugosi Béla hiába vált legendává, magyar vámpírfilm nem készült – egészen mostanáig. Bodzsár Márk szatírája nemcsak a vérszívómítosszal játszik el, de a szocializmus blődségét is megidézi. A 70-es években játszódó történet főszereplője a kubai forradalmat is megjárt Fábián Béla, akit Kádár elvtárs utasítására a kémelhárítás 24 órás megfigyelés alatt tart. Az akcióval az élettársi kapcsolatban lévő Magyar Máriát és Kun Lászlót bízzák meg. Miközben a nő intim viszonyba kerül a gyanúsan fiatalos Fábián elvtárssal, a féltékenységtől gyötört Laci egyre közelebb jut az igazsághoz.

A MENTOR – 17:00, Expresszó, Veszprém

A szerdai napon négy kisfilmet is vetítenek az Expresszóban, mi ezek közül az elsőt ajánljuk figyelmetekbe.

Sára nem érzi jól magát. Szülei elváltak, mostohaapjával nem találja a közös hangot, az iskolában pedig lenézik és kiközösítik. A magányos kamaszlány csak egy valakiben bízik: az interneten megismert rejtélyes Mentorban, aki mindenben megérti őt. Az idegen férfi, a tinédzser manipulálhatóságát kihasználva, arra instruálja, hogy álljon bosszút azokon, akik megkeserítik az életét. A Mentor drámaként és pszichológiai thrillerként is működik, nem kis részben Psotta Zsófia hiteles alakításának köszönhetően.

VALAN – 19:30, Szentháromság tér, Vár, Veszprém

Bagota Béla sikerrel emelte át a skandináv krimik komor, fagyos hangulatát erdélyi környezetbe. A fordulatos nyomozás során visszaköszönnek a közkedvelt zsáner stílusjegyei, amelyeket helyi ízekkel gazdagítottak, és ennek köszönhetően egy romániai bányászváros tablóját is megfesti a film. A rendőrként dolgozó Péter súlyos gyerekkori traumát cipel magával: a romániai forradalom káoszában eltűnt a húga, Juli. 22 évvel az eset után visszatér szülővárosába, mivel lehet, hogy a testvére holtteste került elő. Emberkereskedelem, gyanús alakok és mélyben megbúvó, szörnyű titkok – minden adott ahhoz, hogy egy megrendítő utazásra induljunk a hóval fedett Kárpátokban.

A Filmpiknik hivatalos nyitóvetítéseként is szolgáló film utáni közönségtalálkozón beszélgetésre is van lehetőség az alkotókkal.

KÍSÉRŐPROGRAM: SUNSET DJ SET 18:00-21:30, Óváros tér

Megkésett búcsú a nyártól vagy éppen ősz-köszöntő: egy jó kis naplemente nézős, zenés hangolódás remek bemelegítés lehet az esti vetítésekre. A talpalávalót Dj Elf szolgáltatja.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.