Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Pásztor Bence hazatér, Zentai Tiborral váltaná valóra álmát

2020. augusztus 25. 15:51
Október elsejétől ismét a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) színeiben, nevelőedzője, Zentai Tibor kezei alatt versenyez a szervezet egyetlen ifjúsági világbajnoka, Pásztor Bence. Az egyesület dobóakadémiájának nem titkolt célja, hogy a jövő évi tokiói olimpiára a rutinos Orbán Éva mellett férfi kalapácsvetőt is delegáljon a hazatérő, huszonöt éves atléta személyében.

Kedden bizonyosságot nyert, hogy a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club továbbra is meghatározó szerepet kíván betölteni nemcsak a hazai atlétikai egyesületek, hanem a dobóakadémiák tekintetében is. Ezt bizonyítva a VEDAC kedden sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy olimpiára esélyes férfi kalapácsvetővel erősített.

Pásztor Bence mellett Zentai Tibor, Németh Attila és Török KrisztiánPásztor Bence mellett Zentai Tibor, Németh Attila és Török Krisztián

Németh Attila elmondta, a koronavírus-járvány adta időszakban az egyesület nehéz hónapokon ment keresztül, ahogy a dobó szakág is, hiszen a Városi Stadionban jelenleg is zajló infrastrukturális fejlesztések – köztük a dobópálya felújítása – miatt az edzéseiket sem tudták a szokott helyen, időben, módon megtartani. Kiemelte, házon belül mindenki kitart, ahogy a támogatók sem fordultak el mellőlük, igaz a források mennyisége valamelyest változott, ehhez viszont egységesen alkalmazkodnak.

Az ügyvezető rámutatott, képviselt színvonalukon viszont sem városi, sem országos szinten nem eshet csorba. Ezért a korántsem egyszerű gazdasági helyzet ellenére felnőtt atlétával, világversenyekre esélyes kalapácsvetővel erősítettek, méghozzá Pásztor Bence személyében, aki egy négyéves fehérvári kitérő után hazatér a Bakonyba.

Bence visszatérésével egy potenciális olimpikonjelölttel erősítettünk: akár már jövőre, Tokióban is képviselheti hazánkat. Sőt, reális esélyt látunk arra is, hogy a veszprémi atlétika történetében először szerepelhessen ugyanazon az olimpián férfi és női vonalon VEDAC-os kalapácsvető. Reméljük, sportolóink egymást inspirálva válthatják meg jegyeiket Japánba!

A klubvezető emlékeztetett, hogy 2016-ban a világranglista helyezések alapján Orbán Éva egyetlen hellyel, míg Pásztor Bence mindössze három pozícióval maradt le az ötkarikás játékokról. Hozzátette, az új kvalifikációs rendszerben versenyzőiknek nem lesz könnyű feladat a kvalifikáció, de nyugtatja, hogy ismeri a munkába vetett hitüket.

Pásztor Bence hazatérPásztor Bence hazatér

Köszönettel tartozom az ARAK-nak és Székesfehérvárnak az elmúlt négy éves támogatásukért és bizalmukért, amit az irányomba tanúsítottak. Elérkezettnek éreztem az időt – az olimpiát jövőre halasztották –, hogy ismét Zentai Tiborral és a VEDAC-cal dolgozzak, hogy az otthonomban váltsam valóra az álmom: az ötkarikás játékokra való kijutást.

– fogalmazott Pásztor Bence, a VEDAC egyetlen ifjúsági világbajnoka. 

A huszonöt éves atléta elmondta, minden támogatás ellenére nem sikerült beilleszkedni a székesfehérvári körforgásába, nem érezte otthon magát az elmúlt években. Azt viszont hangsúlyozta, hogy ez az időszak segítségére volt abban, hogy igazán értékelni tudja azokat a dolgokat, amiket szinte még gyermekként Veszprémben kapott.

Úgy gondolom, Tibivel van egy befejezetlen munkánk, amibe még anno, szinte napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt vágtunk bele. Mindketten úgy gondoljuk, hogy ezt az utat együtt kell befejeznünk: jövőre mindenképpen ott szeretnénk lenni Tokióban az olimpián!

– hangsúlyozta a kalapácsvető. Aki fontosnak tartotta, hogy a szeptemberben rendezendő csapatbajnokságon, és a ligadöntőn még az ARAK színeiben versenyezzen. Ahogy fogalmazott is, ezzel tartozik székesfehérvári klubnak: október elsejétől lesz újra a VEDAC atlétája. Először pedig a veszprémiek hagyományos évadzáró versenyén, október 10-én fog ismét városa színeiben dobókörbe állni.

Zentai Tibor szerint egy edzőnek egyszerre kell pedagógusnak és szülőnek is lennie Zentai Tibor szerint egy edzőnek egyszerre kell pedagógusnak és szülőnek is lennie

Azok után, hogy négy évig nem beszéltünk telefonon, Bence pár héttel ezelőtt megkeresett azzal a kérdéssel, hogy mi lenne, ha újra együtt dolgoznánk. Nagyon meglepett, megmondom őszintén, hogy nem számítottam rá, még annak ellenére sem, hogy a versenyeken azért láttam, hogy egykori tanítványom nem igazán találja önmagát

– folytatta Zentai Tibor, a dobóakadémia vezetője.

Pásztor nevelőedzője úgy fogalmazott, egy edzőnek az életében a tanítványok sokszor olyanok, mint az ember saját gyermekei. Mindig a legjobbat akarjuk nekik, de néha nem tehetünk mást, mint elengedjük a kezüket, hogy saját bőrükön tapasztalhassák meg azt, amit a szánkból hallva nem hittek el. Rámutatott, hogy Bencében ugyanúgy ég a tűz, mint egykor, ugyanúgy akar, áldoz a sport irányába, mint tizenöt évvel ezelőtt, a munkája kezdetén. Ezért sem volt semmi akadálya az ismételt közös munkának.

"Igaz, rövid az idő az olimpiáig, nagy munka áll előttünk, de mindig is hittem Bencében, ez a mai napig nem változott."

Németh Attila és Török KrisztiánNémeth Attila és Török Krisztián

Török Krisztián, a VEDAC szakmai vezetője felelevenítette, anno, amikor még gerelyhajítóként járta a versenyeket is szembetűnő volt az a bensőséges kapcsolat, ami Zentai Tibor és Pásztor Bence között alakult ki az évtized során. Örömét fejezte ki a visszatalálás kapcsán, hiszen a  korábbi közös munka egy ifjúsági világbajnoki címet és kis híján egy olimpiai részvételt hozott az egyesület, az edző és a versenyző számára. Zárásként úgy fogalmazott, minden bizodalmunk megvan a páros irányába.

Pásztor Bence és Zentai Tibor már a mai napon bele is vágnak a közös munkába, a veszprémi dobópálya elhúzódó építési munkálatai miatt azonban egyelőre még Nemesvámoson kényszerülnek edzeni. Kérdés, hogy mindez meddig lesz még így.

Simon Dani
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.