2023. június 5.
//
Fatime névnap

Racionalizálják a helyi járatos menetrendet

Az éjszakai járatok ritkításáról, a bevásárló járatok átszervezéséről és misebuszok indításáról döntött a közgyűlés szerdán.

A képviselőtestület még júniusban kérte fel a V-Busz szakembereit, hogy az utasok visszajelzései alapján vizsgálják felül, milyen menetrendi módosításokkal lehet javítani a cég szolgáltatását. A most benyújtott javaslatcsomagban a vasúti csatlakozások fejlesztése, a Dózsaváros és a Csererdő esti kiszolgálásának javítása, a Görgey Artúr utcai oktatási intézmények kiszolgálása és a 13-as járat vonalán misejárt közlekedtetése szerepel. Bár a felsoroltak többsége plusz költségráfordítást igényel, a javaslat összességében mégiscsak megtakarítást eredményez, az éjszakai közlekedés valamint a bevásárlóközpontok kiszolgálásának racionalizálása révén ugyanis végül az eddiginél mintegy 26 ezer kilométerrel és nagyságrendileg 20 millió forinttal kevesebb ráfordítást igényel.

Ritkítják a kihasználatlan éjszakai járatokatRitkítják a kihasználatlan éjszakai járatokat

A vállalat működését kritizálta Katanics Sándor frakcióvezető (DK-Szakszervezet), aki szerint a menetrend-módosítás nem veszi figyelembe a veszprémiek igényeit, ezzel pedig leszoktatják az embereket arról, hogy a közösségi közlekedést igénybe vegyék. 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) azt jelölte meg az egyik problémaként, hogy a késő vonatokat nem várják meg a csatlakozásra szánt helyi járatok. Méltányolta a 13-as vonalon a misejáratok indítását, de jelezte, hogy hétköznapokon is lenne igény a járat sűrűbb közlekedtetésére. 

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-P) a bérletárusító helyek hosszabb nyitvatartását és újabb jegykiadó automaták telepítését javasolta. Kérdezte azt is, hogy mit tesz a cég a maszkhasználattal kapcsolatos szabályok betartatására.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) bejelentette, hogy a Cholnokyvárost és Kertvárost érintően az ősszel lakossági fórumot tartanak majd a helyi igények felmérésére, hogy a szolgáltatás még kiforrottabb legyen és még jobban alkalmazkodjon az igényekhez. 

Kovács Rajmund független képviselő az új menetrenddel kapcsolatos társadalmi egyeztetés mikéntjéről kért tájékoztatást, illetve milyen költségvonzatai vannak a menetrend-módosításnak?

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) rámutatott, hogy a V-Busz létrejötte is a helyi lakosság igényeire reagálva történt, hiszen a menetrendet és a helyi járatos közlekedést a társaság létrehozása előtt sok kritika érte. A szakemberek azon dolgoznak, hogy kellő mérésekkel alátámasztva dolgozzák ki a menetrendet – ha a számok azt mutatják, hogy nincs értelme fenntartani egyes járatokat, akkor azokat el kell engedni, felelőtlenség lenne olyan járatokra pénzt költeni, amik kihasználatlanul futnak. Az alpolgármester rámutatott, hogy a nemrég bevezetett elektronikus jegyrendszerrel még könnyebben, nyitvatartási időtől függetlenül is lehetséges jegyeket vásárolni. 

Pálinkás Norbert, a társaság igazgatója elmondta: folyamatosan gyűjtik az észrevételeket, folyamatosan dolgozza be az igényeket a rendszerébe. Törekszenek rá, hogy mindenkinek jó legyen, de ez a cél soha nem érhető el teljesen. Az ügyfélszolgálati nyitvatartást a vásárcsarnok nyitvatartási ideje is korlátozza. A vasútállomásnál igyekeznek bevárni a vonatokat, de nem lehet a végtelenségig várakoztatni azokat az utasokat, akik időben felszálltak a buszra. A vállalat folyamatosan egyeztet a munkáltatókkal is, igyekeznek az ő igényeikre is reagálni. Hozzátette: a maszkviseléssel kapcsolatban a jogszabály értelmében a buszvezető nem, csak a rendőr intézkedhet.
 

A javasolt változások: az 5-ös vonal 18:05-kor és 19:05-kor induló járatok eltolása, hogy csatlakozzanak a 18:05 és 19:07 időpontokban érkező vonatokhoz • A 20:05 időpontban érkező vonat csatlakozásainak pótlására az 5-ös vonalon 20:05-kor induló járat eltolása és a 10-es járat 20:06-kor induló járatának eltolása. • A Kádártai úttól 22:00-kor induló utolsó 5-ös autóbuszjárat indulási időpontjának 22:10-re történő eltolása. • Hétköznapokon az utolsó, Haszkovó fordulótól induló 3-as járat indulási időpontjának 21:43-ról 22:15-re történő eltolása. • Hétvégi napokon egy többlet járat közlekedtetése a Haszkovó fordulótól 22:15-kor • A 8-as vonalon közlekedő, Csererdőből 7:07-kor induló járat útvonalának módosítása, a Kádártai út – Görgey Artúr utca – Aradi Vértanúk utca útvonalon közlekedtetése. • Az 1 szombati, illetve 3 vasárnapi mise kiszolgálására többletjáratok beállítása a rendszerbe a 13-as vonal Kádártai úti forduló – Hotel közötti szakaszán. • Végleges törlése a menetrendből a 0:00-kor és 1:00-kor induló 42-es járatoknak, valamint a 0:26-kor és 1:26-kor közlekedő 47A járatnak • A jelenlegi 7-es járat megszüntetése, minden 7-es járat helyett 7A járat beállítása.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Az online csalásokról és a V-Busz tavalyi teljesítményéről is szó esett a közgyűlésen
Az online csalásokról és a V-Busz tavalyi teljesítményéről is szó esett a közgyűlésen
Megtartotta áprilisi ülését a veszprémi képviselő-testület csütörtökön.
Felhívás Dévai Bíró Mátyás-díj adományozásának javaslatára
Felhívás Dévai Bíró Mátyás-díj adományozásának javaslatára
Közgyűlés: ingyenes óra a piacnál, elnevezik a zeneiskola előtti parkot
Közgyűlés: ingyenes óra a piacnál, elnevezik a zeneiskola előtti parkot
A parkolási rendszer kisebb enyhítéséről, közterület elnevezéséről döntött csütörtökön a képviselő-testület. Egy lépéssel közelebb kerültünk a Bakonykarszt állami kézbe kerüléséhez is.