2020. október 26.
//
Dömötör névnap

A négy fal között tartani azt, ami odatartozik

2020. október 5. 4:00
Valóban szükség van-e Veszprémben az érzékenyítésre, vagy csak néhány mikrocsoport próbál felülni a nemzetközi toleranciavonatra?

Engem nem zavar, ha valaki (behelyettesítendő bármely szexuális kisebbségre utaló jelzővel), amíg otthon a négy fal között csinálja.

Ismerős és már-már elcsépelt mondat, amivel a toleranciaháború zavarosában próbálnak elevickélni azok, akik nem akarnak felülni az LMBTQ (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű, Queer) mozgalom hajójára, de a szélsőséges homofób csoportokkal sem azonosulnak. És, ha jobban belegondolunk, talán nekik van leginkább igazuk. Ez az egy mondat bármennyire is közhelyszerű lett, magába foglalja, hogy egy embert nem lehet pusztán a szexuális irányultsága miatt megbélyegezni, ugyanakkor nyilatkozik arról is, hogy ennek a kérdéskörnek aztán végképp nem kellene a nyilvánosság előtt szerepelnie. Egyszerűen az, hogy valaki homo- vagy heteroszexuális nem büszkeség kérdése, ahogy azt a Pride és sok másik LMBTQ-val fémjelzett rendezvény hirdeti.

Ezekből pedig akad bőven, pár napja Veszprémben is megrendezték az első hivatalos LMBTQ party-t az egyik szórakozóhelyen. Kellett, mint egy falat kenyér...

Persze, ha a szervezők részéről csupán marketingfogás volt ezen tematika köré felfűzni az estét, akkor valószínűleg elérte a célját, hiszen országos visszhangot is kapott a rendezvény, igaz nem éppen pozitív kontextusban.

Ha viszont a Facebook-esemény alatti szöveg valóban őszinte volt, és hiánypótló eseménynek szánták a homo- és biszexuális közösség tagjainak, valamint a velük szimpatizáló embereknek, akkor ideje lenne nyitottabb szemmel járni nekik is Veszprémben, mert hibás teóriát állítottak fel a városról.

Hiszen, ha valamivel nem lehet vádolni Veszprémet, az a kirekesztés és a sokszínűség megtagadása. Hogy is merülhetne fel ez Európa leendő kulturális fővárosában, ahová eddig is – az idei COVID-dal sújtott évet leszámítva – turisták tízezrei látogattak el. Ahol a belvárosi szórakozóhelyek környékéről, ha hosszasan bújjuk az internetes fórumokat, akkor sem találunk olyan bejegyzést, ami a homoszexuálisok kirekesztéséről, attrocitásról szólt volna. Veszprémben nem masíroztak szélsőséges homofób csoportok sohasem, egyszerűen ebben a városban megértették a négy fal jelentését.

És mi ennek az eredménye? Egy nyugodt, békés együttélés. Jó értelemben vett állóvíz, amibe felesleges követ dobni még egy mezei szombat esti LMBTQ bulival sem.

Ezt hagyjuk meg a „haladó” nyugati társadalmaknak, ahol éppen ugyanezek a toleranciaharcosok égetik fel az Egyesült Államokat, igaz ott egy másik kisebbséget kifelhasználva.

I have a dream – hogy a nagy klasszikust idézzem. Van egy álmom egy olyan fővárosi Pride-ról, ahol a homoszexuális nők nőként felöltözve, a férfiak férfiként viselkedve vonulnak fel a szivárványos zászló alatt, semmi jelét nem mutatva szexuális orientációjuknak, annak, ami a négy fal közé tartozik. Egy ilyen esemény lenne a csodafegyver, ezzel lehetne kihúzni a méregfogát az ellentéteknek. De csak egyszer lenne rá szükség. Egyetlen egyszer, hogy a meleg közösségek lerombolhassák a sok előítéletet, amelyeket jelenleg pont, hogy az ilyen zászló alatt szerveződő események erősítenek leginkább. Hiszen jelenleg minden van, csak tolerancia nem az ő részükről másokkal, más világnézetű és értékrendű emberekkel szemben.

Viszont valószínűleg, akik ezen részt vennének, vagy megszerveznék ezt a nevezzük alternatív Pride-ot, azok ugyanúgy a négy fal között maradnak és eszükbe sem jut az utcára, Facebook-ra és szórakozóhelyekre vinni azt, ami nem oda tartozik, egyszerűen csak hasznos és egyenjogú tagjai szeretnének lenni a társadalomnak, ami viszont a legkevésbé sem szexualitás kérdése, sokkal inkább az intelligenciáé.

Hajas Bálint

További cikkek

Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Hétköznapi hősök, akik nem kérdeznek, cselekednek. A vírushelyzet ellenére sem tagadták meg a szeretetet gyermekeinktől: ha ölelésre vágytak, akkor megkapták, ha folyt a nózi, ugyanúgy segítettek kifújni nekik. Dadusok, óvó- és tanító nénik; akik életüket adnák utódainkért.
Személyes történetek piaca
Személyes történetek piaca
Mit szólna hozzá, ha a legszemélyesebb vallomásait tartalmazó naplóját valaki pár évtized múlva piacra dobná? A válaszhoz nem feltétlenül kell időgép, a gyakorlat ugyanis már létezik.
Repülő emberek a világban
Repülő emberek a világban
Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen!
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Roger D. Nelson, a Princeton Egyetem kutatója megmért egy olyan jelenséget, amire tudományos magyarázat nem nagyon van, mégis számok igazolják a tételét. Ráadásul a kísérletben nem kevesebb, mint 7 milliárd ember vett részt.
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
A kávé a legerősebb kapocs gazdasági, politikai és társadalmi szempontból, hiszen az ivóvíz után a világ legnépszerűbb itala és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer. A kávé és a kávézás különleges kapcsolatot ápol a művészettel is. Ezt a kapcsolatot a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével a Sole Mizo Zrt. is kihasználta és Vidd magaddal a művészet élményét! szlogennel festményekbe zárt kávékülönlegességeket dobott a piacra.