2021. április 17.
//
Rudolf névnap

Visszatér a zene a belvárosba

2020. augusztus 16. 15:00
Sosem övezte még ekkora bizonytalanság a város borfesztiválját, de kopogjuk le: ma este nyitnak a pultok és felcsendülnek a dallamok.

A koronavírus miatt az utolsó pillanatig voltak kétségeink, vajon nem húzza-e keresztbe egy kormányzati szigorítás a szervezők terveit? Végül eljött ez a nap is, és most már talán kimondhatjuk: este elrajtol a Rozé Rizling Jazz Napok.

A nyolcnapos zenei kínálatot 18:30-kor Bogdán Norbert és zenekara nyitja. Bogdán Norbert egyedi zenei világa a balkáni népzene, a magyar és roma népzene, a jazz és a popzene elemeinek sajátos ötvözetére épül. Saját szerzeményeit egyéni hangzásvilága, finom hangszerelése és egyre jobban csiszolt stílusa teszi összetéveszthetetlenné.

Este nyolctól az Eurovíziós válogatóműsorból megismert Biga érkezik Veszprémbe akusztikus műsorával. A zenész számára nem ismeretlen terep a királynék városa, sőt már ezen a nyáron is járt nálunk, nemrég az Olivában zenélt az étterem vendégeinek.

A blues szerelmeseinek nem kell bemutatni az este tíztől zenélő Little G Weevilt, akit a laikus közönség az X-Faktorból ismerhet. A sokáig Amerikában élő, nemzetközileg elismert zenész ezúttal akusztikus műsorral lepi meg a veszprémi közönséget.

 

A koncertajánlók mellett minden nap bemutatunk 1-1 olyan borászatot is, akik palackjaikkal kielégítik a Rozé, Rizling, Jazz Napok elnevezésében található első két szó követelményeit. Ismerkedjenek elsőként a csopaki szereplőkkel, a Szent Donát birtokkal és a Petrányi Pincészettel.

A Balaton olyan időtlen vidéke a világnak, ahol az ember évezredek óta harmóniában él a természettel és élvezi az életet. Legyen szó Szent Donát korabeli római előkelőkről, középkori egyházi méltóságokról, vagy a modern kor világpolgárairól, a Balatonon midenki, mindenkor otthonára lel. A birtokon annak szellemében élünek és dolgoznak, hogy ezt az élményt minden látogatónak átadhassák.
A birtokot Szent Donátról, a csopaki szőlők nyári viharok elleni védőszentjéről nevezték el. A Pannónia korában élt ókeresztény szent egyben történelmi kapocs is, mely összeköti a helyi borkultúra római kezdetét, Csopak szőlőinek 1000 éves egyházi múltját valamint a jelen kor éghajlati kihívásait.

2001-et írtunk, mikor is Csopak felső, erdők alatti részén a Szitahegyi dűlőben, első szüretével felavattak egy régóta dédelgetett álmot a Petrányi Pincét. A terület kiválasztásakor az alapítókat elvarázsolta a tóról visszaverődő „második” Nap fénye, mely kitűnő táptalajt adott a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek, melyeket a forró nyári napokon az esti, erdőkből leáramló hűs parti szél üdít fel.

vehir.hu

További cikkek

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - közölte a Nemzeti Színház pénteken.
Ami Kosztolányi kötetét illeti: túlságosan is sok vers van benne
Ami Kosztolányi kötetét illeti: túlságosan is sok vers van benne
Kiragadott sorok, félreérthető mondatok, vagy valóban azt állította valaki Kosztolányi Dezső egyik kötetéről, hogy túl sok vers van benne?
Elmondani az elmondhatatlant
Elmondani az elmondhatatlant
A mai napig vita tárgyát képezi, lehet-e hiteles alkotást készíteni olyan sokkoló témákról, mint a holokauszt. Az elmúlt évek többszörösen díjazott filmalkotásai arra engednek következtetni, lehet, sőt, érdemes több megközelítést alkalmazni. A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja apropóján ajánlunk öt hazai filmet.
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.
14 bámulatosan szép könyvtár
14 bámulatosan szép könyvtár
Talán nem nekik jut a legnagyobb megbecsülés a munkaerőpiacon, de ők dolgozhatnak az egyik legszebb környezetben. A könyvtárosok világnapján 14 lenyűgöző könyvtárt mutatunk a világból.