Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját

2020. augusztus 11. 13:00
Már több éve napirenden van Veszprém parkolási koncepciójának felülvizsgálata, ezzel együtt új parkolók kialakításának a tervei. Megkérdeztük az illetékeseket, hogy hol tart ez a folyamat és mikor változhat pozitív irányba a megyeszékhely parkolási helyzete.

A közelmúltban Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót a Damjanich utcában a lakótelep parkolási problémájáról. Ekkor a képviselő nehezményezte, hogy az önkormányzat a büntetési tételek kiterjesztésével – októbertől akár 100 ezer forintba is kerülhet, ha valaki a zöldfelületen hagyja autóját, azaz nem rendeltetésszerűen használja a parkokat – akarja orvosolni a problémát.

Ugyanakkor Gerstmár pozitívan nyilatkozott arról, hogy a VKSZ már vizsgálja a városi parkolóhelyek bővítésének lehetőségeit.

Ez utóbbiról kérdeztük Salga Balázst, a VKSZ Zrt. városgazdálkodási igazgatóját, elsősorban a képviselő által egyik legproblematikusabbnak tartott Damjanich utcai helyzetről.

Salga Balázs a városrész térképe fölött elmondta, hogy az említett helyszínen jelenleg körülbelül 150 autó számára van kialakított parkolóhely, ezt a zöldfelületek megóvásával csak egy többszintes mélygarázzsal lehetne bővíteni, amire koncepcionális terv már van.

Hozzátette, hogy a VKSZ már évek óta foglalkozik a veszprémi parkolási helyzettel, nem új keletűek a felmerülő problémák, viszont a városi parkolást csak egységesen lehet kezelni, tehát a felülvizsgálat során össze kell hangolni a különböző városrészek helyzetét, valamint kapacitását, és aszerint cselekedni.

A Damjanich utcai parkoló kapcsán megemlítette, hogy ezen a területen – sok másik városrésszel ellenben – a talaj löszös, így elméletben könnyebben lehetne többszintes mélygarázst kialakítani.

Időről időre felmerül szintén a Jutas-lakótelepen élők körében, hogy miért nem hasznosítja a város a Jutasi úti Spar melletti üres területet parkolási célra. E felvetés kapcsán a VKSZ városgazdálkodási igazgatója elmondta, hogy az említett terület nem a város tulajdonában van, hanem magánterület, így nem építkezhetnek rajta.

Ugyanezekkel a kérdésekkel megkerestük Hegedűs Barbara alpolgármestert is, aki megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint a város parkolási koncepciójának felülvizsgált verziója az ősz folyamán már a közgyűlés elé kerül. Viszont a munkaanyagban már most is kitűnik, hogy amellett, hogy a belvárosban és a lakótelepeken valóban problémát okoz a parkolás, számos kihasználatlan parkoló is van, igaz ezek 5-10 perces sétára vannak a nagyobb lakótömböktől, vagy a belvárostól.

A városközpontban egyébként előrehaladott tervek vannak a vérellátó melletti parkoló bővítésére, valamint az Erzsébet-liget bejáratánál lévő megállóhelyek kapacitásnövelésére is.

Hegedűs Barbara kérdésünkre megerősítette, hogy 2023-ig egészen biztos, hogy elkészülnek olyan parkolófejlesztésekkel, amik egyrészt elősegítik az Európa Kulturális Főváros projekt sikerét, az azt követő években pedig a veszprémiek régóta fennálló gondjait is orvosolni fogják.

A korábban Gerstmár Ferenc által kifogásolt büntetési tételek kiterjesztése kapcsán az alpolgármester kiemelte, hogy néhány notórius szabálytalankodó sokkal több szabálykövető veszpréminek okoz kellemetlenséget, ezért szükségesek a szankciók, továbbá rávilágított arra az ellentmondásos helyzetre, miszerint az önkormányzat zöld párthoz tartozó képviselője bírálja éppen a zöldfelületek megóvására tett intézkedéseket.

Hajas Bálint
Simon Dani
további cikkek
Újabb 157 parkolóhely Veszprémben: megnyílt a Szikvíz Újabb 157 parkolóhely Veszprémben: megnyílt a Szikvíz Január végéig ingyenesen lehet használni a belváros legújabb parkolóját az egykori Szikvíz helyén. 2023. december 22. 11:25 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   2023. december 8. 21:50 Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 Parkolóház, vagy közterületi parkoló? Megnéztük melyik éri meg jobban Veszprémben parkolás Parkolóház, vagy közterületi parkoló? Megnéztük melyik éri meg jobban Veszprémben Veszprémben minden nap születnek győztesek. Ők azok, akiknek sikerül parkolóhelyet találni a belvárosban. De valóban az az igazi győzelem, ha a piros zónában le tudjuk rakni az autót? Megvizsgáltuk a veszprémi belvárosi parkolóhelyzetet kifejezetten a pénztárca szempontjából. 2023. október 18. 12:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.