Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

Megházasodott az aluljáró

2020. augusztus 6. 8:30
Szerdán új kiállítás nyílt a Budapest úti aluljáróban: Tungli Zsuzsa alkotásaiból Városálom címmel szerveztek utcatárlatot.

Megházasodott az aluljáró – kivételesen azonban nem átvitt értelemben, hanem szó szerint. A Budapest úti aluljáró falát házakat, épületeket, városokat ábrázoló képek díszítik, melyek Tungli Zsuzsanna grafikus alkotásai.

„Teli kép valamennyi. Tobzódik, hemzseg, habzik a színalkalmazással, formaattrakciókkal. Bogarászik és bogarásztat, mint a vérbeli grafikus. Tornyok, kapuk, hidak, városok egy álomutazásról, ahova Zsuzsa visz bennünket: suhanunk és illanunk, de már ott is vagyunk az óorosz lakott terekben, Indiában, Indokínában és Kínában. De Zsuzsa képein mindez a dekorativitáson túlra utal – stilizálásai mindig igazítanak rajta. Úgy, hogy emberes természete lesz az épített környezet mellett a hegyeknek, a változatos erdőknek, az erőt sugárzó terebélyes fáknak is” – fogalmazott a tárlattal kapcsolatban Kilián László író. 

A szerda délutáni megnyitón – melynek zenei aláfestéséről Titz Krisztián gondoskodott – Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A nyolc városkép nagyon gazdag, intenzív, ornamentikus, színes alkotás, melyek eredetileg 2-3 tenyérnyi méretűek, amelyeket fotografikus technikával nagyítottak fel – ekkora méretben korábban még az alkotó sem látta őket – avatott be a direktor.

Első ránézésre Tungli Zsuzsa képei a felnőtt színezők aprólékos formavilágát juttatta eszembe: a képek felfedezése éppoly meditatív folyamat, mint az elkészítésük. Aki valaha próbálkozott ilyesmivel, az lélekrokonságot érezhet az alkotóval. Lenyűgöző az a strukturált látásmód, ami révén egy üres papírlapra ilyen kusza vonalakkal is rendet tud teremteni, nincsenek fölösleges tollvonások, nincsenek elvarratlan szálak, minden egyszerre meseszerűen bájos és mérnökien fegyelmezett.

Van még valami, ami miatt különösen hálás vagyok ezért a kiállításért: a gyerekek imádni fogják. Élénk, tekintetet vonzó színei, kacskaringós vonalai, mesevilágot idéző utcácskái és az ablakokban, erkélyeken megbújó figurái hosszú időre lekötik a nézelődőt. A Hol van Wallyt felelevenítő kutakodás interaktivvá teszi az alkotásokat, és kétségkívül sokat tesz azért, hogy a gyerekek egyik első találkozása a képzőművészettel pozitív élmény legyen, ami után szomjaznak majd a folytatásra.

Tungli Zsuzsanna grafikus Veszprémben él. Rajztanulmányait a Művészetek Háza Veszprémi Vizuális Műhelyében kezdte. Főiskolára és egyetemre grafika, rajz és etika szakokra járt. Első kiállítása 2002-ben volt, majd egy évtizednyi kihagyás után 2012-ben ismét rajzolni kezdett. Az azóta eltelt évek alatt számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek grafikái. 2015-ben a Veszprémi Művész Céh tagja lett; ugyanabban az évben tíz képből álló kollekciója fődíjas lett a kaposvári 20. Nemzetközi Miniatűr Fesztiválon. Színes és vidám, egyedi grafikákat készít. Rajzain legtöbbször képzeletbeli városok és erdők, természeti formák és különböző lények tűnnek fel. Az utóbbi években illusztrációkat is készít, illetve különböző magyar városok részleteit, épületeit és látképeit rajzolja meg.

 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.